Sladký život Bibi a Filipa

 Sladký život Bibi a Filipa

 

 

Návšteva  najštýlovejšej cukrárne v Seredi – Bibi škorica bakery Vám jednoznačne zlepší deň.  A to nielen vďaka výnimočným sladkým dobrotám ktoré tu nájdete, ale aj  príjemným pastelovým tónom interiéru, všadeprítomným kvetom a v neposlednom rade vďaka množstvu pozitívnej energie a úsmevu majiteľov Bibi a Filipa.

 

skorica-bibi-kavickari

skorica-bibi-kavickari

Bibi škorica bakery: Najštýlovejšia cukráreň v Seredi

Čítať viac >

 

Hneď na úvod sa nám sympatická brunetka úprimne priznala, že pôvodne chcela iba piecť a mať výrobňu.  „Cukráreň sa nám akosi stala,“ usmiala sa. Ale zato sa „stala“ štýlovo a s láskou. To potvrdia všetci zákazníci, ktorých k nim pritiahne chutná vôňa, ktorá sa šíri po okolí. Dnes fungujú tri roky a i keď sa stále nájdu neprajníci, viac je tých, ktorí im prinášajú do života svetlo a dodávajú energiu do náročnej práce.  Vo Filipovom prípade platí, že má cukrárstvo doslova pod kožou. Jeho predlaktie zdobia tematické sladké tetovania – torta a makrónky.  A i keď mal s gastrom čo to spoločné, k vypekaniu sladkých dobrôt ho priviedla až láska k Bibi. „Kúpil si u mňa cheesecake a už to išlo,“ smeje sa a dodáva, že jej potom veľmi pomohol s celou prerábkou priestorov.

 

jedlo-menu
Až takmer 90 % zákuskov je u nich bezlepkových a napriek tomu na nerozoznanie od klasických.

 

kolaciky-kavickarisk
Mnohí pravidelní zákazníci prvýkrát ochutnali dobroty z Bibi škorica bakery na svadbe a odvtedy si ich objednávajú na všetky významné príležitosti.

 

Jedinečné receptúry  a osobný prístup

Tým, že aj tradičný veterník či Oblíž prst robia inak a nájdete u nich 90% koláčikov bez lepku, trvalo im veľmi dlho vyladiť ich jedinečné receptúry. Dnes ponúkajú okrem bezlepkových aj bezlaktózové, vegánske a dia koláčiky.  Nemajú webovú stránku a objednávky prijíma osobne Bibi, či už cez telefón alebo sociálne siete. „Osobný prístup je to, čím chceme byť iní,“ dodáva. Keď na sociálnu sieť pridá fotku s plnou vitrínou, do dvoch hodín majú vypredané.  I keď sú radi za každého veľkého odberateľa, už ich nehľadajú iniciatívne. „Chceme aby ľudia chodili k nám,“ usmeje sa Filip. Poučili sa aj s negatívnych skúseností, kedy sa úprimne podelili so svojim receptom a následne ich začali kopírovať. Konkurenčný boj je smutný… „Kopírovať je jednoduchšia cesta, originalita sa vyplatí viac,“ zhodnotila Bibi a my s ňou môžeme iba súhlasiť.

 

vitrinky
Celú prevádzku zrekonštruovali svojpomocne a ako prví v meste začali ponúkať bezlepkové, bezlaktózové, vegánske a dia koláčiky.

 

Svojpomocná prerábka

Usmievavá absolventka vychýrenej Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch má na školské časy len tie najkrajšie spomienky. Práve tam sa zamilovala do prípravy koláčikov. Keď si však chcela otvoriť cukráreň, musela si doplniť odborné vzdelanie. Potom jej už nič nebránilo v tom sa naplno a s chuťou pustiť do výroby netradičných sladkých dobrôt aj pre ľudí, ktorí by si ich bez úpravy receptúry nemohli dopriať. Dizajn predajne si Horváthovci navrhli samy. Bolo to ako so svadbou, niečo darované, niečo požičané. Vzali si úver a pustili sa s energiou do práce v priestore bývalých sídliskových potravín. 80% prevádzky vybudovali svojpomocne.  Ako sa vraví, keď človek robí veci s láskou, tak to ide akosi ľahšie. A pre Bibi s Filipom nie je Bibi škorica bakery len podnikanie ale doslova celý život. Potrpia si na to, aby všetko bolo tip-top,  či už z hľadiska hygieny, pravidiel a samozrejme najmä chuti a vizuálu ich sladkých umeleckých diel.

 

vitrinky
Pre Bibi s Filipom nie je Bibi škorica bakery len podnikanie ale doslova celý život.

 

stolicky
Terasa.

 

Odhodlanie prežiť

Po prvotnom šoku z korony sa otriasli a povedali si, že sa nebudú spoliehať na to, že im niekto pomôže. „Zverejnili sme ponuku koláčikov, ktoré si ľudia vedeli namixovať a robili sme rozvoz,“ hovorí Filip. Dokonca boli pripravení aj na to, že príde druhá vlna a preto ju zvládli lepšie. „Mali sme plán. Na Vianoce sme odovzdali koláče cez dvere, tak aby to bolo podľa pravidiel a opatrení a potom sme mali mesiac zatvorené,“  spomína Bibi na ťažký prelom rokov.  Ich top službou sú candy bary a torty na svadby. A tie im v lete utiekli. „Bolo to zlé. Báli sme sa ale podarilo sa nám prežiť. Som nastavená mysľou tak, že v septembri to môže prísť znova,“ hovorí.  Minulé leto im síce v práci ubralo, no v živote pridalo – v júli 2020 sa stali manželmi. A to tohtoročné bolo pre nich nielen v znamení  1. výročia svadby ale konečne aj množstva sladkých a štýlových candy barov na najkrajšie dni ich milých zákazníkov. A my im prajeme ešte mnoho sladkých spoločných rokov a spokojných milovníkov sladkých dobrôt.

 

interier-dizajn

 

Bibi Škorica Bakery nájdete aj na instagrame.

 

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

 

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články