
Dobrý deň, Ladislav,
človek by si mal vybrať kávu podľa viacerých faktorov. Skúsim vám ich popísať.
Podľa spôsobu prípravy: To znamená to, akým spôsobom si radi pripravujete kávu. Či už espresso, moka, alebo stále obľúbená zalievaná káva.
Podľa množstva kofeínu: rozličný pomer kofeínu: arabika-altura, arabika a robusta, v ktorých sa množstvo kofeínu značne líši.
Podľa intenzity chute: Arabika, alebo robusta, zmes, alebo odrodová káva.
Podľa chute: ovocná, sladká, horká, celé spektrum chutí. Na obale by mali byť informácie o dátume praženia, spôsobu prípravy, a chuťovom profile a
intenzite chutí. Každý pražiar má iný pražiarenský podpis u niekoho mu môže káva z Guatemaly chutiť, u iného nie. Niekto praží svetlejšie,
niekto tmavšie a niekto dlhšie a niekto kratšie. Obľúbeného pražiara musíte nájsť skúšaním a porovnávaním a samozrejme aj čítaním popisov – mnohí pražiari ich majú veľmi dobre vypracované, či už na svojich stránkach, alebo na obale káv. Odporúčam Vám i zoznam slovenských pražiarní, ktorý nájdete aj tu, priamo na stránke Kavickari.sk.
