Online poradňa

Využite možnosť našej online konzultácie a poraďte sa s našimi odborníkmi. V nasledujúcich kategóriách si môžete vybrať oblasť, v ktorej potrebujete poradiť. Pýtajte sa všetko, čo sa vás zaujíma. Hľadáte konkrétne odpovede? Pozrite si nižšie už zodpovedané otázky a možno nájdete odpoveď, ktorú práve hľadáte a potrebujete.

Prosíme Vás, aby ste vo vašej otázke neuvádzali žiadne osobné údaje, napr. meno alebo priezvisko, telefónne číslo alebo e-mailovú adresu. Ak vaša otázka bude obsahovať osobný údaj, vaša otázka nebude zverejnená ani zodpovedaná. Vopred ďakujeme za pochopenie.

Zvoľte si kategóriu

V tejto kategórii vám poradí
Pridané 09.01.2022
Dobrý deň,prosím vás možno laická otázka, ale trošku sa strácam v ponuke rôznych pražiarní. Na čo by som sa mal konkrétne pri výbere kávy zamerať? Čo by mal balíček kávy mať na sebe napísané, aby som sa v tom vedel orientovať? Ďakujem, Ladislav

Dobrý deň, Ladislav,

človek by si mal vybrať kávu podľa viacerých faktorov. Skúsim vám ich popísať.

Podľa spôsobu prípravy: To znamená to, akým spôsobom si radi pripravujete kávu. Či už espresso, moka, alebo stále obľúbená zalievaná káva.

Podľa množstva kofeínu: rozličný pomer kofeínu: arabika-altura, arabika a robusta, v ktorých sa množstvo kofeínu značne líši.

Podľa intenzity chute: Arabika, alebo robusta, zmes, alebo odrodová káva.

Podľa chute: ovocná, sladká, horká, celé spektrum chutí.  Na obale by mali byť informácie o dátume praženia, spôsobu prípravy, a chuťovom profile a
intenzite chutí. Každý pražiar má iný pražiarenský podpis u niekoho mu môže káva z Guatemaly chutiť, u iného nie. Niekto praží svetlejšie,
niekto tmavšie a niekto dlhšie a niekto kratšie. Obľúbeného pražiara musíte nájsť skúšaním a porovnávaním a samozrejme aj čítaním popisov – mnohí pražiari ich majú veľmi dobre vypracované, či už na svojich stránkach, alebo na obale káv. Odporúčam Vám i zoznam slovenských pražiarní, ktorý nájdete aj tu, priamo na stránke Kavickari.sk.

 

 

- Monika Matúšová | Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko
Pridané 06.07.2021
Dobrý deň, pripravujeme cukrárenskú výrobu s drobným posedením a radi by sme klientom ponúkli dobrú kávu. Na akú by sme sa mali zamerať? Sme menšie mesto na juhu Slovenska. ďakujeme

Dobrý deň,

 

ďakujeme za otázku. Pomenovanie dobrá káva je veľmi doležité a je správne, že vám záleží na tom, čo budete svojim budúcim hosťom podávať. Odporúčam chuťovo neutrálnu – vyváženú zmes kávy vhodnú na espresso. Veľmi obľúbená je aj single origin Brazília, ktorá nie je kyslá ani veľmi horká. Najlepšie by bolo, ak by ste vybrali kávu praženú priamo na Slovensku, aby od dodávateľa bola zabezpečená čerstvosť a celkový kávový servis. Dobrá káva znamená, že sa bežnou prípravou dá dobre pripraviť, nie je náročná ako výberová káva a tiež nemá gurmánske chute, ktoré sú určené skôr pre úzke spektrum ľudí a nemuseli by “sadnúť” väčšine klientov.

- Monika Matúšová | Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko

Nenašli ste odpoveď?

Máte otázku, na ktorú ste nenašli odpoveď? Spýtajte sa našich odborníkov. Napíšte nám!

Pridať otázku