Online poradňa

Využite možnosť našej online konzultácie a poraďte sa s našimi odborníkmi. V nasledujúcich kategóriách si môžete vybrať oblasť, v ktorej potrebujete poradiť. Pýtajte sa všetko, čo sa vás zaujíma. Hľadáte konkrétne odpovede? Pozrite si nižšie už zodpovedané otázky a možno nájdete odpoveď, ktorú práve hľadáte a potrebujete.

Zvoľte si kategóriu

V tejto kategórii vám poradí
Šimon Staš

Technológie baristu

Pridať otázku
Pridané 10.08.2021
Dobrý den, prosím nevedeli by ste mi odporučiť nejakého technika na servis staršieho kávovaru zn. Mce Start 2? Prevádzku máme v Bratislave. Tečie nám voda z paky pri výrobe kávy, pravdepodobne treba vymeniť len tesnenia. A ešte ma zaujíma, či náhodou nievete, či sa dajú niekde kupiť náhradné páky do tohoto kávovaru,. Ďakujem.

Dobrý deň,

v Bratislave je niekoľko technikov, ktorí Vám určite s týmto typom kávovaru pomôžu. Nie je to žiadny neštandardný kávovar, no po určitom čase používania mu určite padne vhod nielen výmena spomínaných tesnení, ale aj celková diagnostika technického stavu.

Technici Vám vo veľkej väčšine prípadov pomôžu aj s náhradnými dielmi. Skúste sa obrátiť na pána Braniša, 0903 889 783 (kľudne mu povedzte, že máte číslo od Šimona Staša a jeho spolupráce s kávičkari.sk)

s úctou,

- Šimon Staš | STACOMB Coffee Consultants Company
Šimon Staš
Pridané 09.07.2021
Dobrý deň, sme majitelia prevádzky a veľmi často nám prská voda z páky, čo nás núti robiť kávu znovu. Inokedy je zas káva veľmi horúca. Predpokladáme, že máme chybný prístroj, alebo robíme chybu my? Ďakujeme za odpoveď.

Dobrý deň,

“prskanie” je s veľkou pravdepodobnosťou zapríčinené opotrebovaným gumeným tesnením vo vnútri danej hlavy kávovaru. Tieto tesnenia by mali byť pravidelne menené – ich životnosť závisí aj od frekvencie používania kávovaru, ale aj od citu s akým s kávovarom baristi pracujú. Moja osobná skúsenosť však hovorí o tom, že minimálne 2-3 x ročne by sa tieto tesnenia mali meniť.

Pri teplote kávy by som sa zastavil a chcel vedieť viac informácií. Prvá otázka znie, či je naozaj príliš horúca práve voda, alebo nie sú prehriaté šálky. Rovnako tak, či je naozaj výsledné espresso horúce, alebo to skôr vnímate opticky – napríklad veľkým množstvom peny na espresse, alebo príliš tmavou penou, či vzduchovými bublinkami na povrchu peny espressa? Alebo či sa Vám káva zdá príliš horká, nie horúca? Je to často sa opakujúci jav, pri ktorom nás náš mozog “núti” uvažovať ako o horúcom / “prepálenom” nápoji na základe veľmi výraznej horkosti nápoja, ktorá môže byť spôsobená zlou mineralizáciou vody, ktorú používate. Klasické zmäkčovače vody vytvárajú tento problém, kedy nahrádzajú vodný kameň (Ca a MG) vo vode za Sodík, ktorý sa takto správa pri extrakcii. Tento efekt je možné pozorovať aj príliš čerstvej kávy – nie staršej ako 14 dní po pražení.

Samotnú teploty vody pre espresso na väčšine kávovarov nie je možné vidieť, no viem Vám poradiť určitú škálu, kde by sa mal nachádzať tlak pary v bojleri kávovaru, čo môžeme vidieť aj vy. Pri takto nastavenom tlaku pary, by voda nemala dosahovať teplotu vyššiu ako je vhodné na prípravu espressa. Na všetkých espresso kávovaroch sú “budíky”, ktoré znázorňujú práve tlak pary v bojleri – ten by nikdy nemal byť vyšší ako 1,5 baru, osobne si myslím, že už pri tlaku 1,3 baru je teplota na prípravu kávy vysoká. Tento tlak je možné nastavovať (zvyšovať a znižovať) za pomoci “pressostatu” vo vnútri kávovaru

Problém vysokej teploty však môže byť spôsobený aj usadeninami vodného kameňa a iných minerálov v kávovare. Vždy keď je takýto problém, je nutné zavolať technika, dodávateľa daného kávovaru, či pražiara kávy, s ktorou pracujete, aby ste identifikovali presný problém. Takže zhrniem to, problémom môže byť naozaj – vysoká teplota vody na espresso (teda vysoký tlak pary v bojleri kávovaru, ktorý je možné nastaviť), zlé minerálové zloženie vody používanej pre prípravy espressa, čerstvá káva, usadeniny vo vnútri kávovaru. Týmto by bolo nutné začať.

- Šimon Staš | STACOMB Coffee Consultants Company
Šimon Staš

Nenašli ste odpoveď?

Máte otázku, na ktorú ste nenašli odpoveď? Spýtajte sa našich odborníkov. Napíšte nám!

Pridať otázku