„Nemám rada všednosť a stereotyp. Preto sa snažím mojim tortám a koláčikom dať vždy iný “look” a nedržať sa až tak striktne trendov.“

 „Nemám rada všednosť a stereotyp. Preto sa snažím mojim tortám a koláčikom dať vždy iný “look” a nedržať sa až tak striktne trendov.“

 

Priznáva cukrárka a autorka Sladkého receptárika Razija Trnačevič. Suroviny, ktoré starostlivo vyberá, skúša a hľadá, sú pre ňu absolútnym základom. Chce byť čo najoriginálnejšia a na tom už od získania 2. miesta v súťaži Masterchef, stále pracuje. Má rada inakosť a to nielen v koláčikoch – výťažkom zo svojej knihy pomáha autistom a miluje motorky.

Je to 5 rokov od tvojej účasti v známej kuchárskej šou Masterchef. Prečo si sa prihlásila?

Prihlásila som sa asi cca. 3 roky predtým ako začali castingy (doteraz neviem prečo, lebo varenie mi podľa mňa vtedy až tak nešlo, ale vtedy nakoniec projekt “Masterchef” nepustili, castingy začali až niekoľko rokov potom. Keď mi prišiel mail s pozvánkou na jeden z nich môj drahý sa zbláznil, vedel, že som sa totálne do pečenia zamilovala a videl v tom jedinečnú príležitosť, tak ma začal podporovať a nahovárať ma aby som naň išla. Ja som si nebola vôbec istá, bála som sa. Síce ma pečenie veľmi bavilo, no bola som stále len začiatočník, ale nakoniec som s malou dušičkou išla (smiech).

Pečenie ju veľmi bavilo aj pred súťažou.

Skončila si na krásnom 2. mieste. Čo ti toto životné obdobie dalo?

Bivio

Žiť, vďaka BIVIO, tak normálne, ako sa len dá

Čítať viac >

Dalo mi množstvo skúseností, veľa nových kontaktov a medzi nimi aj veľa priateľov. S mnohými z nich sa stretávame dodnes. Naučila som sa veľa nových vecí, všeobecne to bolo krásne a náročné obdobie na ktoré nikdy nezabudnem… Pr natáčaní sme zažili veľa srandy a nezabudnuteľných okamihov a čerpám z toho dodnes, bola to skvelá skúsenosť a veľmi rada na ňu spomínam.

kolaciky

Kam si sa za 5 rokov posunula? Vtedy si snívala o svojej vlastnej prevádzke.

ÁNO, veľmi som o nej snívala a s mojim úžasným mužom, hneď ako skončil Masterchef, sme začali makať na mojom sladkom biznise. Trvalo nám to rok kým sme to dali celé dokopy… Našli priestor, vybavili papiere… No bol to masaker, ale dali sme to.

tvorba-kolacikov

A čo tvoja tvorba. Čo dobré u teba momentálne zákazníci nájdu?

Nájdu u mňa všehochuť. Snažím sa vyhovieť takmer všetkým. Skúšam nové príchute tort, rôzne druhy koláčikov a keď sa mi niečo z toho naozaj zapáči zaradím to do ponuky. Taktiež nájdu u mňa moje stálice u zákazníkov veľmi obľúbené napr. cake pops, Sacher tortu, makovú bezlepkovú tortu, Vegánske srdiečka, ale začínam aj s bezlaktózovými tortami a Vegan torty by som tiež v budúcnosti chcela piecť viac.

Najvyššia torta z výroby.

 

Aké suroviny používaš najradšej a ktorý druh sladkostí je tvojou srdcovkou?

To je ťažká otázka. Mám obdobia, niekedy ma baví viac piecť torty inokedy koláčiky… Raz je to Sacher a potom Pavlovovej torta… Čo sa surovín týka musia byť kvalitné a čerstvé, tie sú moje najobľúbenejšie. Na to si veľmi potrpím. Inak pečenie ma baví všeobecne, od prípravy až po záverečné zdobenie, je to môj najdrahší najmilovanejší relax niekedy až droga.

foto
Suroviny musia byť kvalitné a čerstvé

Chcela si pomáhať ľuďom s autizmom. Čo ťa k tomu viedlo?

Viedol ma k tomu najmä môj milovaný brat, ktorý je tiež autista. Mňa vždy títo ľudia fascinovali. Neskutočne veľa nás naučil a stále aj učí. Je to čistá veľmi láskavá, vnímavá a citlivá duša  a naša malá ho zbožňuje, majú krásny vzťah a ja lietam keď ich spolu vidím.

Vydala si Sladký receptárik. Zbierku tvojich receptov, ktoré doplnili aj tie od tvojich priateľov. Povedz nám o tomto projekte viac…

Moje prvé dieťa a  verím, že nie posledné. Trvalo mi rok kým som ho dala celý dokopy, bol to taký môj prvý vlastný projekt, kde som si všetko zháňal sama, ale nebyť super ľudí okolo mňa a sponzorov, ktorí mi pomáhali, tak to nedám.  Hlavnou myšlienkou tohto projektu bolo pomôcť autistom, celý výťažok z tejto knižky totiž putoval im.

sladky receptarik
Hlavnou myšlienkou projektu Sladký receptárik bolo pomôcť autistom.

Máš ešte nejaký nesplnený sen?

Zopár ich tam ešte je (úsmev) Chcela by som mať svoju šou o pečení a potom neskôr aj pocestovať trochu.

torta

Na Slovensku sa pripravuje šou o tortách. Láka ťa prihlásiť sa?

Priznám sa, že ma to veľmi lákalo, ale žiaľ ja, ako podnikateľ v tejto sfére, sa prihlásiť nemôžem.

Čo však mnoho ľudí netuší, nemáš vášeň len pre pečenie ale aj motorky…

Haha, áno, áno motorečky ľúbim, už to nie je také ako v puberte, vtedy som mala frajera motorkára (smiech), ale stále mám pre ne slabosť.

Máš krásnu malú dcérku a milujúceho snúbenca. Čo najčastejšie vypekáš pre svojich najbližších?

A ešte jednu štvornohú chlpatú lásku, vďakabohu za nich. Paradoxne im vypekám najmenej, ale keď už,  tak muffiny, banánový chlebík, cheesecakey a pavlovky. To asi najčastejšie.

S touto tortou vyhrala kuchynský robot.

 

Ako tvoj život ovplyvnila momentálna situácia?

Tak, že sme boli rodina viac spolu, čo je vlastne super. Ja si to celkom užívam, veľa chodíme do prírody a robíme veci na ktoré predtým nebolo toľko času.

pecenie-kavickarisk
Čas s rodinou v prírode.

 

Zmenili sa v tejto súvislosti niektoré tvoje plány?

Ale áno, zmenili ale to vôbec nevadí, prispôsobili sme sa situácii a čakáme kým to prejde. Zatiaľ každý deň ďakujem za zdravie.

 

Raziju Trnačevič nájdete aj na instagrame.

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: archív Razija Trnačevič

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články