NEDEĽNÉ VARENIE- TAJOMSTVO POMALÉHO VARENIA
Pomalé varenie je jednou z techník priprav jedál, pre ktoré je obzvlášť vhodné použiť zelené vajíčko Big Green Egg. Nevyžaduje to veľa. Všetko, čo potrebujete, je pekný kúsok mäsa, korenie, zelené vajíčko a čas. Dnes je ten deň – nedeľa, tak prečo nevenovať vareniu aj pol dňa. Nechajte sa inšpirovať.
Pomaly varený bravčový bôčik
Na prípravu 4 porcií: 1 kg bravčového bôčiku bez kože, 2 lyžice cesnakového pyré, morská soľ, zväzok tymiánu, zväzok rozmarínu, 6-8 bobkových listov
Potrebné príslušenstvo: konvEEGtor, vpichovací digitálny teplomer
Predpríprava: Mastnú stranu bravčového bôčika narežte do kríža. Taktiež do kríža narežte aj mäsovú stranu, pretože to umožní mäsu absorbovať vznikajúcu chuť pri varení. Riadne naneste a rozotrite po oboch stranách narezaného bôčika cesnakove pyré a bohato posypte z oboch strán morskou soľou. Na obe strany zároveň rovnomerne naneste tymián, rozmarín a bobkový list. Takto pripravený bôčik prikryte a nechajte jednu noc marinovať v chladničke.
Postup: Vyberte bôčik z chladničky. Nachystajte si zelené vajíčko, zapáľte drevné uhlie a nechajte kopulu otvorenú po dobu 10 – 12 minút. Medzitým očistite korenie na mäsovej strane bôčika a čiastočne na strane tuku. Tým, že ponecháte trochu korenia na tuku počas varenia, bôčik získa extra chuť. Umiestnite konvEGGtor do vajíčka s nôžkami hore, na ktoré položte štandardný antikorový rošt. Bravčový bôčik položte na rošt s tukovou stranou nahor, pretože to umožní, aby sa chutný tuk dostal jednak do mäsa a taktiež sa týmto zabezpečí vlastné podlievanie počas varenia. Navyše veľmi málo tuku bude kvapkať na konvEEGtor, čo by mohlo spôsobovať dymenie. Zatvorte kupulu na vajíčku, teplotu nastavte na 100 ° C a nechajte bôčik variť asi 3 hodiny, kým mäso nedosiahne vnútornú teplotu najmenej 77 ° C. Vnútornú teplotu jadra bôčika zmeráte vpichovacím teplomerom. Po dosiahnutí požadovanej vnútornej teploty, vyberte bravčový bôčik z vajíčka. Následne môžete bôčik nakrájať na tentké plátky a podávať, alebo plátky ešte na priamo grilovať pri teplote 230 ° C (bez konvEEGtora) asi jednu minútu z každej strany. Ďaľšou možnosťou je, že necháte bravčový bôčik v celku vychladnúť, uložíte ho v chladničke a na druhý deň nakrájate na plátky. Pred podávaním krátko z každej strany plátky grilujte.
Text: Big Green Egg
Foto: Big Green Egg