NEDEĽNÉ VARENIE – Svieža jar na tanieri

 NEDEĽNÉ VARENIE – Svieža jar na tanieri

 

V Hoteli Elizabeth vás presvedčia, že s jedlom sa dá skutočne vyhrať. Jar na tanieri zažijete v podobe sviežej špargle, a chuť blížiaceho sa leta zas dodá svieži citrónový koláč. Steak z jeleňa je zážitkom pre všetkých gurmánov. A ak sa vám dnes nechce variť, viete, kde vám takto dobre navaria.

1. Zelená špargla v prosciute s vajíčkom souse – vide a holandskou omáčkou

4 porcie

Suroviny: 600g Zelená špargľa, 100g prosciuto, 6 ks vajíčka, 100g maslo, biele korenie , soľ, citrónová šťava, štipka vývaru, bylinky na ozdobenie

priprava

Postup: Očistíme špargľu , ktorú nakrátko vložíme do vriacej vody ( blanžírujeme) cca na 1 min. a hneď potom ju vložíme do ľadovej vody. Takto pripravenú špargľu zavinieme do prosciuta . Vajíčko sous – vide varíme aj so škrupinou na 72 stupňov po dobu 40 minút. Zo 2 žĺtkov si pripravíme holandskú omáčku tak , že žĺtko šľaháme nad parou, pridáme trochu vývaru pokiaľ, zahustíme maslom a pridáme korenie.

Servírovanie: Zabalenú špargľu prehrejeme na panvičke na masle a prelejeme holandskou omáčkou a vyklepneme vajíčko sous – vide dekorujeme bylinkami alebo klíčkami.

predjedlo

špargla

2. Steak z jeleňa

Suroviny:  4ks steaky z jeleňa (jeden ks cca 800 g),olej 0,5 dcl, soľ, korenie, 100g maslo, borievky 10g, piliny 5g z jablčného dreva, nové korenie 5 g, slivkový lekvár 2 polievkové lyžice, silná prírodná omáčka demiglas 250 ml

Príloha: 0,5kg zemiaky, 200g koreňovej zeleniny ( mrkva, petržlen), cibuľa červená 100 g, reďkovka 100g, šafrán 2g, biele víno 400 ml,  cukor kryštál 100g

Steak

Postup: Očistené zemiaky vkrojíme do tvaru valca a varíme v osolenej vode so šafránom. Ostatnú zeleninu varíme vo víne spolu s cukrom. Mäso zbavíme prebytočných šliach a nakrájame na steaky, ktoré necháme pár hodín odležať v chladničke. Pred prípravou vytiahneme mäso na pol hodinu z chladničky a sprudka ho opečieme na rozpálenej panvici zo všetkých strán , osolíme a okoreníme a dáme do predhriatej rúry dopiecť na 150 stupňov , čas pečenia záleží od veľkosti mäsa a požadovaného stupňa prepečenia . Obľúbené médium trvá cca 15 minút.

Príprava omáčky: Silnú omáčku demi glace privedieme do varu pridáme slivkový lekvár a zahustíme studeným maslom, dochutíme soľou, korením a môžeme použiť aj bylinky ( napríklad rozmarín, tymián, estragón)

Elizabeth

Servírovanie: Pripravenú zeleninu servírujeme podľa vlastnej fantázie s hotovým steakom, ktorý sme nechali po dopečení odstáť na drevenej doske 2 minúty a zaudíme ho pod skleneným gnošom pomocou pištole smoking gun. Zaúdenie v prípade že nie je pištoľ smoking gun – do hrnca si poukladáme piliny s koreninami, ľahko ich pokropíme vodou na parák vložíme mäso a zapálime piliny a pomaličky údime pod pokrievkou.

stejk

Elizabeth Hotel Ternčín

3. Lemon lava cake 

Suroviny: 220g bielej čokolády, 8 polievkových lyžíc masla, 1,5 šálky práškového cukru, 3 ks vajíčok, 3 žĺtka, 1  čajová lyžička vanilkového extaktu, 2 pl citrónovej šťavy, citrónová kôra z 2 citrónov, pol šálky hladkej múky, štipka soli

dezert

Postup: Predhrejeme si rúru na 200 stupňov , čokoládu rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli, vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt , citrónovú šťavu a citrónovú kôru, zľahka primiešame čokoládu a múku. Cesto nalejeme do vymastených muffinových nádob. Pečieme 15 až 17 minút. Po upečení ihneď vyklopíme a podávame horúce.

dezert

dezert

Recepty pre dnešné Nedeľné Varenie pripravil Lukáš Kováčik, šéfkuchár Hotela Elizabeth v Trenčíne.

Lukáš Kovalčík

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články