Nedeľné varenie – priamo z oblakov
Poďte si s nami spoločne zaspomínať na špeciálne menu, podávané priamo v oblakoch. Jedinečný projekt s názvom Dinner in the Sky® Slovensko, priniesol nezabudnuteľný gastronomický zážitok vo výške 50 m nad zemou. Vychutnajte si ho spolu s nami. Dobrú chuť.
1.Marinovany pstruh so špenátovou emulziou prepeličím vajíčkom a reďkovkou
Suroviny: 5 filetov zo pstruha, 1 l vývaru z červenej repy, 0,5 kg morskej soli, 0,5 kg kryštálového cukru, 5 prepeličich vajíčok, 0,2 kg šalotka, 0,5 kg špenát ,3 reďkovky, soľ, korenie.
Postup: Filet zo pstruha naložíme do nálevu z červenej repy na 24 hodín potom marinujeme v zmesi soli a cukru 4 hodiny. Špenátovú emulziu a špenátové listy si orestujeme na šalotke dochutíme soľou a korením a rozmixujeme dohladka. Prepeličie vajíčko uvaríme natvrdo. Reďkovky nakrájame na plátky.
2.Kačacie prsia sous vide gratinované sladké zemiaky nakladaná rebarbora a čučoriedky
Suroviny: 0,5kg kačacie prsia, 1 kg sladké zemiaky 0,5 l smotana na šľahanie, 1 vajce, soľ, korenie, muškátový oriešok, 0,5 kg rebarbora, 0,3 l voda, 0,3 kg cukor, čučoriedky.
Postup: Kačacie prsia pripravené metódou sous vide pri teplote 58 stupňov. Sladké zemiaky nakrájané na tenké plátky zmiešané so smotanou a vajíčkami, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pečieme na 18 stupňov cca 45 min. Rebarbora olúpeme a varíme v cukrovom sirupe.
3.Maliny plnené pistaciovým krémom a nougatine
Suroviny: 30 ks malín, 0,1 kg biela čokoláda, 0,2 l smotany na šľahanie, 2 vajcia, 0,1 kg pistácií, 0,5 kg kryštálového cukru na karamel, 0,3 kg mandlí.
Postup: Pistácie si zomelieme na jemno, zľahka opečieme na panvičke a zmiešame s penou z bielej čokolády.
Nougatine si pripravime rozmixovaním tvrdého karamelu s mandľami , prášok preosejeme do formy cez sitko a pečieme cca 5 min na 150 stupňov. Placky necháme dobre vychladiť.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie si pripravil executive chef Jozef Riska zo Savoy restaurant.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Dinner in the Sky® Slovensko