Nedeľné varenie plné farieb a leta

Leto je v plnom prúde, slnko svieti, teplota na teplomeri stúpa a my sme si pre vás pripravili jedlá plné farieb. Na svoje si prídu fanúšikovia ľahkých a chutných jedál, ktoré vás zasýtia a potešia nielen vaše chuťové poháriky, ale aj zrak žiarivými farbami leta servirovanými na tanieri. Dobrú chuť!
1. Grilovaný kozí syr s brusnicami a chrumkavým toustom
Suroviny na dve porcie: kozí syr s plesňou 180g, brusnice 60g, červené víno 0,1 l, cukor kryštál 30g, toustový chlieb 120g, celé farebné korenie 10g
Postup: Pripravíme si redukciu brusníc s červeným vínom a cukrom. Červené víno, brusnice a cukor dáme spolu do panvice, privedieme do varu a redukujem až kým nedosiahneme hustejšiu konzistenciu. Na gril si dáme toustový chlieb, ktorý opečieme z oboch strán. Kozí syr dáme na rozpálený gril, okoreníme čerstvo namletým korením a grilujeme z oboch strán, až kým nie je mäkký na dotyk, no stále si zachováva svoju konzistenciu. Podáva spolu s brusnicami a chrumkavým toustom.
2. Paradajková polievka s bazalkou a parmezánom
Suroviny na dve porcie: cibuľa žltá 50g, biele víno 0,1 l, cukor kryštál 30g, lúpané paradajky 200g,bazalka čerstvá 10g, olej 0,1 l, parmezán 40g, smotana 0,05 l, soľ, farebné korenie
Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme cukor, necháme jemne skaramelizovať a pridáme biele víno. Po 2 minútach pridáme lúpané paradajky, čerstvú bazalku, soľ, korenie a necháme prevariť 30 minút. Polievku rozmixujeme, v prípade potreby dochutíme a podávame s nastrúhaným parmezánom. Na záver jemne dozdobíme smotanou.
3. Rukolovo- špenátové rizoto s restovanými cherry paradajkami a parmezánom
Suroviny na dve porcie: Carnaroli ryža 200g, listový špenát 200g, rukola 200g, cherry paradajky 70g, šalotka 1ks, parmezán 100g, biele víno 0,15 l, čierne korenie, soľ, olivový olej 0,1 l, maslo, zeleninový vývar
Postup: Do veľkej panvice s vysokým okrajom nalejete olivový olej a orestujem v ňom na drobno nakrájamú šalotku. Pridajte ryžu a za stáleho miešania ju pražte cca 4 minúty. Pridáme rukolu, špenát, jemne premiešame a podlejeme bielym vínom. Ked je víno takmer odparené podlievame ďalej už len zeleninovým vývarom. Pravidelne rizoto premiešavame a podlievame vývarom až kým ryža nie je hotová. Zrnká ryže by mali byť uvarené al dente. Tesne pred dokončením pridáme nakrájané orestované cherry paradajky, soľ, korenie a nastrúhaný parmezán a plátok masla. Nasleduje rýchle miešanie, až kým rizoto nedostane krémovú konzistenciu. Rizoto naservírujeme na tanier a zľahka posypeme nastrúhaným parmezánom.
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pre nás pripravil team z La Reunion – Coworking&caffe v Trnave.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Ondrej Bobek