Páni premysleného freestylu

Páni premysleného freestylu

Sú ľudia, ktorí celý život niečo skvelé vymýšľajú. A potom sú takí, ktorí sa rozhodnú a jednoducho robia. Feri Schramm a Tomi Andel svojpomocne vytvorili v Trnave kaviareň a coworkingové centrum, do ktorého si kávičkári môžu prísť nielen oddýchnuť, ale i pracovať a načerpať novú inšpiráciu.

 

majitelia, kaviareň

La Reunion Coworking & Caffe je útulné, moderné, farebné miesto v historickom srdci Trnavy, ktoré je stelesnením nadšenia, talentu a vášne dvoch mladých podnikateľov. Obaja z nich tu nechali svoju dušu, ktorú môžete cítiť v starých knihách (po dedkovi), starožitnom náradí navarenom na tabuli nad vchodom (zo starej dielne u babičky), originálnom nábytku či doplnkoch (vlastnoručne vyrobených) či v skvelej káve, ktorú vám pripraví štýlový vintage kávovar Faema E61 Legend, ktorý je ich srdcovkou. Apropó, strieborný retro kávovar je na Slovensku úplnou raritou, na svete ich existuje už len niekoľko kusov, vaše espresso v La Reunion bude teda o to výnimočnejšie. Tomáš Andel a František Schramm sa poznajú odmalička a La Reunion je ich najnovším projektom. „Chceli by sme spájať ľudí a vytvoriť tu nejakú komunitu,“ hovorí Tomi.

 

La Reunion majitelia

kaviareň interiér

 

kávovar La Reunion

Malá kaviareň v industriálno-urbanistickom štýle s originálnymi DIY a retro doplnkami a veľkou záhradnou terasou je skvelým miestom na rannú kávu, pracovné rokovanie či stretnutie s kamarátmi. Priestory pod i nad kaviarňou mladí podnikatelia pretransformovali na jedinečné coworkingové centrum, ktoré v Trnave doteraz neexistovalo. „Spojili sme niečo, čo sme robiť vedeli a páčilo sa nám to, s tým, čo sa nám páčilo, aj keď sme to vôbec nepoznali,“ opisuje Feri ich nový projekt. K otvoreniu coworkingového centra v Trnave ich inšpirovali podobné miesta v Bratislave a Nitre, kde videli, ako sa mladí ľudia navzájom inšpirujú a motivujú. Gastronomický biznis poznali už odmalička, rozhodli sa k nemu teda pridať moderný coworking a pretvoriť priestor, v ktorom dovtedy mali iba kanceláriu. „Stále nás to ťahalo ku kávovarom,“ povedali mladí kávičkári.

 

kaviareň, káva La Reunion kaviareň

Gastronómia pre 23-ročného Tomáša a 24-ročného Feriho nie je ničím novým. Obaja chlapci v gastro prevádzkach doslova vyrastali, keďže Tomášovi rodičia majú dlhé roky v ich dedine krčmu. Už dva týždne po maturite si však Feri a Tomáš otvorili prvý vlastný podnik – piváreň v Trnave a už počas školy pracovali v rôznych hoteloch a reštauráciách, kde naberali cenné skúsenosti. Postupne sa však z gastro biznisu dostali k podnikaniu v spoločnosti Lyoness, kde podľa vlastných slov získali „úplne iný pohľad na svet“. „Pri tejto práci sme stretávali veľa zaujímavých ľudí, ktorí boli pre nás inšpiráciou,“ povedal Tomáš. Impulzom na riešenie nového vlastného podniku sa však stala až Tomiho zlomená noha. „Mne sa ten život častokrát tak deje,“ vysvetľuje mladý podnikateľ s úsmevom. Keď sa mu vraj dlhšie nič zásadné nestane, začne sa pomaly nudiť.

 

kaviareň La Reunion

Pri svojich cestách po Slovensku teda začali skúmať, čo sa ľuďom páči a čo pre svoju prácu potrebujú freelanceri, ktorí sú hlavnou cieľovou skupinou coworkingových centier. Nakoniec väčšina projektu La Reunion vznika podľa ich vlastných slov ako „freestyle“. „Od malinkej kaviarne, kde mal byť coworking ako doplnok, sme sa nakoniec dostali až k tomuto,“ povedal Feri, ukazujúc na pomerne veľký priestor v trojposchodovej budove, kde okrem kaviarne nakoniec vytvorili miesto pre prácu približne 15 ľudí, konferenčnú miestnosť a veľkú terasu. Onedlho sa kaviareň pretransformuje zrejme aj na reštauráciu, chlapci sa totiž na jeseň pustili aj do rekonštrukcie kuchyne.

 

Trnava La Reunion majiteľ La Reunion

Všetko, čo návštevníci La Reunion v kaviarni nájdu, vytvorili mladí majitelia svojpomocne. Naučili sa píliť, rezať, zvárať i montovať a podľa nápaditých svetiel, popísanej tabuľovej steny či štýlových doplnkov vidieť, že kreativita im pri zariaďovaní podniku určite nechýbala. Problém však mali skôr s dodržiavaním termínov. „To je taká moja choroba – deadlinizmus. Mám veľký problém stíhať veci,“ smeje sa Tomáš. Feri však už medzičasom prišiel na spôsob, ktorý na ich prácu funguje. „Čokoľvek si odhadneme, ako dlho bude trvať alebo koľko to bude stáť, máme takú rovnicu, že to musíme vynásobiť troma,“ vysvetľuje.

 

kaviareň Trnavakaviareň, coworking

Text: Miroslava Germanová

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *