Nedeľné varenie – na indickú nôtu

 Nedeľné varenie – na indickú nôtu

Dnešné nedeľné varenie bude nezvyčajné. Začiatkom týždňa sme navštívili Ďjelňu na Obchodnej ulici, kde varila Silvia Horecká, ktorá je známa svojimi zdravými receptami. Pre hostí si pripravila originálne indické kofty z hrášku a maku.

 

Prekrásne priestory Ďjelňe nás privítali a Silvia sa pustila do varenia. Kofty vraj chutia i k pivu. Ich podstata je však omnoho zdravšia. Jedlo obsahuje vitamíny skupiny B, karotenoidy (vitamín A), polysacharidy (škrob),minerály vápnik(mak/,pohánka /rutín) paradajková omáčka (lykopén).

 

silia horecká djelňaslvia horecká

 

SUROVINY:

 

0,800g mrazeného hrachu (nechať zmäknúť pri izbovej teplote alebo v sezóne čerstvý), 0,200g pohánkovej  múky alebo celozrnnej hladkej ražnej či špaldovej, 2 vajíčka (pokiaľ chcete vegánsku verziu nedávate vajíčka)

 

1,5dcl nemletého maku, soľ, voda – podľa potreby ak nedáte vajíčka a ak je hrach vlhký tak menej (voda cca 1dcl ), mleté korenie, olej na vysmážanie môže byť olivový (alebo prepustené maslo ghí) bod prepálenia 190 stupňov celzia. Kofty smažíme pri nízkej teplote  do polovice ponorené v oleji alebo masle.

 

Paradajková  omáčka:

800gr paradajkového pretlaku (passata ) alebo krájaných  lúpaných paradajok, 2 veľké cibule, olej olivový  (alebo ghí prepustené maslo), korenie garam masala mleté (indická zmes dostať napr. v BIO obchodoch), koriander čerstvý vnať, kumín mletý alebo rozdrviť v mažiari, horčicové semienko drvené, kurkuma pol malej lyžičky, chilli, soľ

 

 

silvia horecká kofty

 

 

POSTUP:

 

Kofty:

 

Rozmrazený hrach  vymixujeme na kašu v mixéri, pridáme pohánkovú múku, mak, vajíčka, vodu, soľ, korenie a vypracujeme varechou na husté cesto. Dvoma polievkovými lyžicami vytvarujeme  veľké ňoky alebo ako naše fašírky a opekáme z oboch strán asi 10 minút do zlatohneda.

 

kofty a máčka

kofty sa smažia

 

Paradajková omáčka:

Na oleji speníme cibuľu, pridáme koreniny /vrátane chilli/ necháme teplom otvoriť chuť a vôňu korenín, pridáme paradajky a povaríme približne 20 minút. Dochutíme soľou.

 

 

kofty s paradajkovou omáčku

 

 

Dnešné nedeľné varenie bolo nafotené v priestoroch Ďjelňe s odborníčkou na zdravú stravu, Silviou Horeckou.

 

Silvia Horecká

 

 

Foto: Michal Zajaček, MB Pictures

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články