Nedeľné varenie- luxusná degustácia

 Nedeľné varenie- luxusná degustácia

Máme tu nedeľu, posledný deň v týždni a čas, kedy si predsa len tak trošku viac vychutnávame čas s rodinkou… Prečo jej nedopriať niečo špeciálne?

 

1. Marinovaný tuniak v pomarančoch a zázvore (4 osoby)

 

Suroviny:

filet tuniaka 400 g,  pomaranče 2 ks, zázvor 20 g, sójová omáčka Kikkoman, soľ, olivový olej

 

marinovaný tuniak

 

Postup:

Filet tuniaka osolíme a jeho povrch upečieme zo všetkých strán. Pomaranče umyjeme, vyšťavíme, pridáme časť kôry a vložíme do šťavy so zázvorom a sójovou omáčkou. Do takto pripravenej marinády vložíme tuniaka a necháme ho 1 deň marinovať. Následne krájame na tenké plátky a servírujeme. Pre zvýraznenie chutí môžeme do marinády podať i pomarančový likér.

 

marinovaný tuniak

 

2. Špenátový krém bez múky (4 osoby)

 

Suroviny:

maslo 100 g, cibuľa 1 ks, zemiaky 2 ks, zeleninový vývar 400 ml, petržlenová vňať 50 g, cesnak 3 stručiky, smotana 33% 300 ml,  špenát čerstvý 500 g, soľ, korenie

 

špenátový krém

 

Postup:

Na masle orestujeme jemne nakrájanú cibuľku, pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky a zalejeme vývarom. Pridáme vňať a cesnak a necháme zemiaky rozvariť. Následne základ vymixujeme do hladka, pridáme smotanu a takto si pripravíme hustý základ na polievku. V nádobe si rozmixujeme špenát a vložíme do základu. Polievku následne nevaríme, aby nám zostala krásne zelená. Podľa ľubovôle dochutíme.

Do špenátovej polievky môžeme na doplnenie uvariť ešte zemiaky, alebo pridať stratené vajce.

 

špenátový krém

 

 

3. Karamelizovane marhule s vanilkou a Southern Comfort ( 4 porcie)

 

Suroviny:

marhule 400 g, hnedý cukor 2 pl, vanilkový lusk 1 ks, koriander celý 1 čj, vínny ocot 1 čj, marhuľový džús 300 ml, Suthern Comfort 50 ml

 

karamelizované marhule

 

Postup: 

Marhule odkôstkujeme a nakrájame na polovičky. Hnedý cukor mierne skaramelizujeme, pridáme marhule, vanilkový lusk, koriander, postriekame vínnym octom a zalejeme džúsom na miernom ohni a dusíme do mäkka. Na konci pridáme Southern Comfort a necháme vychladiť. Namiesto Southern Comfort môžeme použiť aj marhuľovicu. Podávame napríklad so zmrzlinou, alebo sorbetom.

 

karamelizované marhule

karamelizované marhule

 

marek ortDnešné recepty sú z dielne Mareka Orta, šéfkuchára novej generácie, ktorý pravidelne organizuje degustačné večere v hoteli Max Inn. Cieľavedomosť i talent dostali Mareka do kuchýň renomovaných hotelov a reštaurácií v Čechách a na Slovensku a pomohli mu získať množstvo medailí na svetových kulinárskych súťažiach ako členovi slovenského národného tímu. Momentálne pôsobí ako šéfkuchár Reduty, zároveň je viceprezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

 

 

 

 

FOTO: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x