Najlepšie reštaurácie, kuchári i víno. Nový magazín Falstaff odovzdával ocenenia

Foto: kávičkári
Prémiový rakúsky magazín Falstaff zavítal aj na Slovensko. Po dlhom avizovaní prišiel s novým číslom a rovno aj s odovzdávaním cien pre osobnosti slovenskej gastronómie. Kto patril medzi najúspešnejších? Hodnotili sa najlepšie reštaurácie, šéfkuchári a prišla i cena za celoživotný prínos.

O magazíne Falstaff
Od svojho založenia v roku 1980 ako spoločnosť s dvomi zamestnancami a 15 000 výtlačkami je vydavateľstvo v súčasnosti najväčším časopisom pre kulinársky životný štýl v nemecky hovoriacom svete. Články, ale aj kluby, spájajúce gurmánov prevažne v nemecky hovoriacich krajinách, poukazujú na prestížnosť názvu Falstaff. Súčasťou magazínu sú aj prestížne ocenenia Falstaff Award, kde najlepšie reštaurácie dostávajú ocenenie v podobe vidličiek.

Na Slovensku aktivity nového média pokrýva vydavateľstvo Pre gurmánov MEDIA s.r.o., za ktorým stojí dobre známa osobnosť slovenského HoReCa sveta, Radoslav Nackin. Ako človek tvoriaci množstvo aktivít, vrátane dlhoročných hodnotení najlepších slovenských šéfkuchárov a reštaurácií, preklápa svoje aktivity do nového formátu.
Krst nového magazínu
Ocenenia pri príležitosti nového formátu sa odovzdávali v príjemnom prostredí hotela Grand Hotel River Park. Účasť bola vskutku znamenitá. Večeru predchádzal ešte krst nového čísla s krstným otcom, známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Ten sa potešil vzniku ďalšieho pekného média, ktoré môže dopomôcť lokálnej gastronómii k podvihnutiu úrovne i zvýšeniu atraktivity slovenského cestovného ruchu. Prítomná bola i šéfredaktorka, Elenka Strapková, ktorá patrí rovnako k známym menám slovenskej gastronómie.
Falstaff Award
Na odovzdávaní Falstaff Award sa stretli tí najlepší z najlepších. Poďme však k samotným oceneniam a víťazom.
Tematická reštaurácia roka:
Massimo Ristorante, Bratislava (Tri vidličky: 93 bodov)

Hotelová reštaurácia:
Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica (Tri vidličky: 94 bodov)
Legendy vinárstva:
Miroslav Petrech, Château Belá (Tri vidličky: 98 bodov)

Najlepší someliér:
Peter Lunter, ECK Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 98 bodov)

Legendy gastronómie:
Jaroslav Žídek , Riverbank Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 93 bodov)

Udržateľnosť a inovácia:
Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)
Najlepší šéfkuchár roka:
1. Daniel Tilinger: ECK Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 98 bodov)
2. Jozef Hromják: Villa Sandy, Košice (Tri vidličky: 91 bodov)
3. Peter Bracho: Reštaurácia Klára, Goya Vitality Hotel, Voderady (Tri vidličky: 90 bodov)

Najlepšie reštaurácie podľa krajov:
Trnavský kraj: Villa Rosa, Dunajská Streda (Tri vidličky: 91 bodov)
Trenčiansky kraj: Afrodita, Čereňany (Tri vidličky: 91 bodov)
Nitriansky kraj: Semillon reštaurácia, Vráble (Tri vidličky: 92 bodov)
Banskobystrický kraj: Origin, Lučenec (Tri vidličky: 89 bodov)
Žilinský kraj: Top restaurant, Žilina (Tri vidličky: 91 bodov)
Prešovský kraj: Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)
Košický kraj: Slávia kaviareň, Košice (Tri vidličky: 93 bodov)
Najlepšie reštaurácie na Slovensku:
1. miesto: ECK Restaurant (Tri vidličky: 98 bodov)
2. miesto: Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)
3. miesto: UFO watch.taste.groove, Bratislava (Tri vidličky: 95 bodov)

Po odovzdávaní Falstaff Award nasledoval krst, vystúpenie speváčky Jany Kirschner, družné rozhovory a, ako inak, skvelé jedlo a pitie. Ďakujeme za pozvanie a Falstaff Slovensko želáme veľa spokojných čitateľov.
Text: Dominika Noskovičová
Foto: archív kávičkári.sk