Najlepšie reštaurácie, kuchári i víno. Nový magazín Falstaff odovzdával ocenenia

 Najlepšie reštaurácie, kuchári i víno. Nový magazín Falstaff odovzdával ocenenia

Foto: kávičkári

Prémiový rakúsky magazín Falstaff zavítal aj na Slovensko. Po dlhom avizovaní prišiel s novým číslom a rovno aj s odovzdávaním cien pre osobnosti slovenskej gastronómie. Kto patril medzi najúspešnejších? Hodnotili sa najlepšie reštaurácie, šéfkuchári a prišla i cena za celoživotný prínos.

Falstaff krst
Falstaff Slovensko uviedli do slovenského gastronomického sveta vydavateľ a zakladateľ Falstaff, Prof. Wolfgang Rosam (v strede), ako aj donor Falstaff Slovensko, Patrik Tkáč (vľavo). Slávnostným podujatím všetkých zúčastnených sprevádzala Vera Wisterová (vpravo). ǀ Foto: kávičkári

O magazíne Falstaff 

Od svojho založenia v roku 1980 ako spoločnosť s dvomi zamestnancami a 15 000 výtlačkami je vydavateľstvo v súčasnosti najväčším časopisom pre kulinársky životný štýl v nemecky hovoriacom svete. Články, ale aj kluby, spájajúce gurmánov prevažne v nemecky hovoriacich krajinách, poukazujú na prestížnosť názvu Falstaff. Súčasťou magazínu sú aj prestížne ocenenia Falstaff Award, kde najlepšie reštaurácie dostávajú ocenenie v podobe vidličiek.

Falstaff krst
Falstaff v číslach. ǀ Foto: kávičkári

Na Slovensku aktivity nového média pokrýva vydavateľstvo Pre gurmánov MEDIA s.r.o., za ktorým stojí dobre známa osobnosť slovenského HoReCa sveta, Radoslav Nackin. Ako človek tvoriaci množstvo aktivít, vrátane dlhoročných hodnotení najlepších slovenských šéfkuchárov a reštaurácií, preklápa svoje aktivity do nového formátu.

Krst nového magazínu

Ocenenia pri príležitosti nového formátu sa odovzdávali v príjemnom prostredí hotela Grand Hotel River Park. Účasť bola vskutku znamenitá. Večeru predchádzal ešte krst nového čísla s krstným otcom, známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Ten sa potešil vzniku ďalšieho pekného média, ktoré môže dopomôcť lokálnej gastronómii k podvihnutiu úrovne i zvýšeniu atraktivity slovenského cestovného ruchu. Prítomná bola i šéfredaktorka, Elenka Strapková, ktorá patrí rovnako k známym menám slovenskej gastronómie.

Falstaff Award

Na odovzdávaní Falstaff Award sa stretli tí najlepší z najlepších. Poďme však k samotným oceneniam a víťazom.

Pavol Sekerka

Pavol Sekerka: „Na slovenských farmách sa pestujú aj veci, ktoré som v michelinskej reštaurácii vôbec nepoužíval“

Čítať viac >

Tematická reštaurácia roka:

Massimo Ristorante, Bratislava (Tri vidličky: 93 bodov)

Falstaff Award Massimo
Tematickou reštauráciou sa stala Massimo Ristorante. ǀ Foto: kávičkári

Hotelová reštaurácia:

Reštaurácia Sissi, Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica (Tri vidličky: 94 bodov)

Legendy vinárstva:

Miroslav Petrech, Château Belá (Tri vidličky: 98 bodov)

Falstaff Award Miroslav Petrech
„Keď budete sadiť víno, musíte si k nemu kľaknúť. Tým kľaknutím vzdávate hold prírode,“ zaznelo z úst legendy vinárstva, ktorou sa stal Miroslav Petrech. ǀ Foto: kávičkári

Najlepší someliér:

Peter Lunter, ECK Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 98 bodov)

Falstaff Award Peter Lunter
Peter Lunter z ECK Restaurant ako najlepší someliér. ǀ Foto: kávičkári

Legendy gastronómie:

Jaroslav Žídek , Riverbank Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 93 bodov)

Žídek Jaroslav
„Vzhľadom k hodinám stráveným v kuchyni je to moja druhá rodina. A rodina nás predsa baví, však? Je to krásna práca,“ nešetril peknými slovami Jaroslav Žídek. Navyše zažartoval, že nič nevyhral, tak z neho spravili aspoň legendu. ǀ Foto: kávičkári

Udržateľnosť a inovácia:

Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)

Najlepší šéfkuchár roka:

1. Daniel Tilinger: ECK Restaurant, Bratislava (Tri vidličky: 98 bodov)
2. Jozef Hromják: Villa Sandy, Košice (Tri vidličky: 91 bodov)
3. Peter Bracho: Reštaurácia Klára, Goya Vitality Hotel, Voderady (Tri vidličky: 90 bodov)

Falstaff Award najlepší šéfkuchárí
Tí najlepší šéfkuchári, akých slovenská gastronomická scéna má. Zľava: Peter Bracho, Daniel Tilinger a Jozef Hromják. ǀ Foto: kávičkári

Najlepšie reštaurácie podľa krajov:

Trnavský kraj: Villa Rosa, Dunajská Streda (Tri vidličky: 91 bodov)
Trenčiansky kraj: Afrodita, Čereňany (Tri vidličky: 91 bodov)
Nitriansky kraj: Semillon reštaurácia, Vráble (Tri vidličky: 92 bodov)
Banskobystrický kraj: Origin, Lučenec (Tri vidličky: 89 bodov)
Žilinský kraj: Top restaurant, Žilina (Tri vidličky: 91 bodov)
Prešovský kraj: Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)
Košický kraj: Slávia kaviareň, Košice (Tri vidličky: 93 bodov)

Najlepšie reštaurácie na Slovensku:

1. miesto: ECK Restaurant (Tri vidličky: 98 bodov)
2. miesto: Gašperov mlyn, Batizovce (Tri vidličky: 96 bodov)
3. miesto: UFO watch.taste.groove, Bratislava (Tri vidličky: 95 bodov)

Falstaff Award najlepšie reštaurácie
Víťazné reštaurácie, zľava: Gašperov mlyn a šéfkuchár Jozef Breza, UFO watch.taste.groove. a šéfkuchár Jozef Masarovič, ECK Restaurant a šéfkuchár Daniel Tilinger so someliérom Petrom Lunterom. ǀ Foto: kávičkári

Po odovzdávaní Falstaff Award nasledoval krst, vystúpenie speváčky Jany Kirschner, družné rozhovory a, ako inak, skvelé jedlo a pitie. Ďakujeme za pozvanie a Falstaff Slovensko želáme veľa spokojných čitateľov.

Text: Dominika Noskovičová

Foto: archív kávičkári.sk

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články