Monika Galbavá: Od banky k makrónkam v kúpeľnom parku

 Monika Galbavá: Od banky k makrónkam v kúpeľnom parku

 

Od malička snívala o živote krásnej, šikovnej úradníčky, ktorá bude pomáhať zákazníkom zorientovať sa v nekonečnom svete formulárov a žiadostí. Život ju však nakoniec privial späť domov a jej práca dnes doslova robí náš život sladším. Spoznajte spolu s nami Moniku Galbavú, ktorá v cukrárni a kaviarni Elizabeth v Piešťanoch nenechala len svoje srdce a dušu, ale aj plnú vitrínu úžasných dezertov.

Ako vznikla cukráreň Elizabeth? Bol takýto podnik vždy vaším snom alebo ste sa k nemu dostali nejakou zhodou okolností?

Mať cukráreň/kaviareň nikdy nebolo mojím snom. A ani nikdy nebolo mojím snom podnikať. Ja som úplne konzervatívny človek, ktorý pracoval v banke. Mala som úspešnú kariéru v bankovom sektore, kde som sa venovala financovaniu malých a stredných podnikov, až prišla radostná správa – konečne som otehotnela, a život sa zmenil o 180 stupňov. Predtým sme bývali v Bratislave, do Piešťan sme sa presťahovali, aby naša Sofinka mala pri sebe celú rodinu. Počas materskej som potom začala variť, piecť a zamilovala som sa do toho.

vstup-elizabeth-slovensko-piestany-mestosnov-kavickari-kavickarisk

prisalkekavy-kavickarisk-kavickari-slovensko

Tak vy ste teda jedna z tých akčných mamičiek, ktorá počas materskej objavila množstvo nových aktivít, z ktorých vznikol až nový biznis? To sa vám musel celkom zmeniť celý životný štýl…

Áno, predstavte si, že robíte v korporáte, nosíte len kostýmy, všetko je distingvované a riadené predpismi, neustále pracujete a zrazu prídete domov, nudíte sa, tak musíte začať premýšľať. Môj priateľ Peter Moravčík podniká, takže som pomáhala najskôr jemu. Aj vďaka tomu všetkému je pre mňa teraz celkom jednoduché riešiť všetky finančné veci, zmluvy a podobne, keďže som to robila celý život. Aspoň z tejto stránky som to teda mala uľahčené, keď sme začínali.

prisalkekavy-kavickari-kavickarisk-slovensko-rozhovor

Na materskej som doma začala piecť a prvé, čo som skúšala, boli francúzske makrónky. Dá sa povedať, že som začínala od toho najťažšieho a najkomplikovanejšieho, čo sa dalo. Makrónky sú takou „vysokou školou cukrárčiny“. A už keď som ich po niekoľkých mesiacoch zvládla do dokonalosti, nasledovali postupne aj iné dezerty. Ale nie tie klasické. Ja vždy hľadám niečo iné, odlišné, či už je to vo svete sladkostí, módy alebo dizajnu. Ja som si teda išla svojím smerom, ale stále som nepredpokladala, že to povedie až k vlastnej cukrárni.

kolace-zakusky-kavickari-kavickarisk-prisalkekavy-kava-kolacik

O čom ste snívali, keď ste boli malá? Čo bola vaša vysnívaná profesia?

Práca úradníčky, bankárky. To bol môj sen. Keď som bola malá a išli sme s našimi do banky, a videla som tie krásne panie s upravenými červenými nechtami za okienkom, to bolo pre mňa také vysnívané. Hneď od 18 rokov začala robiť v banke a externe študovať na vysokej škole. Pre mňa to bola taká méta.

pri-salkekavy-kavickarisk-elizabeth

Takže sa vám síce váš detský sen splnil, ale počas materskej si vás doma našla nová kreativita?

Áno, to cukrárstvo je neskutočne kreatívne, to mám na ňom asi najradšej. V tomto odbore sa môžete nekonečne realizovať. Ak vás to baví, tých možností, čo sa dá vymyslieť, je nespočetne. Moja výhoda je, že som už od detstva mala veľmi silno vyvinuté čuchové a chuťové bunky. Vône sa mi spájajú s asociáciami, keď niečo zacítim, hneď si to viem spojiť s nejakou udalosťou alebo osobou. Môj partner je okrem iného vinár, on ma začal učiť someliérstvu a hovoril mi, že je neskutočné, ako viem rozpoznávať jednotlivé chute a vône. A myslím, že sa to tak prirodzene prenieslo aj do tejto oblasti. Keď pečiem, tak sa nerada držím nejakých daných receptúr. My asi 90% dezertov pečieme podľa mojich vlastných receptúr, máme vlastné kombinácie chutí, a to je podľa mňa aj to, čo nás odlišuje od iných cukrární.

dezert

Na vašej kaviarni je jednou z najkrajších vecí jej lokácia. Stojí v zelenom parku piešťanských kúpeľov, v tieni storočných stromov. Máte vzťah k tomuto kúpeľnému parku v Piešťanoch? Máte naňho napríklad spomienky z detstva?

Áno, vždy sme sa sem chodievali prechádzať s rodičmi. Keď sme sa potom presťahovali naspäť do Piešťan z Bratislavy, tak sme vždy zamierili na prechádzku tiež práve sem do kúpeľov. Tu je taký úžasný pokoj, harmónia, prepojenie s prírodou. V minulosti tu bola reštaurácia, takže sme chodievali aj sem. A keďže sú tu kúpele, spomínam si, ako sme sem odmalička chodili na  liečivú „vajcovú“ vodu. Pamätám si presne, ako sme ju nosili domov a ako nám vždy „voňala“.

monikagalbava-slovensko-kavickari-prisalkekavy-slovensko-piestany-elizabeth-cukraren-kaviaren

Je tu naozaj pokoj, v lete chládok a park musí byť naozaj pekný v každom ročnom období, že?

Áno, presne tak. Má to tu svoje čaro. Jeseň tu je nádherná, farebná a jar zas krásne zelená. Zima je tu krásne biela a ráno vidíte svoje stopy v snehu v svetle pouličných lámp, to je čistá romantika. Leto je tu na terase úplne rozprávkové, aj keď na jeseň ju stále využívame tiež, hoci pod dekou.

dezert-napoj-kavickarisk

Ako ste sa teda posunuli od pečenia makrónok k vlastnej kaviarni?

Keď som piekla makrónky, tak som začala pomáhať aj s pečením tort, ale ten biznis nedopadol veľmi dobre, nevyšlo to. V tom období táto budova v kúpeľoch zostala prázdna a môj priateľ majiteľom pomáhal zohnať nových nájomcov. Priateľ teda hľadal, až sa jeden deň posadil na túto terasu, a opýtal sa, či si tu nechcem otvoriť vlastnú cukráreň. Načo by sme hľadali nových odberateľov na dezerty, keď si môžeme piecť pre seba, podľa seba a otvoriť si niečo vlastné. Bol to teda jeho nápad, ale presvedčil ma, hoci som sa toho vtedy veľmi bála.

monikagalbava-kavickari-slovensko-pri-salkekavy-kavickarisk-cukraren-kaviaren

Čo vám vtedy bežalo hlavou?

Je to celkom veľký priestor, nie je to úplne malá kaviarnička, takže som hneď rozmýšľala, ako to zvládneme. Nájsť v sebe tú odvahu a silu bolo veľmi ťažké. A trvalo mi to roky. Nebrala som to na ľahkú váhu. Ja keď už do niečoho idem, tak to robím celým srdcom. Chcem, aby to fungovalo čo najdlhšie, a nielen na rok-dva. Najdôležitejšie bolo personálne obsadenie a správni dodávatelia. S tým nám zo začiatku pomáhala priateľova neter, ktorá mala gastronómiu vyštudovanú.

terasa-kavickari-slovensko-kavickarisk

To býva častý problém podnikania v gastre, keď to ľudia nemajú poriadne premyslené.

 Áno, ísť do podnikania bez toho, aby ste mali dlhodobé predstavy, plány a nejakú finančnú rezervu, je hlúposť. To sa nedá. A hlavne nemôžete ísť do podnikania v gastro priemysle s tým, že hneď zarobíte veľké peniaze, o mesiac pôjdete na dovolenku a kúpite si nové auto. Kto si toto myslí, ani nemusí začínať podľa mňa.

prisalkekavy-slovensko-elizabeth-kavickarisk-kavickari-rozhovor

Aké ste teda mali začiatky vy?

 Veľká výhoda bola, že tu už predtým bola prevádzka, reštaurácia Elizabeth. Takže zariadenie aj názov sme si ponechali, lebo sa to tu naozaj hodilo. Názov reštaurácia dostala od cisárovnej Sissi, čo je viditeľné aj v interiéri. Ale samozrejme, spravili sme aj niekoľko úprav, a hlavne sme zmenili koncept. Z reštaurácie sme spravili cukráreň a kaviareň. Doplnili sme sem vitrínu na dezerty, kávovar, zmenili sme zariadenie kuchyne, to sme museli celé prispôsobiť na cukrársku výrobu. A zamerali sme sa na doplnky, pri tom sme išli tak, ako sme to cítili. Pre mňa sú veľmi dôležité čerstvé kvety. Také drobnosti každého potešia.

detail-interier-kavickari-elizabeth-slovensko

limonady-kavickarisk-kavickari-slovensko-topmiestanaslovensku

Ako ste zladili manažovanie cukrárne a pečenie s rodinou?

Malá chodila do škôlky a keď mala voľno, tak bola stále v cukrárni. Ona to aj tak milo povie: „Toto je naša cukráreň, ja som malá majiteľka.“ Ona si to tu zamilovala. Spravili sme aj detský kútik, takže sa tu vie pohrať, ale často chce pomáhať aj našim dievčatám pri obsluhe. Tak jej hovorím, že dúfam, že ju to bude baviť aj keď bude mať 15. Ona tu už pozná každý strom. A ja sa o ňu nemusím veľmi báť, lebo viem, že tu v okolí je to veľmi bezpečné. Vybehne si k pávom, k rybičkám, pohrá sa v detskom kútiku, nájde si nových kamarátov a myslím, že aj pre ňu je to také spestrenie detstva. Tak sme teda nejako skĺbili prácu aj s našim súkromím, lebo inak by to nešlo.

kavickari-slovensko-elizabeth-kavickarisk-slovensko-piestany-topmiestanaslovensku

kavickari

Pri rodinných podnikoch to asi ani inak nejde, ak to beriete naozaj poctivo.

Áno, ja nie som ten typ, ktorý by sem prišiel len zobrať tržbu a išiel domov. Keď sme začínali, piekla som len ja s jednou brigádničkou. Chcela som mať všetko dokonalé, podľa mojich predstáv a chutí. Ale darmo by sme piekli najlepšie koláčiky, keby nebolo našich skvelých zamestnancov, ktorí sa svojou profesionalitou a prístupom podieľajú na celom našom úspechu. Spolu tvoríme úžasný tím.

monikagalbava-elizabeth-slovensko

Dezerty sa teda pečú priebežne celý deň?

Ráno dorábate koláčiky, zdobíte ich, prichystáte ich do vitríny, a potom rozmýšľate, čo pripravíte na ďalší deň, aby sa ponuka neopakovala. Následne pečieme pre nás a pre kaviarne, ktorým naše koláčiky dodávame. Na čerstvosti si veľmi zakladáme a používame najkvalitnejšie suroviny, aké sa dajú zohnať.

kavickari

kavickari

Majú vaši hostia aj nejaký obľúbený dezert, pre ktorý sem chodia najčastejšie?

To bude mini Pavlova tortička, tá je úplne top. To bol vlastne druhý dezert, ktorý som skúšala po makrónkach. Raz som ju niekde ochutnala a skoro som odpadla, tak som si povedala, že ju musím spraviť. Na internete nájdete stovky receptov, ale mne žiaden nevyhovoval, tak som skúšala podľa seba a vypiplala ju do posledného detailu. Do vitríny sa ale nehodila veľká pokrájaná, tak sme začali ponúkať našu mini verziu. A naše mini pavlove tortičky sú také skvelé, že každý dnes povie: „Idem do Elizabeth na Pavlovu tortičku“. A potom sú obľúbené naše makrónky, schwarzwaldská torta či cheesecaky .

kavickari

Koľko druhov dezertov robíte každý deň?

Je to iné cez týždeň a cez víkend, na sobotu a nedeľu robíme tak 30 druhov. Ale na ďalší deň robíme vždy aspoň polovicu z nich iných. Každý si tu nájde svoj dezert. Hoci som nechcela nikdy robiť klasické dezerty, nájdete u nás aj krémeš alebo punčovú tortu, ale sú urobené úplne inak. Je to úplne iná chuť, iné cesto, iná forma. V punčovej torte máme rozmixované čerstvé maliny a jahody, je tam normálny rum, polevu robíme z bielej čokolády a zo šľahačky. Keď už, tak to je podľa nás.

kavickari

Aký nový recept vás v poslednej dobe nadchol?

V poslednej dobe sú trendom francúzske moussové dezerty. Sú to dezerty s glazúrou alebo striekané s čokoládou, vo vnútri vyskladané z rôznych komponentov.. Bola som kvôli nim na školení, kde som sa naučila správne postupy, tak sme ich skúsili. A teraz v lete sú tieto dezerty veľmi obľúbené, hlavne tie ovocné.

kavickari

Ako ste prežili posledné mesiace? Ako vás zastihla korona, ako ste to zvládli?

Zastihla nás asi tak, ako každého, boli sme dva mesiace zatvorení. Ale neprepustili sme ani jedného zamestnanca, keďže si ich veľmi vážime a oceňujeme ich prácu a lojálnosť. Okrem lojálnosti zamestnancov musím ešte vyzdvihnúť našich zákazníkov. Akonáhle sme opäť otvorili, hostia hneď prišli a naozaj sme videli z ich strany veľkú spolupatričnosť. Som neskutočne šťastná, že sa stále vracajú a že nám pomáhajú prekonať to ťažké obdobie. Paradoxne som vďaka korone ale trávila neskutočné chvíle so svojou rodinou. Úprimne vám poviem, že pre mňa to bolo po troch rokoch jedno z najkrajších období. Znova som doma piekla, varila, venovala som sa rodine na 100%, stále sme chodili do prírody. A keby som nemusela myslieť na tie finančné straty alebo to, čo nás čaká, tak mimo toho to bolo naozaj krásne obdobie.

kavickari

Objednávali si zákazníci niečo sladké aj domov?

Áno, po mesiaci nám hygiena povolila aspoň rozvoz koláčikov, tak sme robili víkendové balíčky. Potom, keď sa povolil okienkový predaj, a my sme sa opäť začali realizovať, tak to už bolo také pekné. Mali sme podľa mňa najkrajšie okienko v meste. Bolo spravené v romantickom štýle a vyskúšali sme si niečo iné. Zamestnanci sa tešili, že sa mohli vrátiť naspäť do práce. Ten rozbeh  bol veľmi pomalý, ale teraz si už zaklopem, že sme na tom dobre a dúfam, že to takto vydrží.

prisalkekavy-kavickarisk-slovensko-elizabeth-slovensko

Teraz je asi aj taká doba, kedy všetci rozmýšľame, ako podporiť domácich podnikateľov a výrobcov, máte to aj vy podobne?

Áno, podporme Slovensko, podporme slovenských podnikateľov, či už to je gastro priemysel, malé potraviny alebo cestovný ruch… Podľa mňa je práve teraz to obdobie, kedy by sme mali ísť všetci do toho a podporiť nás, Slovákov, všetky odvetvia. Je príjemné ísť k moru, ale poďme pre zmenu na nejakú chatu, do hotela, do prírody, veď tu je toľko možností. A platí to aj pre Piešťany. Veľa ľudí si povie: prečo ísť do kúpeľov? Ja hovorím – prečo nie? Kúpele sú teraz krásne zrenovované, využime ich ponuku a nechajme sa rozmaznávať. Využime tu čas na rekreáciu, oddych či šport. V Piešťanoch je tak nádherne, že je hriech sem neprísť.

kavickari

Elizabeth nájdete aj na instagrame.

Text: Mirka Širotníková

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Odporúčané články