MINI (ne)konferencia Gastrolove Gemer- za vzdelaním do regiónu.
V rámci práce na našom portáli vieme, ako veľmi je dôležité neustále vzdelávanie. I preto sme vytvorili projekt Gastrolove, ktorý zahŕňa knihu, série školení, (ne)konferenciu v Piešťanoch a najnovšie i jej MINI variant na Gemeri. V októbri sa vďaka spolupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu GEMER konala MINI (ne)konferencia Gastrolove Gemer. Aj toto malé, avšak veľmi milé podujatie sa nieslo v duchu “o tom, ako žiť a prežiť v gastronómii s láskou”.
MINI (ne)konferencia Gastrolove Gemer, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Salaš Zbojská v Národnom parku Muránska Planina, mala edukačný a povzbudzujúci charakter. Bez dávky pochopenia, inšpirácie i povzbudenia to pri pôsobení v cestovnom ruchu jednoducho nejde. Preto sme firmám a subjektom zostavili program, aby si vedeli cenné rady aplikovateľné do praxe premietnuť aj do svojho života.
MINI (ne)konferencia Gastrolove po vzore staršej sestry
OOCR Gemer je známa svojimi rôznorodými aktivitami a v spolupráci s našim teamom z Kávičkári.sk zorganizovala mini (ne)konferenciu po vzore jej väčšej sestry, Gastrolove v Piešťanoch. Tá tento rok oslávila už štvrté narodeniny. A hoci sme s Gemerom spolupracovali na rôznych projektoch už viackrát, po prvýkrát sme sa stretli tvárou v tvár s podnikateľmi, hoteliérmi, školami a inými subjektami z kraja.
Nápad “priniesť Gastrolove na Gemer” sa zrodil už pred pár rokmi. Tento rok sa to konečne podarilo.
“Konferencia bola venovaná najmä poskytovateľom reštauračných a ubytovacích služieb, regionálnych producentov, podnikateľov v pridružených službách cestovného ruchu, no svoje si našli aj žiaci hotelovej akadémie, ktorí onedlho vstúpia do sveta služieb, a mohli sa inšpirovať, možno rozhodnúť, ako (ne)podnikať”, priblížil Jaroslav Hric, výkonný riaditeľ OOCR. Aj vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja a financiám z projektu Plánu obnovy a odolnosti Ministerstva životného prostredia sa podarilo priniesť podujatie tohto typu medzi širšiu podnikateľskú komunitu na Gemeri.
Z ciest za kávou sa stávajú aj cesty za vzdelaním
Kávičkári, ako si už viac než desať rokov vravíme, vznikli na základe zapálenia pre a pôžitku z čierneho zlata – kávy. Začali sme písať o zážitkoch a tipoch z luxusnej gastronómie zo zahraničia, neskôr sme sa sústredili primárne na Slovensko a okolité štáty. Dnes tvoríme jedinečný obsah bohatý na gastronomické zážitky a pravidelne sprostredkovávame našim čitateľom najzaujímavejšie tipy zo sveta najlepších kaviarní, hotelov a reštaurácií.
Našou cieľovou skupinou sú ľudia, ktorí si jednoducho radi užívajú život, pretože aj my sami, Kávičkári, si ho užívame do sýtosti. Počas života na cestách sme stihli vydať knihu Top miesta na Slovensku / Top places in Slovakia stihli vydať aj knihu (ne)učebnica Gastrolove pre študentov, podnikateľov a milovníkov gastronómie, či rôzne bulletiny a bedekre pre cestovateľov. V nadväznosti na knihu vznikla práve (ne)konferencia Gastrolove.
Návrat zo zahraničia do hladovej doliny? Lukáš priniesol svoj inšpiratívny príbeh, ktorý zabodoval
Na konferencii vystúpili odborníci vo svojej oblasti. Začiatok bol venovaný inšpiratívnemu príbehu Michala Heusera, mladého muža, ktorý sa vrátil so skúsenosťami zo Švajčiarska späť do Lučenca. Úspešne sa mu darí rozvíjať koncept “fine dining” – zážitkovej gastronómie v reštaurácii Origin. Lukášov entuziazmus, silný príbeh a nadšenie dostalo mnohých a jeho myšlienky ešte dlho rezonovali nielen v miestnosti, ale následne aj na sociálnych sieťach.
Po Lukášovi si hostia mohli následne vypočuť o webových stránkach, čo im nesmie chýbať a zároveň čo tam nepatrí. Cenné rady priniesol tandem Katarína Ďurčová zo spoločnosti AXIM, kde dávajú značkám osobnosť, a Imrich Kovaľ zo spoločnosti Merineo. Problematiku výnosového manažmentu v ubytovacom zariadení a jeho využitie v praxi so skutočnými výsledkami priniesla Lucia Oslanec, ako zástupca spoločnosti EHM na tomto podujatí.
Čo priniesla MINI (ne)konferencia Gastrolove?
Dôležitosť značky regionálneho produktu Horehronie a jeho existenciu nám priblížili zástupkyne zo susediacej OOCR Horehronie. MINI (ne)konferencia Gastrolove poskytla účastníkom získať cenné informácie a rady od odborníkov z gastro biznisu ale aj z oblastí ako je marketing a manažment, branding či business development. Po celý deň sme “tankovali” výnimočnú kávu z Banskej Bystrice, Mlsnacava a spoločnosť nám robila i naša obľúbená Mini Mila.
Spojenie ľudí z rôznych regiónov a okresov pôsobiacich v cestovnom ruchu podporuje spoluprácu a môže pozitívne ovplyvniť gastronomickú či cestovateľskú ponuku. Konferencia však podporila aj mladé talenty formou inšpirácie a vedomostí, ako začať v tomto biznise podnikať správne. V neposlednom rade MINI (ne)konferencia Gastrolove priniesla priestor pre regionálnych producentov certifikovaných značkou Regionálny produkt Gemer-Malohont. Aj na stretnutie a inšpiráciu pre ich remeslo či mikro-podniky.
Kde budeme o rok s MINI (ne)konferencia Gastrolove?
Sme veľmi radi, že sme mohli prísť s konferenciou Gastrolove na Gemer. Stretli sme sa so záujmom podnikateľov, výrobcov a hotelierov, ktorých zaujali témy, ako rozvíjať cestovný ruch. Videli sme záujem aj zo strednej hotelovej školy. S ňou priamo na mieste prevádzky nadviazali rozhovory o spolupráci.
MINI (ne)konferencia Gastrolove poskytla cenné informácie, povzdbudenie a podporu pre tých, ktorí sa o gastronómiu a cestovný ruch zaujímajú, či už na Gemeri alebo aj v iných regiónoch. O tom by to malo byť.
Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie, na tomto magickom mieste.
Text: TS OOCR Gemer, SB
Foto/Video: Michael Šuvada