Gastro bohém s príšerkami
„Život si treba užívať,“ povedal nám pri našom stretnutí Andrej Šošoka, sympatický manažér jednej z najútulnejších kaviarní v Petržalke. A my sme presne vedeli, čo tým myslí, keď sme sa usadili v pohodlných kreslách na štýlovej terase pri Chorvátskom ramene. Aj v betónovej džungli totiž vytvoril oázu pokoja, v ktorej sa život užíva naozaj ľahko.
Andrej Šošoka, rodený Bratislavčan zo Starého mesta, už na prvý pohľad vyzerá, že sa v štýlovom, príjemnom podniku cíti ako ryba vo vode. Akurát by mu k nemu viac sedela piesková pláž ako betónová, ubehaná Petržalka, v ktorej sa rozhodol rozbehnúť svoj najnovší gastronomický projekt – Monsters Cafe & Bar. Hoci Monsters leží v úplnom srdci najväčšieho slovenského sídliska, ktoré je na mnohých miestach prototypom socialistického betónového mestečka, v mnohých veciach vytŕča z davu a drží krok s dobou. Za svoju originalitu vďačí šikovným architektom, za perfektné miesto s výhľadom na vodný kanál a hrádzu svojmu majiteľovi, no za to, že si za rok a pol svojho fungovania už našiel verných zákazníkov, vďačí najmä mladému manažérovi.
„Deti majú rady príšerky,“ vysvetľuje Šošoka názov i unikátny koncept kaviarne a baru medzi tým, ako zdraví stálych zákazníkov a mamičky s deťmi, ktoré si prišli na slnečnú terasu vychutnať svoju rannú dávku kávy. Zameranie na mladé rodinky, a najmä mamičky s deťmi petržalskej kaviarni určite pomohlo, no mladý manažér nenechal nič na náhodu a ponuka Monsters nezostala len pri dobrej káve či zdravých koláčikoch. Mladé mamičky sa do štýlových priestorov rozhodol prilákať i pondelňajšími rannými cvičeniami jogy, atraktívnou trampolínou pre deti na terase či pohodlnými ležadlami na zelenom trávniku, na ktorých si rodičia môžu oddýchnuť, zatiaľ čo ich deti skáču okolo nich. Veľkým hitom Monsters Cafe sú aj detské oslavy, v milej kaviarni sa dokonca konali už i prvé svadby. “Našich klientov sme naučili aj na biznis raňajky. V príjemnom prostredí ide všetko jednoduchšie. A so zdravým raw koláčikom, či chutnou kávou, o to viac,” dodáva Šošoka.
Láska Andreja Šošoku ku gastronómii sa však nezačala v Bratislave, i keď kaviarenskú kultúru v uliciach hlavného mesta vnímal intenzívne už odmalička. Už ako dvanásťročný trávil letné prázdniny u známych pri Augsburgu v Nemecku, kde prvýkrát zblízka „pričuchol k remeslu“ v ich reštaurácii uprostred prírody, v blízkosti golfového ihriska. Od svojich známych a ich zamestnancov sa naučil, ako pristupovať k zákazníkom, čo všetko práca v gastronómii obnáša, akú silu má súdržný kolektív, ale aj akú hodnotu majú starí dobrí „štamgasti“. „Bola tam veľmi uvoľnená atmosféra. Napriek tomu, že tam niekedy boli aj stresy, zamestnanci či majitelia sa napriek tomu vedeli v práci aj zabaviť,“ spomína si manažér, ktorý hneď po strednej škole odcestoval s kamarátmi do Austrálie. Pôvodne tam chcel zostať len pár mesiacov, nakoniec však u protinožcov žil 2 a pol roka. Po návrate na Slovensko sa už gastronómie nikdy nezbavil.
Do Monsters Cafe priniesol Andrej Šošoka kávu Caffe Diemme, pochádzajúcu z talianskej Padovy. Kvalitnú kávu, ktorú od roku 1927 vyrába už tretia generácia majiteľov z rovnakej rodiny, vyskúšal manažér prvý krát v kaviarni Cafe Terra Libera v Ružinove. Odvtedy na ňu nedá dopustiť. „Je skvelo vyvážená. Nepotrebujete si do nej pridávať ani cukor alebo mlieko, lebo chutí veľmi dobre bez všetkého,“ hovorí Šošoka.
Dobrá káva vždy pomôže a určite neuškodia ani chutné farebné makrónky či bezlepkové koláče, Monsters Cafe je však podľa mladého manažéra najviac výnimočné niečím iným. „Je to o atmosfére. O tom, aby sem ľudia prišli zrelaxovať, oddýchnuť, aby vypadli z toho každodenného stresu a mali možnosť si sadnúť k skvelej káve, koláčikom. Aj s týmto výhľadom – na to, že sme v Petržalke, je tento výhľad celkom jedinečný,“ hovorí Šošoka pri pohľade na Chorvátske rameno a hrádzu. „Snažíme sa aj personál vybrať tak, aby sa tu ľudia cítili vítaní a aby sa nám radi vracali späť,“ dodáva. Usmievavý mladý barman, ktorý nám priniesol čerstvú jahodovú limonádu v najväčších horúčavách tohto leta, je pre nás živým dôkazom.
Text: Miroslava Germanová
FOTO: Ondrej Bobek