Espressobar v Poprade: Keď má chuťová pestrosť punc kvality

 Espressobar v Poprade: Keď má chuťová pestrosť punc kvality

 

Spišská Sobota je mestskou časťou Popradu, zachované stredoveké meštianske domy, gotický kostol s oltárom od Majstra Pavla Levoče a pokojná atmosféra robia z neho azda najkrajšiu časť mesta pod Tatrami. Od roku 1950 je toto miesto vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Práve tu, v čerstvo zrekonštruovanom historickom dome s okrovou fasádou približne pred rokom otvorili dvaja bratia s pomocou kamaráta, barmana pracujúceho v Dubaji, Espressobar. Špičková káva, dobrý koláč, jedinečné miešané nápoje, naturálne vína, remeselné pivo, kvalita. A bonus: výhľad z okna na kostol.

espressobar

espressobar

Bratia Matúš a Dávid Gajdošovci spoločne s Tadeášom boli pri tom, ako zamestnanci kaviarne, keď Poprad začal spoznávať a trochu cez prsty sa pozerať na výberovú kávu – bola kyslejšia, bolo jej menej a nebolo to „presso“. Učili sa, súťažili, zdokonaľovali sa, zbierali skúsenosti, cestovali, ochutnávali. Až si jedného dňa povedali: sme pripravení, poďme ukázať ľuďom, čo je to naozaj dobrá káva. Lebo, ako si prečítate v nápojovom lístku: tá je na prvom mieste – či už ide o espresso, chemex, aeropress, alebo caffé mocca.

espressobar

lístok

Na mlynčeku väčšinou majú výberovú Brazíliu z krakovskej pražiarne Coffee Proficiency, okrem toho však môžete ochutnávať to, čo by ste inde len tak nenašli – kávu z Taiwanu, Anglicka, Nemecka, Česka, občas tiež zo Slovenska. Hoci chalani majú radi aj slovenské pražiarne, častejšie tu objavíte u nás menej známych pražiarov: „Je našou úlohou, aby sme dokázali ľuďom dať niečo, čo si nemôžu zaobstarať sami. Alebo môžu, ale je to pre nich v takom malom množstve dosť drahé.“

espressobar

espressobar

Moderné i tradičné, lokálne aj zahraničné, známe a tiež neznáme, najdôležitejším kritériom je kvalita. To je dôvod, prečo tu nenájdete Prosecco, ale slovenský RamPáš bez síry a samozrejme aj celú škálu iných vín od naturálneho vinárstva Vdovjak, ktoré každý rok chutia trochu inak, a tak vás prirodzene nasmerujú na cestu za chuťovou pestrosťou.  Práve tým sa Espressobar vyznačuje, Matúš s Dávidom sa neboja objavovať nové chuťové zážitky a kamarátsky, inak sa atmosféra v Espressobare nedá nazvať, sa o ne podeliť so svojimi hosťami.

espressobar

Pokojne svetovým unikátom môžeme nazvať miešané nápoje, ktoré vám tu pripravia. Pretože Rumové sedlo či Beliansku jaskyňu vám nenamiešajú ani v tom najvychytenejšom newyorskom koktail bare. Tu sa tiež Dávid, Matúš a Tadeáš neboja ísť svojou cestou: drink s čiernym uhlím? Prečo nie. Kamilkový sirup v nápoji? S tým sa asi často nestretnete. Ďalšou špecialitou niektorých koktailov je absencia limetkovej či citrónovej šťavy, ktorú nahrádza v našich končinách tradičný a časom zabudnutý verjus, prírodný kyslý hroznový mušt.

espressobar

espressobar

Espressobar hľadá inšpiráciu aj v elegancii a úrovni prvorepublikových kaviarní, obsluhu stretnete iba v bielej košeli, samozrejmosťou sú nestarnúce drevené „tonky“ a uvoľnenú atmosféru príjemne dokresľujú historické klenby domu. Celý podnik je vďaka dispozícii prirodzene rozdelený na viacero zón, vďaka čomu si užijete aj dostatok súkromia na rande, ale ak sa budete chcieť zabaviť s partiou pri remeselnom pive, časť s barom je na to ako stvorená. Plusom je detský kútik, ktorý je v hornej časti kaviarne, a tak ani najväčšiemu introvertovi nepokazia ranný kávový rituál džavotajúce deti.

espressobar

espressobar

Espressobar stojí nohami pevne na zemi – majitelia vedia, čo chcú svojim hosťom ponúknuť, robia to prirodzene, nenútene a najmä dobre. Vďaka svojim osobnostiam sa im podarilo vytvoriť miesto, kde sa budete cítiť uvoľnene a príjemne, kde dokážete stretnúť ľudí, ktorí od kaviarne očakávajú to, čo vy: kvalitu, príjemné prostredie a bohaté chuťové zážitky. Aj za cenu, že nie vždy tu nájdete značku kávy, ktorú ste pijávali každý deň 8 rokov vkuse. Práve ten jeden deň, keď vás na mlynčeku prekvapí nová pražiareň či pri bare nový koktail, vám môže zmeniť život k lepšiemu. Lebo chute sa vekom vyvíjajú, prečo ich teda nespoznávať priebežne? V Espressobare máte na to vytvorené skvelé podmienky.

espressobar

espressobar

Espressobar nájdete na facebooku a instagrame.

Text: Tomáš Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *