EDITORIÁL: Prečo cheesecake milujeme?
K lahodnej chuti dobrej kávy neodmysliteľne patrí koláč, ktorého chuť vám utkvie v pamäti ešte dlho po tom, ako opustíte priestory kaviarne. Presne taký je cheesecake -„ten tradičný americký koláč”, ktorý už dávno opustil svoje rodisko za veľkou mlákou a v slovenských kaviarňach patrí na prvé priečky najpopulárnejších zákuskov.
Hoci do portfólia našej koláčikovne patria rôzne druhy koláčov, cheesecake spomedzi nich vyniká. Nielen preto, že vďaka pestrej palete lahodných kombinacií príchuti a krémovej konzistencii sa u našich zákazníkov teší veľkej obľube. Aj my, ako cukrárky, ho milujeme, pretože sa s ním veľmi dobre pracuje. Dobre nesie chute rozmanitých ingrediencií a fantázii sa pri ňom medze nekladú.
Upiecť skutočne dobrý cheesecake, ktorý má tú správnu zamatovú konzistenciu a textúru, je ľahučký a svieži zároveň, však nie je práve jednoduché. Na základe našich skúsenosti si myslíme, že je to otázkou správnych ingrediencií. Na našich cestách po svete sme ochutnali množstvo cheesecakov, aby sme objavili tajomstvo tohto tradičného „syrového” koláča z creamcheesu, ozvláštneného rôznymi chuťovými variácami a svoje skúsenosti sme využili vo svojich sladkých výtvoroch v koláčikovni Marlotka.
Pri pečení našich cheesecakov používame len tie najkvalitnejšie suroviny ako je kvalitný creamcheese (žiadne lacnejšie náhrady!), stopercentné ovocné pyré, belgickú čokoládu, najlepšiu vanilku či oriešky.
Prečo? Pretože akúkoľvek nekvalitu alebo snahu „oklamať” priemernými surovinami, či tým, že niečoho dáte málo, vám vo výsledku cheesecake nekompromisne vráti. Je to poznať, chuťovo, vôňou aj konzistenciou.
Pri pečení koláča typu cheesecake musí byt rovnaká poctivosť nielen pri ingredienciách, ale aj pri technologickom postupe pečenia. Všetky naše cheesecakes sú z tohto dôvodu ručná výroba, venujeme sa každému osobitne a krém miešame špeciálnym spôsobom, ktorým chceme dosiahnuť požadovanú štruktúru.
Cheese je koláčik, ktorého veľká výhoda spočíva v tom, že sa v ňom dajú kombinovať rôzne chute, a teda je možné ho absolútne prispôsobiť aktuálnemu ročnému obdobiu. Na jar je to svieža kombinácia jahôd a pistácie. V lete ponúkame marhuľovo-mandľový variant a jemne exotický variant mango-kokos, alebo višňový s horkou čokoládou. Jeseň definujú príchute gaštanu alebo kombinácie jablka a škorice. V zime sa zasa k horúcemu čaju alebo kakau výborne hodí medovníčkový či tekvicový. Ani nehovoriac o tom, že chutia presne ako Vianoce.
Trendy v cukrárstve a gastronómii sú v dnešnej dobe už tak ďaleko, že zo zákuskov a koláčov sa stali malé umelecké diela, kde je vyšperkovaná paleta chutí, vzhľad aj spôsob servírovania. My si myslíme, že koláče, na ktorých si pochutíte v obľúbenej kaviarni, by mali byť zážitkom, ktorý podčiarkne jedinečnosť okamihu, ktorý prežívate. Ak vám chuť našich cheesecakov evokuje prvé rande, príjemné stretnutie s priateľmi pri šálke dobrej kávy alebo oslavu s rodinou, tak sa nám náš zámer podaril.
Kristína Hupková a Soňa Chovancová, majiteľky koláčikovne Marlotka.
Foto: Ondrej Bobek