Château Gbeľany spojil šéfkuchárov, školu i nadáciu a vytvoril unikátny koncept degustačnej večere, za akým sa oplatí vycestovať
15. augusta 2024 sa v Gbeľanoch uskutočnila netradičná večera, ktorá prepojila niekoľko samostatných svetov. To, že sú všetky od seba nakoniec závislé, sme sa presvedčili priamo počas dňa D. Degustačnú večeru si vzala pod svoje krídla riaditeľka Ivana Holubčíková spolu so šéfkuchárom Château Gbeľany, Richardom Svrčekom, a hosťujúcim šéfkuchárom, Petrom Brachom z Kaštieľa Voderady.
Ak sú atmosféra i jedlo na jednotku, poďme urobiť viac
Prekrásne prostredie samotného Château Gbeľany na našich stránkach zrejme čitateľom pripomínať nemusíme. Stojí za ním odhodlanie rodiny Janíčkovcov a jeden veľký sen, ktorý sa nakoniec premenil na skutočnosť. Atmosféra kaštieľa je vskutku unikátna, a to najmä na samotnom nádvorí, na ktorom som mala možnosť prežiť už druhú akciu počas leta.
Kaštieľ, ktorý je zároveň hotelom, usilovne pracuje na neustálom posúvani úrovne svojej kuchyne. Teambuidlingy, vzdelávanie, degustácie, cestovanie a v nekonečnom rade i spolupráca s talentovaným šéfkuchárom Richardom Svrčekom, ktorý na Hornom Považí zúžitkúva svoje 18-ročné skúsenosti zo zahraničia.
A priestor dostane i škola
Château Gbeľany má s degustačnými večerami už viacročné skúsenosti. Rozbehol ich tam najmä predchádzajúci šéfkuchár, Zdenko Kramarčík. Zatiaľ čo minulý rok tam bol už ako Richardov hosťujúci šéfkuchár, tento rok Richard pracoval po boku známeho šéfkuchára Petra Bracha, ktorého môžete poznať aj z prekrásneho Kaštieľa Voderady, o ktorom sme tiež písali.
Richardovi a Petrovi to ladilo rovnako ako aj ich veľkolepému tímu. Veľkolepému preto, lebo bol skutočne obrovský, keďže v ňom značnú časť tvorili študenti zo žilinskej Hotelovej akadémie. Kým svoj priestor počas večera dostali Richard s Petrom, rovnaký podiel bol venovaný aj škole. Časť degustačnej večere totiž navrhli a spoločne so skúsenými šéfkuchármi a svojimi majstrami odvarili práve oni.
Keď sa dobré spojí s ešte lepším
Nechýbala prezentácia každého chodu, rovnako i spárovaného vína priamo od Petra Stanka, spolumajiteľa známej vinárskej značky Mrva&Stanko. Ten ukázal svoje majstrovstvo reči a zároveň tak povzdbudil i šikovné mladé talenty z hotelovej akadémie, ktoré mali taktiež možnosť odprezentovať niektoré podávané vínka. Veruže sme s nimi prežívali ten obrovský stres, no o to viac sme im fandili a držali palce.
Večer sa niesol aj v znamení benefície. Časť zo zisku bola venovaná nadácii Krajina Harmónie, ktorá adaptuje postihnutých ľudí do bežného života a niektorým poskytuje aj domov. Cieľom nadácie je inklúzia mentálne, zmyslovo, telesne i citovo postihnutých ľudí. My sme mali možnosť spoznať skvelého Maja Čuraja, rapera s downovým syndrómom, ktorý sa zúčastnil večere a sedel s nami pri jednom stole. Maja nájdete aj na YouTube. Ten však počas večera nerapoval, ale hosťom hralo príjemné zoskúpenie Adventure Strings.
Degustačná večera v Château Gbeľany a jej chody
Koľko ľudí, toľko chutí. Kým mne najväčšiu radosť spôsobili prvé tri chody, väčšina prítomných pánov sa zjednotila, že im najviac chutil posledný hlavný chod – srnec s foie gras od Petra Bracha. Nuž a Majo z nadácie, ktorý sedel pri našom stole, sa najviac zalizoval práve nad dezertom a vskutku klasickými Petit Fours v podobe mini laskoniek, venčekov, marleniek a bohémok.
Vycibrenosť skúsených šéfkuchárov s ladením chutí sa nezprela a kým hoteláci zvolili tradičnejšie tóny, foodstyling bol vyladený do dokonalosti. Aj ich zemiakový krém s hubovou espumou podvihol kútiky prítomných do úsmevu a dodal pocit domova. Lahodné chuťovo, vizuálne a s atmosférou kaštieľa to celému večeru dodávalo extra nádych. Ten sme všetci potrebovali aj pri záverečných chodoch, kedy si už mnohí z nás povoľovali opasky.
Kompletné menu degustačnej večere v spolupráci so študentmi:
Predjedlá:
Tuniak, kaviár, paradajky, petržlen, pohánka
pripravil šéfkuchár Peter Bracho
Holub, kukurica, černice, lieskovce
pripravil šéfkuchár Richard Svrček a jeho tím
Polievka:
Zemiakový krém, hubová espuma
pripravili študenti Hotelovej akadémie
Hlavné jedlá:
Ravioly, ratatouille zelenina, špargľa
pripravili študenti Hotelovej akadémie
Wild seabass, hrášok, rak, egreše
pripravil šéfkuchár Richard Svrček a jeho tím
Srnec, foie gras, jablko
pripravil šéfkuchár Peter Bracho
Dezert:
Čokoláda, vanilka, rakytník
pripravil šéfkuchár Peter Bracho
PETIT FOURS:
pripravili študenti Hotelovej akadémie
Château Gbeľany nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text: Simona Budinská
Foto: Dominika Noskovičová