Château Gbeľany spojil šéfkuchárov, školu i nadáciu a vytvoril unikátny koncept degustačnej večere, za akým sa oplatí vycestovať

 Château Gbeľany spojil šéfkuchárov, školu i nadáciu a vytvoril unikátny koncept degustačnej večere, za akým sa oplatí vycestovať

15. augusta 2024 sa v Gbeľanoch uskutočnila netradičná večera, ktorá prepojila niekoľko samostatných svetov. To, že sú všetky od seba nakoniec závislé, sme sa presvedčili priamo počas dňa D. Degustačnú večeru si vzala pod svoje krídla riaditeľka Ivana Holubčíková spolu so šéfkuchárom Château Gbeľany, Richardom Svrčekom, a hosťujúcim šéfkuchárom, Petrom Brachom z Kaštieľa Voderady. 

Château Gbeľany nádvorie
Degustačná večera sa odohrala na nádvorí kaštieľa.

Ak sú atmosféra i jedlo na jednotku, poďme urobiť viac

Prekrásne prostredie samotného Château Gbeľany na našich stránkach zrejme čitateľom pripomínať nemusíme. Stojí za ním odhodlanie rodiny Janíčkovcov a jeden veľký sen, ktorý sa nakoniec premenil na skutočnosť. Atmosféra kaštieľa je vskutku unikátna, a to najmä na samotnom nádvorí, na ktorom som mala možnosť prežiť už druhú akciu počas leta.

Kaštieľ, ktorý je zároveň hotelom, usilovne pracuje na neustálom posúvani úrovne svojej kuchyne. Teambuidlingy, vzdelávanie, degustácie, cestovanie a v nekonečnom rade i spolupráca s talentovaným šéfkuchárom Richardom Svrčekom, ktorý na Hornom Považí zúžitkúva svoje 18-ročné skúsenosti zo zahraničia.

A priestor dostane i škola 

Château Gbeľany má s degustačnými večerami už viacročné skúsenosti. Rozbehol ich tam najmä predchádzajúci šéfkuchár, Zdenko Kramarčík. Zatiaľ čo minulý rok tam bol už ako Richardov hosťujúci šéfkuchár, tento rok Richard pracoval po boku známeho šéfkuchára Petra Bracha, ktorého môžete poznať aj z prekrásneho Kaštieľa Voderady, o ktorom sme tiež písali.

Château Gbeľany riaditeľka a šéfkuchár
Riaditeľka Ivana Holubčíková viedla hostí celým degustačným večerom. Naľavo je Richard Svrček, šéfkuchár Château Gbeľany, a napravo je Peter Bracho z Kaštieľa Voderady.

Richardovi a Petrovi to ladilo rovnako ako aj ich veľkolepému tímu. Veľkolepému preto, lebo bol skutočne obrovský, keďže v ňom značnú časť tvorili študenti zo žilinskej Hotelovej akadémie. Kým svoj priestor počas večera dostali Richard s Petrom, rovnaký podiel bol venovaný aj škole. Časť degustačnej večere totiž navrhli a spoločne so skúsenými šéfkuchármi a svojimi majstrami odvarili práve oni.

Château Gbeľany príprava večere
Časť večere odvarili práve študenti Hotelovej akadémie.
Château Gbeľany polievka
Zemiakový krém s hubovou espumou a gratinovanými zemiakmi. Chute, ktoré sú extrémne blízke tejto časti malebného Slovenska.

Na cestách s kávičkármi - Viedeň a jej najlepšie historické kaviarne

Čítať viac >

 

 

Keď sa dobré spojí s ešte lepším

Nechýbala prezentácia každého chodu, rovnako i spárovaného vína priamo od Petra Stanka, spolumajiteľa známej vinárskej značky Mrva&Stanko. Ten ukázal svoje majstrovstvo reči a zároveň tak povzdbudil i šikovné mladé talenty z hotelovej akadémie, ktoré mali taktiež možnosť odprezentovať niektoré podávané vínka. Veruže sme s nimi prežívali ten obrovský stres, no o to viac sme im fandili a držali palce.

Château Gbeľany víno
Vína dodala spoločnosť Mrva&Stanko.

Večer sa niesol aj v znamení benefície. Časť zo zisku bola venovaná nadácii Krajina Harmónie, ktorá adaptuje postihnutých ľudí do bežného života a niektorým poskytuje aj domov. Cieľom nadácie je inklúzia mentálne, zmyslovo, telesne i citovo postihnutých ľudí. My sme mali možnosť spoznať skvelého Maja Čuraja, rapera s downovým syndrómom, ktorý sa zúčastnil večere a sedel s nami pri jednom stole. Maja nájdete aj na YouTube. Ten však počas večera nerapoval, ale hosťom hralo príjemné zoskúpenie Adventure Strings.

Château Gbeľany hostia

Adventure Strings
Atmosféru dotváralo aj príjemné zoskúpenie Adventure Strings.

Degustačná večera v Château Gbeľany a jej chody

Koľko ľudí, toľko chutí. Kým mne najväčšiu radosť spôsobili prvé tri chody, väčšina prítomných pánov sa zjednotila, že im najviac chutil posledný hlavný chod – srnec s foie gras od Petra Bracha. Nuž a Majo z nadácie, ktorý sedel pri našom stole, sa najviac zalizoval práve nad dezertom a vskutku klasickými Petit Fours v podobe mini laskoniek, venčekov, marleniek a bohémok.

Vycibrenosť skúsených šéfkuchárov s ladením chutí sa nezprela a kým hoteláci zvolili tradičnejšie tóny, foodstyling bol vyladený do dokonalosti. Aj ich zemiakový krém s hubovou espumou podvihol kútiky prítomných do úsmevu a dodal pocit domova. Lahodné chuťovo, vizuálne a s atmosférou kaštieľa to celému večeru dodávalo extra nádych. Ten sme všetci potrebovali aj pri záverečných chodoch, kedy si už mnohí z nás povoľovali opasky.

Château Gbeľany dezert
Dezert má v rámci degustačných večerí vždy na starosti hosťujúci šéfkuchár.

Kompletné menu degustačnej večere v spolupráci so študentmi:

Predjedlá:

Tuniak, kaviár, paradajky, petržlen, pohánka

pripravil šéfkuchár Peter Bracho

Holub, kukurica, černice, lieskovce

pripravil šéfkuchár Richard Svrček a jeho tím

Polievka:

Zemiakový krém, hubová espuma

pripravili študenti Hotelovej akadémie

Hlavné jedlá:

Ravioly, ratatouille zelenina, špargľa

pripravili študenti Hotelovej akadémie

Château Gbeľany degustačná večera
Prvé hlavné jedlo mali v rukách práve študenti.

Wild seabass, hrášok, rak, egreše

pripravil šéfkuchár Richard Svrček a jeho tím

Srnec, foie gras, jablko

pripravil šéfkuchár Peter Bracho

Dezert:

Čokoláda, vanilka, rakytník

pripravil šéfkuchár Peter Bracho

PETIT FOURS:

pripravili študenti Hotelovej akadémie

 

Château Gbeľany nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Simona Budinská
Foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články