Bratislava už zajtra zažije obľúbený Festival mladého vína

 Bratislava už zajtra zažije obľúbený Festival mladého vína

Už tradične je v hlavnom meste november a najmä sviatok sv. Martina úzko spätý s prezentovaním a ochutnávaním mladého vína. Festival mladého vína, ktorý sa bude konať 12. a 13. novembra na nádvoriach Primaciálneho paláca, nadväzuje na už v minulosti organizované Svätomartinské dni. Lokálne mladé vína z Račianskeho vinohradníckeho spolku požehná arcibiskup Stanislav Zvolenský a následne ich budú môcť ako prví ochutnať aj Bratislavčanky a Bratislavčania. 

 

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska. Hlavné mesto chce aj týmto festivalom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov o tradíciách mesta a prezentovať prácu lokálnych vinárov a ich úrody.

 

Mladé vína z Račianskeho vinohradníckeho spolku

espresso

Aké sú najčastejšie chyby espressa

Čítať viac >

 

Najlepším obdobím na ochutnávanie mladých vín bol historicky vždy daný práve november, aj dnes sa môže podľa zákona mladé víno na Slovensku uvádzať na trh od 1. novembra. Vinári sa na toto obdobie pripravujú už od leta. Oberačky začínajú koncom augusta, nakoľko sa v tom čase pripravujú na vinobrania. Vinár už po zbere musí vedieť ako hrozno na mladé víno spracuje a aké postupy použije. Niektoré odrody mladého vína dozrievajú skôr, iné sa zasa oberajú až neskôr, napríklad až po vinobraní, ale vinári ich citlivým spôsobom pripravujú k ochutnávaniu práve na november. Do tohto času víno zreje. Výsledkom úsilia vinárov sú potom vína typické svojou ľahkosťou, sviežosťou a ovocnými tónmi, spotrebovať by sa malo do pol roka. Medzi predpísané mladé vína patria napríklad Irsai Oliver, Muškát moravský, Müller Thurgau či Veltínske zelené, tie z Račianskeho vinohradníckeho spolku bude možné ochutnať už tento piatok a sobotu na Festivale mladého vína.

Vína požehnané arcibiskupom

 

Víno z úrody daného roka už aj v minulosti podľa tradície požehnával cirkevný hodnostár. Tento rok budú môcť návštevníci festivalu zažiť slávnostnú atmosféru požehnania mladých vín od bratislavských vinárov, a to v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci za účasti arcibiskupa Stanislava Zvolenského, ktorý mladé vína sám požehná. Pripravený je aj obrazový prenos z kaplnky na pódiu na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého.
Sviatok svätého Martina

Sv. Martin, ktorý je tvárou podujatia Festivalu mladého vína, je jedným z patrónov Bratislavy a oddávna sa v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bann­zeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko. Hovorí sa, že aby spoločnosť neprepočula ranný spev kohúta, ktorý upozorňoval, že je čas ochutnávku ukončiť, umiestnili do pivnice malý súdok s kohútími krídlami a hlavou, aby im pripomínal čas odchodu.

 

Okolo sviatku sv. Martina sa tiež „chodilo s palicou“. Bol to úkon, ktorým mesto kontrolovalo úrodu a množstvo dorobeného vína u súkromníkov. Mestský kapitán, drábi a vymeriavač desiatku chodili merať víno v sudoch pomocou špeciálnej palice a na základe meraní potom určili výšku dane. Pozornosť na svätého Martina sa netočila len okolo vína. Týmto dňom sa končili všetky slávnosti, parády, sprievody a podujatia konané pod šírym nebom. Sv. Martin mal priniesť na kopytách svojho koňa prvý sneh.

Kultúrny program 

K dobrému vínu patrí aj dobrá zábava, ktorú festival ponúkne v sprievodnom programe. Predstavia sa jednotliví vinári a ich vínne príbehy a bude možné zapojiť sa do vinárskych súťaží o zaujímavé ceny. Súčasťou festivalu budú aj fotografie z prostredia expozície vinohradníctva v Apponyiho paláci, ktoré budú prezentované formou výstavy. Výstava vznikla v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy.
Podujatie moderuje Michael Szatmáry. Vstup je voľný, v režime plne očkovaní.

 

PROGRAM FESTIVALU MLADÉHO VÍNA

 

12. november 2021 

14:00                  začiatok podujatia
16:00 – 16:30    požehnanie mladých vín v Kaplnke sv. Ladislava

arcibiskupom Stanislavom Zvolenským

16:30 – 17:00    otvorenie festivalu primátorom mesta Matúšom Vallom za účasti

vinárov Račianskeho vinohradníckeho spolku a ďalších hostí

17:00 – 18:00    koncert Juraja Baču

22:00                  záver

 

13. november 2021 

12:00                  začiatok podujatia
17:30 – 18:30    koncert Fidlikanti

19:00 – 20:00    koncert Zuzany Mikulcovej

22:00                  záver

 

Prvý festival pod záštitou mesta, ktorý bude mať aj ekologický charakter

Aby sme predišli šíreniu ochorenia COVID-19 bude na podujatí používaný jednorazový kompostovateľný riad. Víno bude podávané v kompostovateľných pohárikoch a jedlo servírované na kompostovateľných táckach s drevenými príbormi. O odvoz aj spracovanie odpadu po podujatí sa postará naša mestská organizácia OLO a.s. Po tom, čo koncom októbra začal zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu v mestskej časti Lamač, bude Festival mladého vína prvým bratislavským podujatím, kde zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu zabezpečí OLO a.s. Návštevníci podujatia tak prispejú k lepšiemu triedeniu a následnému zhodnocovaniu odpadu v meste.

 

Zdroj: upravená tlačová správa Magistrátu hlavného mesta Bratislava

Foto: archív Kavickari.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články