Gourmettalk – Kávová siesta (takmer) bez kofeínu
Sú kávičkári, ktorí si vedia dopriať aj 5 šálok denne. Všetko je to v poriadku, pokiaľ sa neobjaví búšenie srdca, vytúžené tehotenstvo, či citlivosť na kofeín. Ak sa však nechcete rozlúčiť so svojimi pravidelnými kávovými rituálmi, objavili sme jedno z možných riešení.
Siestujte s pokojom
Modranská pražiareň Ebenica Coffee prináša na trh 100% Arabicu, ktorá je zložená z dvoch káv – kofeínovej a bezkofeínovej. Ich pomer je presne 1:1. Obe kávy pochádzajú zo severozápadnej Kolumbie, konkrétne z oblasti mesta Medellín. Pre bežne zdravého jedinca je kofeín bezpečným, na svete sú však aj ľudia, ktorí kávu milujú, no nemôžu jej piť toľko, koľko by chceli. Jej konzumáciu musia obmedzovať. Riešením pre nich môže byť práve káva so zníženým obsahom kofeínu.
Odbúravanie kofeínu
Kofeín sa z kávy odbúrava šetrným a zdraviu neškodným Švajčiarskym vodným procesom. Pracuje tak so základnou vlastnosťou kofeínu, ktorou je jeho rozpustnosť vo vode. Spomínaná metóda nevyužíva žiadne chemické látky. Vďaka tomu je Siesta vhodná pre dojčiace a tehotné ženy, kardio pacientov a ľudí citlivých na kofeín. V neposlednom rade je vhodná pre kávičkárov obľubujúcich inovácie.
Ebenica Siesta obsahuje zdravé antioxidanty a veľmi veľa polyfenolov ( zdraviu prospešné antioxidanty ), ktoré slúžia na prevenciu cukrovky, rakoviny, osteoporózy či kardiovaskulárnych ochorení. Nízkokofeínová káva Ebenica Siesta je dostupná v zrnkovej i mletej forme. Bonusom je, že poznáte presný pôvod kávy, rovnako ako aj miesto jej praženia. Je ním obľúbené podkarpatské mestečko, Modra.
Text: Augustína Markocsyova
Foto: archív Ebenica Coffee