Ako vybrať rýchlovarnú kanvicu?

 Ako vybrať rýchlovarnú kanvicu?

PR článok

Aké druhy rýchlovarných kanvíc existujú?

Vybrať rýchlovarnú kanvicu sa môže zdať ako jednoduchá úloha. Avšak v súčasnosti už existuje naozaj veľké množstvo modelov, napríklad aj s rôznym výkonom. Je preto viac ako nevyhnutné, aby sme vybrali vhodný model v dobrej cenovej kategórii, ale tiež aj s dobrou funkčnosťou. Podľa čoho vyberať a aké druhy rýchlovarných kanvíc vlastne existujú?

Klasická rýchlovarná kanvica funguje na jednoduchom princípe. Skladá sa z dvoch častí a to konkrétne z ohrievacieho telesa a oddeliteľnej nádoby na vodu. Samotné ohrievanie vody na bod varu zabezpečuje tepelné teleso, ktoré má výkon 600 až 2500 W. Kanvica po dosiahnutí bodu varu automaticky odpojí tepelné čerpadlo od prívodu elektrickej energie, vďaka bimetalovému pásiku alebo termostatu.

Okrem klasických rýchlovarných kanvíc už v súčasnosti existujú aj omnoho zaujímavejšie verzie. Ako vieme, napríklad nie všetky nápoje si vyžadujú vodu zohriatu na 100°C. Niektoré rýchlovarné kanvice umožňujú regulovať teplotu zohrievania a tak si môžete vybrať na koľko stupňov sa voda zohreje. Výhodné je to napríklad pri príprave kávy alebo zeleného čaju. Zároveň ide aj o úsporu energie oproti zohriatu na 100°C a následnému chladeniu.

Aj v tomto prípade existujú aj niektoré inteligentné verzie, ktoré disponujú službami navyše. Napríklad môžu disponovať funkciou udržania teploty počas niekoľkých minút na požadovanú teplotu, zvukovou signalizáciou dosiahnutia danej teploty, či dizajnovým LED osvetlením.

althaus-caj-kavickarisk

Ako si vybrať rýchlovarnú kanvicu?

Čo sa týka správneho výberu konkrétneho modelu, mali by ste sa zamerať na viacero aspektov. V prvom rade je dôležitý objem, pretože na trhu nájdete modely od 0,4 litra až po 2 litre. Pre dve osoby vystačí litrová kanvica, pre štyroch je skvelou voľbou napríklad 1,7 litrová kanvica. Tiež je pri výbere nesmierne dôležité umiestnenie špirály. Pri krytom uložení nedochádza k usadzovaniu vodného kameňa, no voda sa pomalšie ohrieva.

Dôležitý je tiež aj príkon. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie sa voda ohreje. Zároveň však kanvica spotrebuje aj viac energie. Na ohrievanie 1 litra vody postačí príkon 1500 W. Za najkvalitnejšie materiály rýchlovarných kanvíc sa považuje kombinácia nerezu a polypropylénu. Rovnako treba zohľadniť aj tepelnú reguláciu, dĺžku kábla a aj dizajnové prevedenie konkrétneho modelu.

 

Zdroj: Mall.sk

Foto: Pexel.com, archív Kavickari.sk

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články