AeroPress Slovakia 2023: Banskú Bystricu na konci septembra rozvonia výberová káva

 AeroPress Slovakia 2023: Banskú Bystricu na konci septembra rozvonia výberová káva

Mesto pod Urpínom 23. septembra navštívia baristi a kávoví nadšenci z celého Slovenska. Prečo? V Banskej Bystrici sa budú konať majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez AeroPress – AeroPress Slovakia 2023. Súťažiaci predvedú svoje zručnosti v príprave kávy touto alternatívnou metódou a slovenského šampióna čaká veľkolepé decembrové svetové finále v Austrálii. Organizátori podujatia sa tešia aj na všetkých návštevníkov, ktorí chcú nazrieť do zákulisia súťaže a zároveň si užiť deň s kvalitnou kávou, dobrým jedlom a so zaujímavým sprievodným programom.

priprava-aeropress-mlsnacava-3

Špecifiká filtrovanej kávy cez AeroPress

Podujatie sa uskutoční v priestoroch podniku Záhrada – Centrum nezávislej kultúry v Banskej Bystrici sobotu 23. septembra 2023. Pointou súťaže je pripraviť filtrovanú kávu cez AeroPress. Všetci súťažiaci majú k dispozícii rovnaký druh výberovej kávy, aby sa tak ukázala zručnosť a rozmanitosť zvoleného receptu. Na pripravenú šálku filtrovanej kávu sa smie použiť maximálne 18 gramov kávy a výsledný objem musí byť minimálne 150 ml.

,,AeroPress sa radí medzi alternatívne prípravy kávy. Z pohľadu svojej konštrukcie je AeroPress veľmi jednoduchý prístroj, využívajúci fyzikálne zákony. Predstavte si dva plastové valce, pričom jeden z nich je ukončený gumovým piestom a úplne presne zapadá do druhého telesa. Na konci väčšieho valca je sitko, do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – piest tlačí na extrahujúcu sa kávu v horúcej vode, pričom samotnú kávu zadrží filter,“ vysvetľuje organizátor súťaže, víťaz prvého slovenského AeroPressu 2014, Martin Karabiňoš, ktorého Bystričania poznajú z kaviarne a pražiarne The Fleck Coffee Roasters.

AeroPress Slovakia

Aeropress – filtrovaná káva ako sa vám ráči

Čítať viac >

 

Zaujímavosti o súťaži AeroPress Slovakia 2023

Registrácia do súťaže bola spustená 22. augusta 2023. Prihlásených je 39 súťažiacich, medzi ktorými sú profesionálni baristi, ale i úplní laici. ,,Súťaž má viackolový formát, pričom porota z týchto vyraďovacích kôl posunie ďalej tú najlepšiu šálku z AeroPressu. V každom kole budú súčasne variť kávu traja súťažiaci, na prípravu budú mať 5 minút. Po uplynutí lehoty porotcovia naslepo ochutnajú všetky šálky a určia, ktorá káva im chutí najviac,“ informuje o priebehu súťaže Martin Karabiňoš. Ďalej dodáva: ,,Takto postupne vzíde zo všetkých zúčastnených víťaz, ktorý ako majster Slovenska v príprave kávy AeroPressom postupuje na svetové finále v Melbourne. To sa uskutoční už 1. až 3. decembra 2023.“

Barovňa Čarovňa
Prvá súťaž v príprave kávy cez AeroPress sa konala v nórskom Osle v roku 2008 a odvtedy si získala celosvetovú popularitu.

Súťaž v príprave kávy touto technikou má svoju históriu. Od roku 2008, keď sa v nórskom Osle konal prvý ročník v komorných podmienkach, sa zo súťaže stal celosvetový fenomén. V súčasnosti sa do súťaží tohto formátu zapájajú tisícky milovníkov kávy približne v 120 súťažiach vo viac ako 60 krajinách sveta.

AeroPress Slovakia pozýva na podujatie všetkých „kávomilcov“

Návštevníci podujatia okrem majstrovstiev Slovenska v AeroPresse nájdu v priestoroch Záhrady rôzne prevádzky a vystavovateľov z gastroscény. O kvalitnú vodu sa postará reverzná osmóza od firmy BWT. Zaujímavosťou bude možnosť vyskúšať si prípravu kávy – na kávovare na domáce použitie aj na profesionálnom stroji prestížnej značky La Marzocco od firmy ATC. Súčasťou bude aj svetoznáma značka Marco, ktorá ponúka rôzne verzie výdajníkov horúcej vody a batchbrewery.

Espresso bar bude zastúpený banskobystrickou pražiarňou The Fleck Coffee Roasters, ktorí počas tohto podujatia uzatvoria svoju prevádzku. O filtrovanú kávu sa pre návštevníkov s radosťou postarajú baristi z Mlsnacava a Spojka roastery. Pravú neapolskú pizzu pečenú na dreve bude na mieste pripravovať Michal Langone – Pizza Art. O vegánov sa postará novinka na banskobystrickej gastroscéne VeganAf. Sladkú stránku eventu obsiahne šikovná cukrárka Silvia Garajová z Naše cesto.

Cieľom podujatia AeroPress Slovakia 2023 nie je len meranie si svojich zručností. ,,Ako kávomilec, pražiar a barista môžem zhodnotiť, že káva už dávno nie je len o biznise. Je o budovaní komunity, o priateľstvách a stretnutiach. Inak tomu nebude ani na podujatí AeroPress Slovakia 2023. Už teraz sa veľmi tešíme na všetkých, ktorým niečo hovorí kávová kultúra a chcú sa s nami podeliť o svoje kávové recepty,“ pozýva organizátor.

Viac info nájdete tu:

https://www.thefleckcoffee.com/info-aeropress-slovakia-2023/
https://www.instagram.com/aeropressslovakia/
https://worldaeropresschampionship.com/
[email protected]

Text: TS AeroPress Slovakia 2023

Foto: archív Kavickari.sk, Andrej Brummer

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články