Názvoslovie kávových nápojov- Espresso

 Názvoslovie kávových nápojov- Espresso

Čo je espresso? Na odpoveď sa pozrieme v novom seriáli o názvosloví kávových nápojov.

Espresso je pomerne novým spôsobom prípravy kávy, ktorý má svoje korene v Taliansku. Určite to nie je prvý a ani jediný spôsob prípravy kávy. Je ale unikátny a preto sa aj s talianskou kaviarenskou kultúrou rozšíril do celého sveta, kde postupne vznikali rôzne nápoje z espressa (espresso lungo, macchiato, flat white…). V čom spočíva tento unikátny spôsob prípravy kávy? Viac o kávových nápojoch si povieme v novom seriáli s baristkou Monikou Matúšovou.

 

Espresso

 

Incite

:Incité pod Kremnickým hradom

Čítať viac >

Espresso je intenzívny výluh z upražených kávových zŕn.  Intenzitu má espresso nápoj vďaka kávovaru, ktorý využíva horúcu vodu a tlak deviatich barov, vďaka ktorým sa celá extrakcia kávového nápoja urýchli. Ak si teda pripravujeme kávu cez profesionálny pákový espresso kávovar, všetku chuť, oleje a kofeín, vytlačíme do šálky za cca 30 sekúnd zo zrniek ostane len „suché drievko“.

 

 

Ako vznikol názov espresso

 

Dohady o význame slova espresso, sú rôzne. Niektoré zdroje tvrdia, že espresso vzniklo od slova esprimere, čo v preklade znamená „sa vyjadriť“. Môže to byť však aj od slova pressione, čo v preklade znamená “tlak”. Určite to však nie je od slova expres (rýchlo), preto sa espresso nevolá expreso, ako ste to už iste počuli, najmä medzi staršími ročníkmi.

Zaujímavé však je to, že Taliani volajú espresso iba café, alebo podľa regiónu rôznym nárečím. Niektorí Taliani dokonca názov espresso ani nepoznajú.

 

 

Prečo pravdepodobne vzniklo espresso

 

Na severe Európy je espresso najmenej populárne, pretože jeho objem je iba 30ml. V krajinách, kde je zima, si radi ruky zahrejú filtrovanou kávou. My sami na Slovensku nie vždy oceníme, keď je v šálke kávy málo. V Taliansku, kde je teplota vyššia, neradi pijú veľké šálky horúcej kávy. Espresso vraj vzniklo preto, aby sa robotníkom skrátila pauza na kávu a oni mohli pracovať viac. Nuž toto mohol byť dôvod vzniku espressa. Osobne si myslím, že to, prečo sa espresso v Taliansku tak krásne ujalo, je podľa práve v teplote podnebia.

 

Ako sa espresso správne pripravuje

 

Do páky z espresso kávovara si namelieme 7,5-9g kávy. Ideálne je, keď zvolíme i vhodnú kávu na prípravu espressa. Kopček v káve rovnomerne zatlačíme pomocou ťažidla, ktoré sa volá tamper. Z espresso kávovaru necháme odtiecť trochu vody, aby sa premyla „hlava“ kávovara po predošlej káve. Páku s mletou kávou zasunieme do hlavy a pustíme pomocou gombíka alebo páčky prietok vody z hlavy, cez páku s kávou, až do pohára. Espresso má v šálke 30 ml a farba peny na povrchu musí byť zlatisto oriešková. Vtedy vieme, že je espresso správne pripravené. Ak by bola farba peny svetlá, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na jemnejšie. Naopak, ak by bola príliš tmavá, je potrebné nastaviť hrúbku mletia na hrubšie, aby sme sa vyhli trpkej, kyslej alebo spálenej chuti.

 

 

 

Domáce espresso

 

Espresso bolo vždy kvôli náročnosti na vybavenie a prípravu len kaviarenskou záležitosťou. Chuť a intenzita nápoja však natoľko zaujala ľudí, že si chceli svoju kávu pod tlakom pripraviť aj doma. Vznikli preto rôzne domáce kávovary ako napríklad moka kávovar, domáce pákové kávovary a mlynčeky, automatické kávovary, či dokonca kapsulové kávovary. Moka kávovar bol prvým pokusom, no chuťovo ani vizuálne sa káva pripravená v moke espressu nepodobá. S domácim pákovým kávovarom a mlynčekom potrebuje človek aj trocha praxe, no keď je ochotný investovať čas na prípravu, jeho káva môže byť presne taká, ako z kaviarne. Automatické kávovary spravia časť práce za nás, no pre dobrú extrakciu je lepšie používať zmesi rôznych druhov arabík, alebo zmesi arabiky a robusty. Kapsulové kávovary sú úplne najjednoduchšie na obsluhu, no je potrebné do nich plniť iba špeciálnu kávu, ktorá v kapsuliach dokáže vyniknúť. Najnovším spôsobom ako napodobiť espresso je príprava pomocou takzvaného Cafflano Kompressa. Cafflano Kompresso ocenia najmä cestovatelia. Káva sa stláča ručne a na prípravu espressa nie je potrebná elektrina. Espresso cez Cafflano Kompresso vizuálne vyzerá ako espresso, no jeho chuť je odlišná, rovnako ako pri alternatívnych prípravách, vyniknú viac ovocné chute kávy.

 

 

Video o príprave espressa:

 

 

Text: Monika Matúšová

 

Foto: Ondrej Bobek

 

Článok vznikol v spolupráci s pražiarňou Zlaté Zrnko.

 

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Monika Matúšová

http://www.zlatezrnko.sk

Profesionálna baristka z pražiarne Zlaté Zrnko, ktorá v spolupráci so svetovými odborníkmi z Talianska vzdeláva verejnosť v oblasti kávy. Vyštudovala manažment hotelierstva, gastronómie a cestovného ruchu v Brne a odvtedy sa venuje gastronómii a cestovaniu naplno. Jej cieľom je pomôcť vybudovať na Slovensku silnú kávovú kultúru, ktorá bude známa po celom svete, pretože naša krajina má podľa nej veľký potenciál. Absolvovala kurz Coffe Quality Processing prostredníctvom Coffee Quality Instiute (organizácia, ktorá sa snaží medzinárodne zlepšovať kvalitu kávy a život ľudí, ktorí ju vyrábajú). Je spoluzakladateľkou webu Univerzita kávy, kde informuje čitateľov o novinkách a zaujímavostiach z kávového sveta. „ O káve sa človek dozvie každý deň niečo nové, je dôležité ostať v obraze, neprestávať sa vzdelávať a šíriť poznatky ďalej. To, čo platilo pred rokom dnes už nemusí.“

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články