Cukráreň Muránska Venuša v Muráni: Miesto, kde sa ctia tradície

ǀ Foto: Dominika Noskovičová
Muráň, dedinka obklopená divokou prírodou Gemera, farebnými scenériami a tichom, ktoré lieči. A uprostred nej útulná cukráreň Muránska Venuša, kde sa história spája so súčasnosťou, tradícia s poctivou chuťou a ženská odvaha s jemnosťou dezertu.


Muránska Venuša je legenda, ktorá ožila
Meno cukrárne nie je náhodné. Muránska Venuša, ako prezývali Máriu Széchy, bola ženou, ktorá sa nebála stáť si za svojím. V 17. storočí sa odvážne rozviedla, čo bolo vtedajšou spoločnosťou považované za škandál. Utiahla sa na Muránsky hrad, kde našla slobodu a pokoj.

Legenda hovorí, že si svojou krásou, múdrosťou a prefíkanosťou získala srdce Františka Vešeléniho, kapitána Fiľakovského hradu. Keď mu chcela otvoriť cestu na Muráň, poslala mu kôš s vínom a koláčmi. Pod koláčmi sa ukrýval kľúč od hradnej brány. Tak bez jediného výstrelu získal hrad aj srdce ženy.

Mária bola odvážna, milovala lesy, kone, slobodu a život. Jej duch žije ďalej práve tu, v cukrárni, ktorá nesie jej meno a energiu.
Chuť poctivej tradície
Muránska Venuša sa vrátila na Gemer. V inej podobe – tej cukrárenskej. Najsladšej, akú si viete predstaviť. Postarala sa o to Milena Juhaniaková z Breznianskej cukrárne, ktorá je známa svojimi poctivými zákuskami a láskou k remeslu. V ponuke nájdete všetko od nostalgických klasík po moderné dezerty. Vždy čerstvé, voňavé a pripravené s láskou.


Punčový rez, veterník, medový rez, špice či laskonky potešia milovníkov tradície, zatiaľ čo cheesecaky, smotanové poháre či koláčiky pre „bezlepkáčov“ oslovia tých, ktorí radi objavujú nové chute.

Neodmysliteľnou súčasťou je aj ťahaná štrúdľa podľa pôvodného receptu z Horehronia. Dezert, ktorý Breznianskej cukrárni priniesol označenie regionálny produkt Horehronia.
Ich tajomstvo? Maslo namiesto margarínu, smotana namiesto náhrad, orechy, ručne zbieraný mak a čerstvé ovocie.
Muránska Venuša – miesto, kde sa spomalí čas
Interiér cukrárne Muránska Venuša je zariadený s citom a útulnosťou. Majitelia si všetko navrhli sami. S dôrazom na detail a pohodlie. Pohodlné stoličky, teplé farby a vôňa kávy vytvárajú priestor, kde si človek naozaj oddýchne. Servíruje sa tu káva z banskobystrickej pražiarne Cipolla Caffé – Crema blend, ktorá zaujme tónmi horkej čokolády, kakaa a vlašských orechov.

Nechýba ani detský kútik pre rodiny a terasa. Nad celým priestorom sa vyníma portrét Márie Széchy. Síce je vytvorený umelou inteligenciou, no pôsobiaci tak autenticky, že má človek pocit, akoby naň dohliadala osobne.

Kúsok sladkej legendy domov
Koláčiky, chlebík, medík či sušené hríby, to všetko si môžete odniesť z Muránskej Venuše domov. Usmievavý personál vám ich rád zabalí a poradí, čo určite ochutnať. Presne tak ako nám.


A keď si doma zahryznete do jedného z týchto koláčikov, možno pocítite aj niečo viac než len sladkú chuť. Možno kúsok odvahy Márie Széchy, ktorá si dovolila žiť po svojom.
Presne tak ako majitelia Breznianskej cukrárne, ktorí túto legendu premenili na miesto, kde sa zastavuje čas.
Cukráreň Muránska Venuša nájdete aj na Instagrame.
Text: Guťka Markocsyová
Fotografie: Dominika Noskovičová

