Káva z Rwandy: Aký je jej príbeh

 Káva z Rwandy: Aký je jej príbeh

Život v Rwande nezastavila ani jedna z najtragickejších udalostí 20. storočia – genocída v Rwande v roku 1994. Počas genocídy zomrelo vyše milióna ľudí a viac ako dva milióny utiekli z krajiny. Tento rok si Rwanda pripomína 20. výročie genocídy. O to väčší údiv prichádza, keď po celej krajine vidíte pokosené trávniky, malé políčka s kávovými kríkmi, banánovníkmi a po kopcoch roztrúsenými farmami. Rwanda je vlastne jedna nekončiaca dedina. Krajina, kde sa jedna obec spája s druhou.

 Rwanda plantáž

 

Akokoľvek to znie čudne, v istom zmysle genocída Rwande pomohla. Ľudia, čo utiekli do Európy a Ameriky sa vrátili vzdelaní a s peniazmi. Veľká materiálna a finančná pomoc od medzinárodného spoločenstva. Bývalí vlastníci a plantážnici, do jedného belosi, utiekli a celý priemysel, ako aj poľnohospodárstvo, si Rwandský štát vybudoval nanovo. Po privatizácii kávového priemyslu je zo 180 producentov až 160 pod kontrolou rwandských podnikateľov alebo družstiev, ktoré spájajú malých pestovateľov. Tých je v Rwande okolo 400 000. Tieto družstvá, resp. asociácie, ako sú nazývané v Rwande, mali veľmi pozitívny dopad hlavne na lokálnych pestovateľov, nakoľko tí získali kontrolu nad svojim produktom, ako aj ziskom z predaja.

 

Cestou na plantáž

 

Káva bola v Rwande dôležitou plodinou už od čias nemeckej kolonizácie. Po I.svetovej vojne získalo Rwandu do koloniálnej správy Belgicko. Od tej doby až po koniec milénia bola produkcia kávy takmer výlučne v rukách štátu. Do tej doby Rwanda exportovala priemernú, nespracovanú kávu, ktorá neprešla mokrým procesom.

 

 

Rwanda plantáž

 

Za posledných 14 rokov, zvýšili rwandskí farmári v spolupráci s rwandskou vládou kvalitu káv natoľko, že pestujú vďaka perfektným klimatickým podmienkam a investíciám do technológií jedny z najkvalitnejších a najlepších káv na svete. Rwandská vláda vypracovala stratégiu, podľa ktorej vytýčila cieľ, že do roku 2020 musí byť 100% produkcie rwandskej kávy spracovávané mokrým procesom s hodnotením v SCAA klasifikácii nad 80 bodov. V roku 2012 túto stratégiu spĺňalo 19 000 ton z 33 000 vyprodukovaných.

 

 

Na plantáži v Rwande

 

Dominantnou odrodou vo Rwande je Bourbon Arabica. Bourbon je po Typice druhým najrozšírenejším typom Arabica na svete. Vyšľachtili ho na ostrove Réunion (kedysi sa volal Isle de Bourbon). Prvý záznam o tejto odrode existuje z roku 1789 a postupne sa rozšírila prevažne do bývalých francúzskych a belgických kolónií.

 

 

Na kávovej plantáži v Rwande

 

Kvalita odrody Bourbon Arabica je vynikajúca, komplexná a aromatická s výrazným telom. Kávové zrná sú menšie ako má Typica, vďaka čomu má Bourbon väčší výnos. Bourbon sa pestuje vo výškach 1000 – 2000 m.n.m. Priemerná nadmorská výška vo Rwande je 1800m.n.m. Rwandu prezývajú krajinou tisícich kopcov, ktoré sa začínajú na hraniciach s Ugandou a končia pri jazere Kivu na hranici s Kongom. Vysoká nadmorská výška v kombinácii s príjemnou teplotou a na živiny bohatou pôdou vytvárajú skvelé podmienky pre pestovanie kávy. 

 

 

Bourbon Arabica je veľmi obľúbená

 

 

Autor: Erik Šimšík, oficiálny distribútor rwandskej kávy Garuka

Foto: autor a Gilbert Sezirahiga

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články