Káva z Rwandy: Aký je jej príbeh

Život v Rwande nezastavila ani jedna z najtragickejších udalostí 20. storočia – genocída v Rwande v roku 1994. Počas genocídy zomrelo vyše milióna ľudí a viac ako dva milióny utiekli z krajiny. Tento rok si Rwanda pripomína 20. výročie genocídy. O to väčší údiv prichádza, keď po celej krajine vidíte pokosené trávniky, malé políčka s kávovými kríkmi, banánovníkmi a po kopcoch roztrúsenými farmami. Rwanda je vlastne jedna nekončiaca dedina. Krajina, kde sa jedna obec spája s druhou.
Akokoľvek to znie čudne, v istom zmysle genocída Rwande pomohla. Ľudia, čo utiekli do Európy a Ameriky sa vrátili vzdelaní a s peniazmi. Veľká materiálna a finančná pomoc od medzinárodného spoločenstva. Bývalí vlastníci a plantážnici, do jedného belosi, utiekli a celý priemysel, ako aj poľnohospodárstvo, si Rwandský štát vybudoval nanovo. Po privatizácii kávového priemyslu je zo 180 producentov až 160 pod kontrolou rwandských podnikateľov alebo družstiev, ktoré spájajú malých pestovateľov. Tých je v Rwande okolo 400 000. Tieto družstvá, resp. asociácie, ako sú nazývané v Rwande, mali veľmi pozitívny dopad hlavne na lokálnych pestovateľov, nakoľko tí získali kontrolu nad svojim produktom, ako aj ziskom z predaja.
Káva bola v Rwande dôležitou plodinou už od čias nemeckej kolonizácie. Po I.svetovej vojne získalo Rwandu do koloniálnej správy Belgicko. Od tej doby až po koniec milénia bola produkcia kávy takmer výlučne v rukách štátu. Do tej doby Rwanda exportovala priemernú, nespracovanú kávu, ktorá neprešla mokrým procesom.
Za posledných 14 rokov, zvýšili rwandskí farmári v spolupráci s rwandskou vládou kvalitu káv natoľko, že pestujú vďaka perfektným klimatickým podmienkam a investíciám do technológií jedny z najkvalitnejších a najlepších káv na svete. Rwandská vláda vypracovala stratégiu, podľa ktorej vytýčila cieľ, že do roku 2020 musí byť 100% produkcie rwandskej kávy spracovávané mokrým procesom s hodnotením v SCAA klasifikácii nad 80 bodov. V roku 2012 túto stratégiu spĺňalo 19 000 ton z 33 000 vyprodukovaných.
Dominantnou odrodou vo Rwande je Bourbon Arabica. Bourbon je po Typice druhým najrozšírenejším typom Arabica na svete. Vyšľachtili ho na ostrove Réunion (kedysi sa volal Isle de Bourbon). Prvý záznam o tejto odrode existuje z roku 1789 a postupne sa rozšírila prevažne do bývalých francúzskych a belgických kolónií.
Kvalita odrody Bourbon Arabica je vynikajúca, komplexná a aromatická s výrazným telom. Kávové zrná sú menšie ako má Typica, vďaka čomu má Bourbon väčší výnos. Bourbon sa pestuje vo výškach 1000 – 2000 m.n.m. Priemerná nadmorská výška vo Rwande je 1800m.n.m. Rwandu prezývajú krajinou tisícich kopcov, ktoré sa začínajú na hraniciach s Ugandou a končia pri jazere Kivu na hranici s Kongom. Vysoká nadmorská výška v kombinácii s príjemnou teplotou a na živiny bohatou pôdou vytvárajú skvelé podmienky pre pestovanie kávy.
Autor: Erik Šimšík, oficiálny distribútor rwandskej kávy Garuka
Foto: autor a Gilbert Sezirahiga