Špenátový langoš i halušky s bravčovými líčkami: Šéfkuchár Milo Pabiš inšpiruje, ako využiť bryndzu

Špenátový langoš i halušky s bravčovými líčkami: Šéfkuchár Milo Pabiš inšpiruje, ako využiť bryndzu

 

Jarná ovčia bryndza je v našich končinách opradená samými superlatívmi. Azda väčšina z nás ju už považuje za pevnú súčasť slovenskej kuchyne, najmä vďaka bryndzovým haluškám. Čo keby ste si práve tie pripravili trochu inak? S brazírovanými bravčovými líčkami. Alebo by ste radi vyskúšali recept na špenátový langoš s bryndzou a avokádom? Šéfkuchár Milo Pabiš zo SPILKA beer&restaurant vám ukáže, že aj tradičné jedlá vás svojou chuťou dokážu prekvapiť. A ako príjemne! Stačí sa inšpirovať našimi receptmi.

 

recept-milo-pabis-kavickarisk
Šéfkuchár Milo Pabiš zo SPILKA beer&restaurant.

Recept: Brazírované bravčové líčka s bryndzovými haluškami

 

Čo potrebujeme

  • 400 g zemiakov
  • 250 g bezlepkovej múky (prípadne mix polohrubej a hladkej v pomere 1:1)
  • 200 g koreňovej zeleniny
  • 200 g červeného vína
  • 100 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 240 g ovčej bryndze (100 %)
  • 150 g údenej slaniny
  • 100 g ligurčeku
  • planý vývar na podlievanie
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie kubéba
spilka-prisalkekavy-kavickari-rozhovor-ba-slovensko-pribeh

Konatelia SPILKY: Chceme zobrať tradičné, ozvláštniť ho novým, aby si hosť povedal: „Sem sa rád vrátim“

Čítať viac >

 

recept-milo-pabis-kavickarisk
Príprava.

 

Ako pripraviť brazírované bravčové líčka s bryndzovými haluškami

 

  1. Na panvici s tepluvzdornou rukoväťou si rozpálime olivový olej, zľahka orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak a koreňovú zeleninu. Pridáme očistené bravčové líčka, tie orestujeme iba zľahka a preložíme ich do pripravenej misky.
  2. Pokračujeme restovaním zeleninového základu, snažíme sa o to, aby mal silno hnedú farbu. Keď ju získame, pridáme ligurček a červené víno. Víno redukujeme až do základu, následne zmes podlejeme planým vývarom, vrátime späť líčka, prikryjeme pokrievkou a v rúre vyhriatej na 105 °C pečieme približne 4,5 hodiny.
  3. Po uplynutí tohto času mäso vyberieme, šťavu scedíme a zredukujeme do hustejšej, omáčkovej konzistencie. Osolíme a okoreníme.
  4. Pokračujeme prípravou halušiek: polovicu zemiakov nastrúhame na jemno, druhú na hrubo. Pridáme vajce, premiešame so soľou a postupne zapracujeme múku.
  5. Cesto na halušky dáme do haluškovača, vo vriacej vode halušky uvaríme, vyberieme sitom a vo väčšej nádobe premiešame s rozdrobenou bryndzou. Aby bryndza mala lahodnú konzistenciu, pridáme k nej trochu vody, v ktorej sa varili halušky, a dôkladne premiešame.
  6. Halušky rozprestrieme na tanier, pridáme líčka s omáčkou, ozdobíme vypraženou slaninou a ozdobíme čerstvými bylinkami – napríklad pažítkou či žeruchou. Dobrú chuť.

“Tohtoročná júnová bryndza má ten správny tón chute, nakoľko v tomto období sa aj ovečky z Muránskeho salaša presúvajú vyššie do hôr, kde je stále mladá šťavnatá paša a množstvo liečivých bylín, ktorých chuť sa reflektuje do sviežej chute bryndze. ” šéfkuchár Miloslav Pabiš.

halusky-milo
Brazírované bravčové líčka s bryndzovými haluškami.

 

Recept: Špenátový langoš s ovčou bryndzou a avokádom

 

Čo potrebujeme

Na langoš:

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 100 g baby špenátu
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 42 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 2 PL solamylu (zemiakový škrob)
  • 200 g upečených zemiakov
  • 100 ml vlažnej vody

 

langose-spilka-milo-pabis
Špenátový langoš s ovčou bryndzou a avokádom – cesto.

 

pabis-kuchyna-spilka

 

Na oblohu:

  • 3 avokáda
  • 200 g ovčej bryndze (100 %)
  • 100 g pečenej červenej repy
  • 100 g majonézy
  • 50 g bieleho jogurtu

 

langos

 

Ako pripraviť špenátový langoš s ovčou bryndzou a avokádom

 

  1. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a rozmiešame v ňom droždie. Na teplejšom mieste necháme vykysnúť, približne 12 minút.
  2. Vo vode rozmixujeme špenát, túto zmes dáme do väčšej misy, kde už máme pripravenú múku a solamyl. Dôkladne vymiešame.
  3. Do tejto zmesi pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Na záver do cesta pridáme ešte pečené popučené či rozdrobené zemiaky a opäť pomiesime. Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme aspoň 30 minút podkysnúť.
  4. Vykysnutý bochník si rozdelíme na menšie časti, vypracujeme z nich guľôčky, potrieme olejom a necháme opäť podkysnúť, aspoň 15 minút.
  5. Keď je cesto na langoše vykysnuté, rukami si vytvarujeme langoš a na oleji ho vysmažíme z oboch strán.
  6. V miske si zmiešame majonézu s jogurtom, pridáme tretinu bryndze a ešte raz dôkladne pomiešame. Touto zmesou natrieme hotový langoš, pridáme nakrájanú červenú repu, avokádu a posypeme rozdrobenou bryndzou. Dobrú chuť.

 

spilka
Dobrú chuť!

 

 

Recepty pripravil Milo Pabiš, executive chef SPILKA beer&restaurant.

 

MIlos-pabis-kavickarisk

 

 

SPILKU nájdete aj na instagrame.

 

 

Text: Tomáš Turek

 

 

Foto: Ondrej Bobek

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články