Slovenské zmrzlinové ikony

 Slovenské zmrzlinové ikony

 

Napriek tomu, že pred pár rokmi sme sa dokázali uspokojiť s hocijakou zmrzlinou, dnes je tomu inak. Fajnšmekri sa vyvíjajú aj v zmrzlinovom smere a vďačíme za to prevádzkam, ktoré nás edukujú. Ktoré sú tie top zmrzlinárne podľa Kávičkárov?

zmrzliny

Flamengo

Flamengo je fenomén, ktorý preslávil Lučenec. Obľubenú prevádzku nájdete aj v Banskej Bystrici. Stavia na pevných tradíciách, no zároveň  na modernej gastronómii. „Viete, v tureckom jazyku sa hovorí: málo, ale originál. Držíme sa toho. Všetky výrobky, ktoré produkujeme, sú založené na poctivých receptoch,“ hovoria majitelia. Zmrzlina aj zákusky sú vyrábané výhradne z čerstvých surovín, buď priamo od slovenských farmárov, alebo od kvalitných zahraničných dodávateľov. Ide najmä o kakaové bôby či vanilkové struky. Flamengu jednoducho neodoláte a stane sa aj vašou srdcovkou.

zmrzliny

zmrzliny

Flamengo nájdete aj na Facebooku.

Koun

Zmrzlina, ktorá sa tu podáva je vyrobená na základe talianskych štandardov, a preto jednoznačne patrí medzi to najlepšie čo si v Bratislave môžete dať. Zabudnite na diéty, tu sa všetko porušuje. Aj keď, zo sorbetu plného ovocia vám určite kilá rýchlo nenaskáču. Jedine ak od sladkého kornútku, ale ten môžete vymeniť za štýlovú nádobku, vhodnejšiu pre pomalších jedákov. Koun je už stálicou, no na druhej strane vie vždy prekvapiť. Najmä netradičnými kombináciami chutí. Oceňujeme nový systém pri platení a originálnu výzdobu. Pri dlhšom čakaní si pokojne môžete zahrať jedinečnú spoločenskú hru. Koun je malým Talianskom v srdci Bratislavy.

zmrzliny

zmrzliny

Koun nájdete aj na Facebooku.

Gio Caffé

Pri návšteve Gio Caffé v Nitre, si vychutnáte tu pravú taliansku zmrzlinu. Gio bolo prvou gelateriou na Slovensku. Nie takou tou s nálepkami I love Gelato a Cookies, ale takou ozajstnou. Talian žijúci v Nitre si povedal, že mu tu chýba kvalitná zmrzlina a začal vyrábať vlastnú. Čerstvé suroviny, kvalitný produkt, osobitý prístup k zákazníkovi a designový interiér to sú atribúty, ktoré “Gio” tvoria. Ľudia sa za gelatom a aj nanukmi vyberú na výlet aj z iných miest. To, čo odlišuje úžasnú zmrzlinu od dobrej, sú suroviny. Očarujúce sú retro tapety a nábytok, ale aj malý kútik pre deti a domácich miláčikov.

zmrzliny

zmrzliny

Gio Caffé nájdete aj na facebooku.

Kapucíno

Podnik, ktorý v sebe ukrýva presne to, čo v lete potrebujete – aj kávu, aj koláčik, no najmä zmrzlinu. A nie tak hocijakú, ale pravé domáce gelato. Gelato a nanuky vyrábajú priamo na mieste a skutočne stojí za to! Majitelia sa preň školili až v „mekke“ zmrzliny – v Taliansku, v meste Bologna. Okrem stálych obľúbených príchutí ako čokoláda, jahoda, pistácia, vlašský orech, lieskový orech, vanilka či slaný karamel sú každý deň v ponuke aj sezónne: napríklad marhuľa či slivka. Určite však odporúčame ochutnať špecialitu Kapucína: exklusive. Kapucíno si toto leto pre mlsné jazýčky pripravilo novinku. Sú ňou osviežujúce domáce nanuky. Mňam!

zmrzliny

zmrzliny

Kapucíno nájdete aj na facebooku.

Tip šéfredaktorky: Arthur

Arthur je Slovinec, ktorý si so svojou manželkou otvoril predajňu v centre Bratislavy, pri známom Čumilovi. Poznám ho takmer od začiatku, kedy ešte lámavou slovenčinou rozprával o tom, ako prišiel skúsiť podnikať na Slovensko. A oplatilo sa! Tento kráľ instagramu, zväčšil svoje zmrzlinové kráľovstvo a obohatil ho o pár princezien. Ale čo je skvelé, stále jeho a manželku nájdete vo výrobe, či za pultom. A kvalita zmrzliny? Skrátka to sa nedá opísať, musíte vyskúšať!

zmrzliny

zmrzliny

Arthur Ice cream nájdete aj na facebooku.

Text: Simona Budinská, Augustína Markócsyová

Foto: Ondrej Bobek, archív prevádzky Arthur

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články