Recepty z Castel Mierovo s nádychom leta
Leto udrelo v plnej sile a stúpajúce teploty prajú ľahkým, sviežim jedlám. Zážitok z nich umocní príjemné prostredie, vďaka ktorému si jedlo vychutnáte všetkými zmyslami. K takým miestam s jedinečnou atmosférou a nádychom histórie patrí aj Castel Mierovo. Ich gurmánmi vyhľadávanej reštaurácii velí šéfkuchár Ladislav Gányovics, ktorý si pre vás pripravil predjedlo a hlavné jedlo ako stvorené na letné dni či večery. Aké by to však bolo menu bez sladkej bodky na záver? O tú sa zase postarala cukrárka z Castel Mierovo Bakery Annamária Wurster Nagy.
Husacia pečeň s jablkami na tokajskom víne
(recept na 4 porcie)
Suroviny
- 500 g husacia pečeň
- husacia masť podľa potreby
- 1 ks jablko
- 200 ml tokajské víno
- soľ
- čierne korenie
- toastový chlieb
Postup
Husaciu pečeň dáme konfitovať, čiže pomaly varíme na masti. Po približne hodine pečienku vyberieme z masti a necháme vychladnúť. Jablko nakrájame na hrubšie plátky a marinujeme vo víne. Z toastového chlebu vykrojíme krúžky, prípadne ho nakrájame na štvorce či obdĺžniky. Tie opražíme do chrumkava a môžeme podávať.
Jeseter so špenátovým krémom, gratínom a parmezánovými chipsami
(recept na 4 porcie)
Suroviny:
- 600 g filety z jesetera
- 200 g baby špenát
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g parmezán
- soľ
- čierne korenie
- 50 g maslo
- 100 ml smotana 30 %
- 800 g zemiaky
- provensálske bylinky
- zeleninový vývar
- 150 ml olivový olej
Postup
Rybu umyjeme, osušíme a narežeme na porcie. Potom ju osolíme, okoreníme a trochu potrieme olivovým olejom. Pečieme na panvici z každej strany 3-4 minúty. Baby špenát umyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme odkvapkať. Na oleji prudko opražíme, pridáme soľ, čierne korenie a najemno nakrájaný cesnak. Chvíľu podusíme a podlejeme malým množstvom zeleninového vývaru. Podusíme ešte minútu, pridáme trochu masla a nakoniec to celé rozmixujeme. Nastrúhaný parmezán dáme na papier na pečenie a vytvoríme z neho väčšie chipsy. Tie dáme do rúry rozohriatej na 170 °C a pečieme 10 minút. Zemiaky očistíme, narežeme na tenké plátky, osolíme ich, okoreníme, pridáme provensálske bylinky, podlejeme smotanou a premiešame. Takto pripravené zemiaky pečieme na 180 °C približne 30 minút.
New York Cheesecake
(26 cm tortová forma)
Suroviny
Cesto:
- 200 g sušienky
- 100 g maslo
Plnka:
- 600 g smotanový syr
- 200 g práškový cukor
- 1 kl vanilková esencia
- 1 kl citrónová šťava
- 4 ks vajce
- 200 g kyslá smotana
Postup
Najprv si pripravíme sušienkové cesto. Sušienky rozmixujeme, prípadne pomelieme. Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme si hmotu, ktorú natlačíme na dno okrúhlej tortovej formy. Formu zvonku poriadne obalíme alobalom. V miske si zatiaľ zmiešame krémový syr a práškový cukor. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, kyslú smotanu a nakoniec po jednom vmiešame vajíčka. Potom vylejeme na sušienkovú zmes.
Cheesecake vložíme do rúry a pečieme 50 minút pri 150 °C. Na dno rúry dáme plech s vodou, cheesecake nám vďaka tomu na vrchu nepopraská. Upečený cheesecake necháme v rúre vychladnúť a potom ho vložíme do chladničky. Môžeme dozdobiť ovocím, ktoré dodá cheesecaku sviežosť.
Castel Mierovo nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Recepty: Ladislav Gányovics a Annamária Wurster Nagy
Text a foto: Dominika Noskovičová