RATIONAL Gastro Fest 2025: Keď sa hokejový štadión premení na arénu chutí, technológií a inšpirácie

ǀ Foto: Rudolf Sladkovský

Hokejová Tipsport Aréna bola 5. júna 2025 svedkom netradičného zápasu. Namiesto hokejistov sa na ľadovej ploche objavili špičkoví kuchári, odborníci na technológie a stovky nadšencov gastronómie. RATIONAL Gastro Fest, organizovaný spoločnosťou RATIONAL Czech Republic & Slovakia spolu s partnermi EUROGASTROP Prešov, KEMA Bratislava a LAWEX Banská Bystrica, premenil hokejový štadión na živú, voňavú a inšpiratívnu gastroarénu.

RATIONAL Gastro Fest
Spoločnosť RATIONAL Gastro Czech & Slovakia je regionálnym lídrom v oblasti profesionálneho varenia a už od roku 2005 prináša na slovenský a český trh špičkové kuchynské technológie, odborné školenia a dlhodobú podporu. Ich cieľom je zjednodušiť každodennú prácu kuchárov a zároveň pomáhať prevádzkam efektívne riešiť výzvy ako nedostatok personálu či tlak na udržateľnosť.

Okrem spoľahlivých zariadení, ako iCombi Pro či iVario Pro, kladú dôraz na ekologizáciu kuchynských procesov – s dôrazom na úsporu energií, zníženie odpadu a uhlíkovú neutralitu. Dlhodobo investujú do vývoja riešení, ktoré minimalizujú energetickú záťaž na planétu a podporujú udržateľnú gastronómiu.
Nielen pre profesionálov
Podobne ako na populárnych športových podujatiach, aj tu panovala energická atmosféra – stovky účastníkov zo všetkých kútov Slovenska sa pohybovali medzi stánkami, diskutovali, degustovali a vzdelávali sa. Napriek odbornému zameraniu bolo podujatie lákavé aj pre laickú verejnosť, ktorá si tam prišla na svoje. Degustácia vína, prezentácia koktailov a snackov v podaní zvolenskej SOŠ hotelových služieb a obchodu, chutné bufety a špičkové jedlá pripravované priamo pred očami návštevníkov otvorili dvere aj laikom, ktorých zaujíma moderná gastronómia.


Silné témy, praktické odpovede
Program podujatia priniesol mix teórie a praxe – prednášky na aktuálne témy ako efektívny raňajkový servis, optimalizácia prevádzkových nákladov, nočný hotelový servis či moderný spôsob obsluhy veľkých skupín hostí. Silne zarezonovala prednáška o efektívnych raňajkách, ktorú doplnila názorná ukážka šetriaca čas, energiu a pracovnú silu. Ešte väčší záujem vzbudil blok venovaný energetickej efektivite technológií – najmä konkrétne výpočty, o koľko možno ročne ušetriť prechodom na spotrebiče energetickej triedy A, nenechali nikoho chladným. Celým programom a prednáškami nás sprevádzal riaditeľ RATIONAL Ján Bartík, ktorý si svojou energiou a skvelým prejavom získal publikum hneď od začiatku.

Technológie, ktoré šetria čas aj nervy
RATIONAL spolu s partnermi ako HENDI, Liebherr, Robot Coupe, Ecolab, Hossa Family, Urpiner, La Lorraine, Carpate Diem, Tefcold, NorDisk a ďalšími predstavili moderné riešenia pre reštaurácie a hotely. Na mieste si návštevníci mohli nielen pozrieť, ale hlavne vyskúšať a vidieť v prevádzke nové konvektomaty, umývacie systémy, chladiarenské zariadenia, ale aj váhy, nárezové systémy, hygienické produkty, oblečenie a pracovnú obuv. A mnoho iného. Praktické ukážky sa postarali o to, že aj menej technicky zdatní účastníci odchádzali s konkrétnymi poznatkami, ako zefektívniť svoju prevádzku. A čo je dôležitejšie, videli technológie v plnej prevádzkovej záťaži pri príprave desiatok až stoviek porcií jedla v krátkom čase. Majitelia hotelov či reštaurácií tak na vlastné oči videli, kam sa technológia posunula, a mohli to porovnať so svojím súčasným vybavením.



A, áno – nik neostal hladný. Hostia si pochutnali na caipirinha lososovi s citrónovým kaviárom, indickom hovädzom tataráku či famóznom homárovom crème brûlée. Vajcia benedikt z najnovšej generácie konvektomatov pripravené priamo na pódiu zasýtili takmer celú sálu. Okrem iného sa o občerstvenie postarali študenti zo zvolenskej „hotelovky“, ale tiež Hossa Family so svojím portfóliom mrazených a chladených produktov.


Vystavovatelia na festivale
- HENDI – dodávatelia profesionálnych zariadení pre gastroprevádzky vrátane varnej techniky, riadov a servírovacieho príslušenstva
- Liebherr – špecialisti na chladiace a mraziace zariadenia s nízkou spotrebou, využiteľné v prevádzke 24/7
- Ecolab – lídri v oblasti riešení a služieb v oblasti vody, hygieny a prevencie infekcií, ktoré pomáhajú chrániť zdravie ľudí, planéty a podnikania
- Robot Coupe – výkonné kuchynské stroje: mixéry, kutre a strúhače na rýchlu a efektívnu prípravu surovín
- Hossa Family – výrobca a distribútor mrazeného a chladeného tovaru
- Urpiner – regionálny remeselný pivovar prinášajúci kvalitný pivný zážitok a lokálnu autenticitu.
- La Lorraine – európsky výrobca pekárenských produktov s dôrazom na chuť, skladovateľnosť a prezentáciu
- Carpate Diem – slovenské vína spájajúce terroir s moderným prístupom ku kvalite a k dizajnu
- Tefcold – priemyselné chladiace riešenia s dôrazom na energetickú efektívnosť a fiškálnu úsporu
- NorDisk – profesionálne umývacie systémy s nízkou spotrebou vody a vysokou prevádzkovou efektivitou
- Bizerba – významný dodávateľ váh a nárezových strojov

Miesto spojení, ktoré majú zmysel
RATIONAL Gastro Fest nebol len o produktoch a receptoch – bol aj o ľuďoch. Majitelia reštaurácií, šéfkuchári, hotelieri, barmani a dodávatelia sa stretli v neformálnej atmosfére, vymieňali si skúsenosti, tipy aj kontakty. V čase, keď mnohé prevádzky bojujú s neistejším trhom a nedostatkom kvalitného personálu, majú takéto stretnutia obrovský význam. Networking tu nebol len slovo z pozvánky, ale realita, ktorú bolo cítiť v každom kúte arény. O prelomenie ľadov sa postaral hlavne stánok vinárstva Carpate Diem, ale aj dlhý rad pred kávovým stánkom v podaní Nestlé Professionals či pivovaru Urpiner.

Energetická efektivita nie je trend, je to nevyhnutnosť
V čase rastúcich cien energií je čoraz väčším luxusom prevádzkovať kuchyňu na zastaralých technológiách. Spotrebiče s vysokou energetickou spotrebou nielen zaťažujú rozpočet, ale aj znižujú konkurencieschopnosť. Prechod na úsporné a inteligentné technológie šetrí nielen peniaze, ale aj čas, ktorý môžu kuchári venovať hosťom a kvalite. Aj preto má zmysel sledovať, čo nové prichádza na trh – a kde inde ako na takomto podujatí? Rovnako sa prednášky týkali nielen energetickej úspornosti, ale tiež celkovej optimalizácie nákladov na rôznych úsekoch prevádzky. Hoc sa to nezdá, aj malá, takmer zanedbateľná zmena či optimalizácia dokáže v dlhodobom horizonte priniesť niekoľkotisícové úspory.

Spojenie je sila
Jednotlivé podniky môžu byť samy silné, no v spojení s ostatnými môžu rásť ešte viac. Spoločné stretnutia, výmena skúseností, zdieľanie problémov aj riešení je to, čo drží gastrosektor nad vodou. RATIONAL Gastro Fest ukázal, že komunita je stále živá, ochotná rozprávať sa, počúvať a pomáhať si. To je presne to, čo teraz slovenská gastronómia potrebuje.

Ľudia chýbajú – a tak treba myslieť inak
Jednou z najväčších výziev súčasnej gastronómie je nedostatok kvalifikovaného personálu. Mnohé prevádzky musia znižovať otváracie hodiny, upravovať ponuku alebo pracovať pod väčším tlakom. Riešenia sa však hľadajú – digitalizácia, automatizácia, lepšia organizácia práce, motivácia zamestnancov či flexibilnejšie technológie. RATIONAL Gastro Fest aj v tomto smere ponúkol veľa praktických inšpirácií. Napríklad v raňajkovom servise s použitím moderných technológií a optimalizácií portfólia dokázali kuchári na pódiu uvariť niekoľkochodové raňajky takmer pre stovku hostí v priebehu pol hodiny. S menším personálom, s menším nákladom, s nižšou energetickou záťažou a zároveň s vyššou efektivitou bez straty chute a gastronomického zážitku.

Viac takýchto dní, prosím
Záver dňa patril tombole o profesionálnu chladničku Liebherr MRFvc 4011 v hodnote vyše 900 eur – no mnohí hostia už dávno predtým vedeli, že hlavnú výhru si odnášajú oni. Vo forme nových kontaktov, poznatkov, nápadov a najmä energie. Tento deň ukázal, že napriek nepriaznivým podmienkam a nálade v spoločnosti sa pri dobrom jedle a víne ľudia dokážu spojiť, šíriť dobrú energiu, rozprávať sa, pomáhať si a motivovať sa navzájom. Takýchto podujatí si prosíme rozhodne viac – slovenská gastronómia ich nielen potrebuje, ale si ich aj zaslúži.

Text a fotografie: Rudolf Sladkovský