Plain Power – vegánske pralinky, ktorým neodoláte

 Plain Power – vegánske pralinky, ktorým neodoláte

Čo je vegánske a bezlepkové, to musí chutiť inak. Ak máte v hlave túto rovnicu, neochutnali ste Plain Power pralinky. Krehká vrstva čokoládovej škrupinky s jemnou náplňou, ktorá sa vám rozplynie na jazyku. A to všetko so zložením, ktoré je čisté a obsahuje iba reálne suroviny. Viete, ako vyzerá alchýmia, ktorá sa skrýva za výrobou praliniek? Nech sa páči, zoberieme vás priamo do výrobne praliniek, ktorá je prevoňaná tou najlepšou čokoládou.

Pralinky Plain Power sú vyrábané ručne, sú vegánske a zároveň aj bezlepkové. Obsahujú iba čisté, reálne suroviny. Žiadne arómy, farbivá či konzervanty. Sú navrhnuté tak, aby boli dokonale vyladené, pričom čo najdlhšia spotreba je dosiahnutá prirodzenou cestou.

Nebudem skrývať nadšenie, ktoré vo mne táto reportáž vyvolala. Rovnako nebudem skrývať to, že som obrovským milovníkom čokolády. Cítila som sa tak trochu ako dieťa, ktoré našlo zlatý kupón a mohlo navštíviť továreň na čokoládu Willyho Wonku. S rozdielom, že namiesto excentrického majiteľa továrne na čokoládu ma čakala šarmantná a inšpiratívna Martina Kravcová, ktorá mi ukázala kúsok svojho čokoládového kráľovstva.

Dokonalá pralinka má správne chrumkavú škrupinku a jemnú, lahodnú náplň, ktorá sa vám rozplynie na jazyku. Ako však vzniká pralinka s harmonicky vyladenou chuťou, ale aj s oku lahodiacim dizajnom? Trochu vám to priblížime.

Zo stavebnej inžinierky čokolatierkou

Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách naraz. Niekedy musíte dvere úplne zavrieť, aby ste mohli tie ďalšie, za ktorými sa skrýva vaša budúcnosť, otvoriť. A tak Martinka spravila niečo, čo mnohým z nás chýba. Nabrala odvahu a dala výpoveď v zamestnaní. I keď nevedela, kam presne sa jej ďalšie kroky uberú, vedela, že to osudové zamestnanie, ktoré ju bude napĺňať, ju ešte len čaká. Vedela, že chce tvoriť rukami a venovať sa jedlu. To povestné kliknutie však prišlo až o niečo neskôr. Stačilo zopár vydarených praliniek, ktoré zožali chválu okolia, a zo záľuby z vášne sa stalo zamestnanie. Tá vášeň, samozrejme, ostala.

V prípade praliniek s farebným vzorom, ktorý dosiahnete vďaka farebnému kakaovému maslu, nikdy nefarbíme už hotovú pralinku. Farbí sa forma ešte predtým, ako sa do nej naleje čokoláda.

Plain Power = čisté zloženie, sila a plná chuť

Čím sú pralinky Plain Power výnimočné? Sú vyrábané ručne a okrem toho, že ich chuť sa vám roztancuje na jazyku, sú aj vegánske a bezlepkové. Martinka pred nejakým časom zmenila stravovanie. Intuitívne a prirodzene vyradila z jedálnička mäso a mliečne výrobky, vďaka čomu objavila nielen nové potraviny, ale aj nové kombinácie a chute. Keďže jej tento koncept stravovania dáva zmysel, drží sa ho aj v prípade výroby praliniek Plain Power. V ich zložení nájdete presne to, čomu napovedá ich názov – čisté, reálne suroviny bez aróm a dochucovadiel. Nie je ľahké vyrobiť pralinky, ktoré sú bez konzervantov či umelých látok na predlžovanie spotreby. No Martinka dokázala vyladiť ich zloženie tak, aby bola dosiahnutá čo najdlhšia spotreba prirodzenou cestou. O tom, že na chuti to pralinkám vôbec neuberá, práve naopak, sme sa presvedčili na vlastnej koži.

madam-etiketa-elegancia

Madam Etiketa radí: #6 Tajomstvo pravej elegancie

Čítať viac >

Formu na pralinky plníme správne vytemperovanou čokoládou. Temperovanie je neodmysliteľným krokom. Vďaka tomu budú pralinky krásne lesklé a škrupinka správne chrumkavá.

Tajomstvo chrumkavých Plain Power praliniek

To, čo vám pri výrobe praliniek okrem znalostí nemôže chýbať, je trpezlivosť. Práca s čokoládou si totiž vyžaduje dodržiavanie presných krokov, ktoré nemožno preskočiť a urýchliť. Ak chcete vyrobiť kvalitnú a chutnú pralinku, vyžaduje si to svoj čas. A koľko praliniek vyrobí Martinka za deň? Nula. Proces výroby môže trvať až 3 dni, keďže je potrebné dodržať určité postupy a kroky. Je to skrátka alchýmia.

Po stuhnutí škrupiniek prichádza na rad plnenie. Nájsť rovnováhu v chutiach plniek je pre výsledný efekt rozhodujúce. Veľmi obľúbenou plnkou je napríklad karamel. Okrem klasického karamelu však nájdete v pralinkách Plain Power aj jeho zdravšiu verziu. Tá nie je vyrábaná klasickým postupom, čiže karamelizáciou cukru, ale obsahuje agáve či javorový sirup.

Alfou a omegou škrupinky, ktorá krásne pukne, bude lesklá a vydrží, je temperovanie čokolády. Ide o proces, kedy sa čokoláda rozpustí a následne opäť ochladí tak, aby získala chrumkavosť, hladkú textúru a lesklý vzhľad. Temperovanie je krok, ktorý nesmiete preskočiť.

Po naplnení prichádza na rad opäť chladenie. Pomaly sa však blížíme do finále, pred ktorým je ešte potrebné plnku zakryť vrstvou temperovanej čokolády.

Čierny sezam, banoffee či šampanské s jahodami?

A aké príchute nájdeme v ponuke Plain Power? Okrem tradičných chutí, ktoré sa Martinka rozhodla ponechať ako stálice v ponuke, sú to hlavne sezónne príchute. Na jar a v lete siaha viac po ovocných a sviežich ingredienciách, zatiaľ čo na jeseň a v zime zapája viac korenín. A tak sa v portfóliu objavili aj pralinky ako škorica, kardamón a klinčeky, šampanské s jahodami či ananás s čiernym sezamom. A dá sa vôbec určiť, ktoré príchute sú najobľúbenejšie? „Vždy sú veci, ktoré sú obľúbenejšie ako iné. Stálice, ktoré miznú ako prvé celoročne, sú asi orieškové príchute. Potom kombinácia malina s čokoládou, mango a marakuja či starý, dobrý karamel,“ stíha odpovedať popri tom, ako strieka farebné kakaové maslo do formy. Vďaka tomu dostanú pralinky zaujímavý dizajn v podobe farebného dekóru. Apropo, ak ide o dizajn, Martinka sa drží pravidla, že zovňajšok pralinky by mal čo najviac napovedať o tom, čo je v jej vnútri. Zároveň sa však snaží o to, aby bol dizajn pralinky jednoduchý a estetický.

A voilà, toto je výsledok. Ak dodržíte správne všetky postupy, z formy vyklopíte lesklé a elegantné pralinky, ktoré chutia rovnako dobre, ako vyzerajú.

Tradičné, netradičné, stále i sezónne

Základom praliniek Plain Power je kvalitná čokoláda. „Veľmi rada používam 70 % čokoládu v kombinácii s ďalšou ovocnou príchuťou na vybalansovanie chute. Tá, ktorú používam ja, má kvetinovú chuť, vôbec nie horkú. Tmavá čokoláda by ani nemala chutiť horko,“ vysvetľuje mi Martinka, pričom upriamuje pozornosť na nesprávne označovanie tmavej čokolády ako horkej. Ani vysokopercentná kvalitná čokoláda totiž nechutí horko. Ak ochutnáte kvalitnú tmavú čokoládu, zistíte, že môže mať rôzne chutové profily a môžete cítiť kvety, byliny, ovocie, kyslosť, dokonca aj sladkosť. Okrem výroby praliniek začala aj s výrobou vlastnej bielej a blond čokolády, čo jej dovoľuje mať ešte väčšiu kontrolu nad kvalitou surovín.

Príchute praliniek sú tradičné i menej tradičné. A tak okrem obľúbených ovocných a orieškových môžete ochutnať kombinácie ako čierny sezam a ananás, či v zimných mesiacoch pralinky prevoňané sezónnym korením.

Rovnako ako maliar vyjadruje svoj rukopis ťahmi štetca, v prípade čokolatiéra je to dokonalé temperovaná čokoláda a kombinácia chutí v plnkách. Vnútri každej pralinky je totiž poklad, jemná náplň, ktorá je tou povestnou čerešničkou na torte. A nie je veru jednoduché kombinovať chute tak, aby vynikli samotné ingrediencie, harmonicky sa dopĺňali a neprebíjali sa navzájom.

Keď dizajn znázorňuje to, čo sa skrýva vovnútri

Aj vy ste obdivovali krásny lesklý povrch, ktorý je navyše zafarbený či inak ozdobený? Farebný dizajn praliniek je dosiahnutý kakaovým maslom, ktoré stačí nastriekať do pripravených formičiek. Keď sa čokoláda naleje do formy, toto kakaové maslo aplikované vo forme sa spojí s natemperovanou čokoládou a po vyklopení praliniek z formy potom ostane celý dizajn prenesený na škrupinke pralinky.

Banoffee – pralinka inšpirovaná britským koláčom z banánov, šľahačky, hustého karamelu a chrumkavého cesta. Pralinka v podaní Martinky obsahuje kombináciu banánového karamelu, namiesto šľahačky vytvorila jemný vanilkový krém a chrumkavé cesto je zastúpené chrumkavou lieskovcovou guandujou.

Neskôr je potrebné pracovať v určených krokoch, ktoré nesmiete preskočiť. Najprv vytvoríte chrumkavú škrupinku, ktorá nesmie byť hrubá, no ani tenká. Po stuhnutí prichádzajú na rad náplne, ktoré sú do veľkej miery nositeľom celého pôžitku. Ak chcete plnky vrstviť a použiť viac príchutí ako iba jednu, väčšinou je potrebné každú vrstvu nechať pred aplikáciou novej náplne vykryštalizovať. Posledným krokom škrupinku uzavriete, necháte pár minút stuhnúť a voilà, formu vyklopíte. Takto pripravené pralinky sú skutočne nielen iba chuťovým pôžitkom, ale aj pastvou pre oči.

„Začalo to tým, že som vedela, že chcem tvoriť s jedlom,“ približuje Martinka zrod Plain Power a praliniek. A tak sa odhodlala na veľký krok. Dala výpoveď v práci a splnila si svoj sen.

Koncept Plain Power je iba na začiatku

Pralinky, ktoré sú tip top nielen chuťou, ale i dizajnom, sú však iba začiatkom. Martina sa našla vo vodách, v ktorých dokáže s ľahkosťou a s radosťou plávať. I keď to zo začiatku vyzeralo ako freestyle, veľmi rýchlo si osvojila techniku i smer plavby. Teraz je iba otázkou času, kedy dosiahne ďalšiu métu, ktorú si vytýčila. Tou je túžba byť bližšie k ľuďom. Vytvoriť priestor, v ktorom by sa stretávali, posedeli, dali si niečo dobré pod zub. To bolo vlastne i jej prvotnou myšlienkou. Otvoriť si bistro či kaviareň. Vedela však, že nechce iba sprostredkovať niekoho jedlá a kreácie. Sama chce tvoriť rukami a naučiť ľudí, že stravovať sa dá rozumne a zároveň chutne. A preto začala pekne krok po kroku a prvým stavebným kameňom bola práve tvorba vlastných praliniek. Plain Power však nie je iba o pralinkách. Martinka sa venuje aj vareniu a príprave rôznych vegánskych jedál. Pralinkami sa teda jej púť síce začala, no zďaleka ňou nekončí. A my sa máme rozhodne na čo tešiť.

„Mojou predstavou je, aby zovňajšok pralinky napovedal o tom, čo je vnútri, a zároveň bol jednoduchý a estetický,“ vraví o pralinkách Plain Power Martina Kravcová. Tie si môžete objednať prostredníctvom e-shopu či ochutnať na rôznych trhoch a eventoch. Zatiaľ. Pretože plány Martinky ešte nie sú v cieľovej rovinke.

 

Plain Power nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články