Personalisti vymysleli pomoc pre gastro – riešením môže byť aj Bokovka
Len minulý týždeň mohli po dlhej dobe prevádzky otvoriť i svoje vnútorné priestory v režime OP. Od tohto pondelka (10.1.2021) sa k nim pridávajú aj gastronomické prevádzky v obchodných centrách. Krátka, ale pre mnohé podniky likvidačná tretia vlna koronavírusu so sebou priniesla i krízu na poli personalistiky. Mnoho podnikov si nedokáže dovoliť zaplatiť pracovnú silu počas celého dňa, a tak v snahe zachrániť svoj podnik krátia úväzky, prípadne využívajú personál len v čase špičiek. Ako dopomôcť pri tomto probléme? Prípadne, ako si nájsť krátku, ale pravidelnú výpomoc v tomto sektore ak som študent, alebo mamička na materskej? Riešením môže byť aj Bokovka.
S odstupom času sa opäť stretávame so zakladateľmi portálu GAPP.sk, ktorý pomáha gastro sektoru tým, že prepája záujemcov o prácu s reštauráciami a kaviarňami. S Tomášom Serváčkom sa porozprávame o novej funkcii gastro aplikácie GAPP.sk – Bokovke.
Momentálna situácia na trhu s gastrom nie je veľmi lichotivá. Premietla sa tretia vlna do zhoršenej situácie na poli personalistiky?
Malé firmy, ktoré v pôsobia v segmente HoReCa sú v existenčných problémoch. Mnohé z nich čelia bankrotu a plánujú ukončiť pôsobenie v gastronómii. Silní hráči s dostatočným kapitálovým vankúšom zatiaľ odolávajú, i keď prežívajú na trhu bez zisku.
Tretia vlna pandémie na Slovensku doslova umŕtvila personalistiku v gastro. Personalisti riešili len výpovede a ukončovanie pracovných pomerov.
Napriek tomu sa zrodila nová funkcionalita na vašej platforme GAPP. Odkiaľ prišla inšpirácia?
Aj z tohto celého, náročnejšieho obdobia. Často sme sa stretávali s potrebami reštaurácií, ktoré nevyžadujú novú pracovnú silu počas celého dňa, ale len v čase špičiek, napríklad počas obeda. Zároveň záujemcovia o prácu v gastronómii, ako študenti alebo mamičky nehľadali prácu na plný úväzok, ale len na pár hodín denne, prípadne len víkendy, na privyrobenie si. Toto nás inšpirovalo k vytvoreniu Bokoviek – špeciálnej formy spolupráce, kde si kandidáti ako aj gastroprevádzky zvolia len konkrétne dni a časy, kedy chcú pracovať, resp. kedy pracovníkov potrebujú.
Ako Bokovka funguje?
Po zvolení formy spolupráce Bokovka sa užívateľovi zobrazí tabuľka, kde sú v stĺpcoch dni v týždni a v riadkoch sú hodiny. Gastroprevádzky si vyklikajú jednotlivé dni a časy, kedy hľadajú pracovníkov. Záujemcovia o prácu si rovnako vyklikajú jednotlivé dni a časy, kedy môžu či chcú pracovať. Ak sa nájde zhoda alebo prienik v dňoch a časoch, vyhovujúci kandidáti sa zobrazia gastroprevádzkam pri vyhľadávaní.
Je Bokovka spoplatnená?
Funkcia Bokovka je pre záujemcov o prácu, tak ako celá Gastro aplikácia GAPP, zadarmo. Gastroprevádzky majú možnosť používať Bokovku v rámci predplatených služieb bez dodatočných poplatkov.
Aké sú hlavné výhody Bokovky pre zamestnávateľov? A pre zamestnancov?
Jednoznačnou výhodou pre gastroprevádzky je možnosť hľadať pracovníkov len na vykrytie špičiek (obed, večer, a pod.). Je to efektívna cesta ako si nájsť brigádnika, z ktorého sa časom môže stať aj riadny zamestnanec. Potenciálni zamestnanci, na druhej strane, získavajú možnosť hľadať si prácu len v dni a časy, kedy im to najviac vyhovuje, či už kvôli škole, rodine alebo iným aktivitám.
Pre koho je Bokovka primárne určená?
Je určená pre určená tých, ktorí chcú efektívne využiť svoj čas a nakoľko prepájame gastroprevádzky a pracovníkov, je určená obom skupinám.
Máte už v hlave ďalšie funkcionality, ktoré pomôžu záujemcom o prácu v gastre?
Áno, napríklad sme preložili GAPP do nemčiny a dali tak možnosť Slovákom, aby ich oslovili zamestnávatelia z Nemecka, Rakúska alebo Švajčiarska. Doplnili sme novú funkciu aj pre gastropodniky – tie majú možnosť si vo svojom profile vytvárať vlastnú databázu oslovených/odkrytých kandidátov a písať si k nim súkromné poznámky. Máme v talóne ešte ďalšie funkcie, na ktorých sa už pracuje, ktoré iste dopomôžu tomuto ťažko skúšanému sektoru. Nakoľko sa však všetko snažíme najprv technologicky vyladiť, nechceme ešte prezrádzať viac.
Aké požiadavky majú najčastejšie majitelia prevádzok / uchádzači o prácu/brigádu?
Majitelia prevádzok a prevádzkari chcú kandidátov ihneď, požadujú spoľahlivosť a lojalitu. Na druhej strane uchádzači chcú málo roboty a vysoké platy. To bol vtip. (úsmev)
Uchádzačom záleží na stabilite pracovného miesta, adekvátnom platovom ohodnotení a istotách, t.j. spoľahlivosti na strane zamestnávateľa, najmä čo sa týka termínov výplat.
Ako vnímate budúcnosť? Keby ste mali moc predpovedať, ako sa zmení situácia na trhu?
Situácia na trhu bude odzrkadľovať aktuálny stav pandemických opatrení. Opakované lockdowny budú vytvárať tlaky na rýchle nábory a rýchle prepúšťania (možným riešením je Bokovka), ktoré zvládnu len finančne silní hráči. Malé rodinné podniky, ktoré sú závislé od gastronómie, majú pred sebou veľkú výzvu…
Text: Tomáš Turek
Foto: Ondrej Bobek