Oskar šéfkuchárov BOCUSE D‘OR bude už zajtra na Slovensku

 Oskar šéfkuchárov BOCUSE D‘OR bude už zajtra na Slovensku

Na celom svete niet prestížnejšej súťaže než je „kuchársky Oscar“, ktorý sa bude konať na Slovensku už 24. novembra v Bratislave. Národné kolo Bocuse d’Or, ktoré organizuje Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, patrí medzi kuchársku olympiádu či svetový kuchársky šampionát. Alebo len jednoducho – laboratórium výnimočných chutí, vôní, kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania. 

aktualizácia 25.11. 2021:

Národné kolo kuchárskej súťaže BOCUSE D‘OR pozná víťaza

Včera sme boli svedkami výnimočnej atmosféry a pre mnohých zúčastnených aj kuchárskeho neba. Biele rondony, vysoké čapice, vášeň pre jedlo a výnimočné suroviny.

„Dnes som mal úplné zimomriavky z toho, čo sa nám podarilo. Klobúk dolu pred fantastickou organizáciou, všetkými súťažiacimi, žiakmi, ktorí nás obsluhovali. Spolu to vytvorilo jedinečnú atmosféru, ktorou som si pripomenul našu účasť na európskom kole v Ženeve pred 11 rokmi,“ so zápalom vysvetľuje Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia.

 

  „Teraz až s niekoľko hodinovým odstupom mi to už konečne dochádza, čo sa nám podarilo v tak krátkom čase zorganizovať. Včera všetci mohli vidieť našu niekoľko mesačnú prácu a myslím, že sa to všetko podarilo s veľkou cťou! Nebol to len môj pocit, ale s porotcami sme sa zhodli, že to bola najväčšia gastronomická  udalosť na Slovensku za posledné roky, len škoda, že to kvôli pandemickým opatreniam nemohla vidieť široká verejnosť .Táto súťaž nie je len o prestíži, ale je hlavne príležitosťou povzniesť gastronómiu na Slovensku a to sa dnes podľa môjho názoru aj podarilo,“ dodáva Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešila celú prípravu podujatia.

6 hodín boja

Súťažiaci kuchári bojovali takmer 6 hodín. Vo svojich kuchyniach pripravovali 2 jedlá – hlavné jedlo z jesetera a teľacieho mäsa, ktoré následne ochutnávala 9 členná profesionálna porota a 3 členná laická porota. „Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes boli na oveľa lepšej úrovni, vedeli do čoho idú, poctivo trénovali a mali ambície uspieť,“ pokračuje Jaroslav Žídek. „Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009.“

 Víťazom sa stal prvý slovenský držiteľ michelinskej hviezdy

Víťazom sa stal Peter Duranský, ktorý študoval na Súkromnej odbornej škole SD Jednota v Šamoríne a dnes šéfuje reštaurácii Das Loft vo Viedni. Začínal v reštaurácii Le Mond v Bratislave, varil v Hoteli Albrecht a reštaurácii Camouflage. Vo Viedni otváral reštauráciu pre Medusa group. V roku 2010 sa zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d’Or v Bratislave, kde skončil na druhom mieste.  Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft. Súťažil spolu s asistentom Márkom Janákom, ktorý je rovnako ako Peter pred pár rokmi, študentom Súkromnej odbornej školy SD Jednota v Šamoríne.  Peter Duranský s Márkom Janákom získali cenu laickej poroty a cenu za najlepšiu misu.

Cenu za najlepšieho asistenta získal Sebastián Tóth z Hotelovej akadémie v Košiciach.

„Bol to neuveriteľný deň. Začínali sme skoro ráno, pred nami bolo náročné varenie naplánované do poslednej minúty. Zo začiatku to bol pre mňa veľký stres, ale časom som začal vnímať atmosféru, ktorá tam bola. Vypol som, začal som si užívať energiu miesta, podujatia a skvelej hudby“, jedným dychom začína opisovať atmosféru súťažného dňa víťaz Peter Duranský. „Pri vyhlasovaní výsledkov som cítil obrovský pocit zadosťučinenia. V roku 2010 som skončil druhý a teraz som chcel vyhrať. Tvrdo som trénoval, pracoval na sebe a podarilo sa to. Ešte úplne nenachádzam správne slová, tie však prídu, ak sa trochu upokojím. Je to neuveriteľný pocit šťastia“.

Pred nami je európske kolo

„Víťazovi na jednej strane tak trochu závidím a na druhej strane ho ľutujem. Čaká ho skutočne veľa práce, tvrdého tréningu a pevné nervy. Máme na to. Som o tom presvedčený, že môžeme uspieť. Peter Duranský môže byť ten, kto nám otvorí dvere a svet si nás všimne,“ dodáva Jaroslav Žídek a znovu upriamuje pozornosť na obrovský dosah našej účasti na európskom kole kuchárskej súťaže Bocuse d’Or 2022 pre celú krajinu.

Jaroslav Žídek a Vojtech Artz sa netaja ambíciami dostať sa čo najďalej, aj keď si na druhej strane obaja zhodne uvedomujú, že okrem šikovnosti a schopností kuchára, je to aj vec rozpočtu. O tom vedia svoje, keďže dlhých 11 rokov sme v organizácii súťaže nepokračovali. „Celé finančné bremeno prebrala na seba spoločnosť METRO. Tu však ideme vyššie a propagujeme gastronómiu celej krajiny. Verím, že sa nám podarí získať podporu štátnych inštitúcií a ďalších partnerov. Vyrazme do sveta a dostaňme Slovensko na jeho gastromapu“ dodávajú na záver.

 

pokračuje pôvodný článok z 23.11.2021

Zamestnaním sa stáva súťaž

Laboratórium výnimočných chutí, vôní, kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania- to všetko sú ingrediencie, s ktorými namiešal jedinečné podujatie Paul Bocuse pred 34 rokmi v Lyone. Na dych berúcej show vo varení sa stretávajú účastníci z viac ako 60 krajín z 5 kontinentov. Bocuse d’Or je miestom, kde sa odhaľujú nové talenty, techniky varenia a zdieľajú sa kulinárske dedičstvá jednotlivých krajín. “Nie je to však súťaž pre každého šéfkuchára. Mal by byť vytrvalý, pedantný a najmä odolný stresu. A súťaži by mal podriadiť všetko- i čas a zamestnanie. Jeho zamestnaním sa stáva účasť na Bocuse d’Or”, tvrdí Jaroslav Žídek, prezident súťaže na Slovensku. Tú, kvôli nesmiernej finančnej záťaži, znovu obnovili až po 11 rokoch. Len samotné nevyhnutné náklady mimo “drobností” ako catering, či vybavenie pre kuchárov, sa pohybujú medzi 80.000 – 100.000 €. O súťaži a komplikáciách spred 11 rokov porozprával  Jaroslav Žídek pre náš portál pred týždňom.

“Zamestnaním šéfkuchára sa stáva jeho účasť na Bocuse d’Or”, tvrdí Jaroslav Žídek.

Spolupráca kuchára i asistenta

„Bocuse d’Or je absolútnou špičkou medzi kuchárskymi súťažami. Len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete. Účasť na európskom kole natočí svetlá reflektorov a mediálneho záujmu na celé Slovensko,“ vysvetľuje.
„Je to komplexná a náročná súťaž. Všetko do detailu určujú pravidlá organizátora. Súťaží sa v tímoch, ktoré tvoria kuchár a jeho asistent. Asistent však nemôže byť narodený neskôr, než po januári 2000- teda nesmie mať 22 rokov.  Počas presne stanoveného času musia  v tíme pripraviť dve jedlá – jedno z teľacieho mäsa a druhé z jesetera,“ dodáva Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešuje celú prípravu podujatia.

Len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete.

Bocuse d’Or je  postupová súťaž. Na začiatku sú národné kolá súťaže, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je kontinentálne, u nás európske, výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ). Najlepší team z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone. Slovensko sa kvalifikovalo na európske kolo a víťaz národného kola súťaže bude reprezentovať našu krajinu budúci rok na jar v Maďarsku.

Rozhoduje i vek

Kuchár, ktorý sa prihlási do súťaže musí mať viac ako 23 rokov, jeho asistent v deň konania kontinentálneho kola menej ako 22 rokov, musia ovládať anglický jazyk. „Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes sú na oveľa lepšej úrovni, vedia do čoho idú, poctivo trénujú a majú ambície uspieť,“ pokračuje Jaroslav Žídek. „Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009.“ Súťaž sa odohráva pred zrakmi divákov a médií. Práve ich podpora pomáha popularizácií kuchýň malých krajín na medzinárodnom fóre. „Okrem toho, že sa o našej krajine bude písať na celom svete, pritiahne to pozornosť zahraničných bedekrov, ktoré prestali našu krajinu hodnotiť. Stále rastie počet turistov, ktorí navštevujú konkrétne miesta aj kvôli jedlu. Máme šancu Slovensko dostať na gastromapu sveta,“ ozrejmuje význam a dopad súťaže pre celú krajinu Vojtech Artz.

V Čechách po úspechu na súťaži prišla aj michelinská hviezda

O tom, že krajiny, ktoré sa zúčastnia európskeho či svetového finále súťaže sa dostanú do hľadáčika gurmánskych sprievodcov, vedia v susednom Maďarsku či Čechách. „Česi sa v roku 2009 zúčastnili svetového finále a v tom istom roku dostali aj michelinskú hviezdu,“ približuje situáciu Jaroslav Žídek. „Rovnako sa to podarilo aj v susednom Maďarsku. Zúčastnili sa súťaže Bocuse d’Or, podporovali reštaurácie. Dnes chodia do Maďarska turisti do michelinských reštaurácií, bývajú v 5 hviezdičkových hoteloch, míňajú viac peňazí. Má to dopad na celkovú ekonomiku krajiny. Keď to išlo v Maďarsku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť na Slovensku,“ vysvetľuje Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR, ktoré je hlavným partnerom súťaže. „Podporujeme reštaurácie top produktami, kvalitnými lokálnymi dodávateľmi ovocia a zeleniny. Hľadáme cestu, ako zabezpečiť kontinuálnu kvalitu dodávok mäsa a rýb od slovenských producentov. Je našou misiou pozdvihnúť slovenskú gastronómiu predovšetkým v oblasti kvality. Nemáte každý deň chuť a čas najesť sa v luxusnej reštaurácii. Ale chcete sa najesť dobre. To sa dá len v kvalitných reštauráciách s moderným vybavením a príležitosťami pre kuchárov ako je napríklad aj Bocuse d’Or pridáva sa Volkan Buyruk, obchodný riaditeľ METRO Cash & Carry SR. Ryby – jestera do súťaže dodá kvalitný dodávateľ biorybník zo Stupavy, mäso v požadovanej kvalite žiaľ bude zo zahraničia.

Fotografia spred 11 rokov, kedy sa prvý a poslednýkrát Slováci zúčastnili na súťaži Bocuse d’Or.

 

Ako to vyzerá na finále v Lyone?

Národného kola kuchárskej súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021 sa zúčastnia:

Peter Duranský – šéfkuchár reštaurácie Das Loft vo Viedni. Začínal v reštaurácii Le Mond v Bratislave, varil v Hoteli Albrecht a reštaurácii Camouflage. Vo Viedni otváral reštauráciu pre Medusa group. V roku 2010 sa zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d’Or v Bratislave. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft.

Jozef Hromják – šéfkuchár reštaurácie Villa Sandy City Park Resort v Košiciach. Pôsobil ako šéfkuchár v reštaurácii Olive Tree v Double Tree by Hilton v Košiciach. Reprezentoval mesto Košice počas Týždňa slovenskej kultúry v Marseille 2013. Pôsobí ako kapitán národného tímu a reprezentoval Slovensko na podujatiach Villeroy et Boch Culinary World Cup 2014, 2018 a tiež na IKA Culinary Olympics 2016.

František Plavý – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pracuje ako majster odbornej výchovy na Hotelovej akadémii v Žiline. V roku 2018 sa jeho tím stal Majstrami Českej republiky v studenej kuchyni, zúčastnil sa svetovej súťaže v Erfurte a Stuttgarte, kde získal bronz a v Luxembursku striebornú medailu.

Andrej Syč – sous-chef v košickej reštaurácii Kaviareň Slávia. Svoju kuchársku kariéru začínal v reštaurácii hotela Grand Hotel Kempinski. Je členom Gourmet clubu, podieľal sa na príprave deputačnej večer počas summitu OECD v Bratislave. Absolvoval stáž v reštaurácii Tian v Viedni.

Degustačná porota národného kola súťaže Bocuse d’Or  Slovakia 2021:

(porota, ktorá hodnotí výsledok – degustuje servírované jedlo)

Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or  Slovakia
Jozef Breza, Gašperov mlyn
Lukáš Hesko, pripravovaná reštaurácia Irin
Michal Konrád, Bao Brothers
Branislav Križan, viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Ádám Pohner, Maďarsko, účastník Európskeho kola Bocuse d'Or v Turíne v roku 2019,
odkiaľ postúpil na svetové finále do Lyonu, kde skončil na dvanástom mieste
Marek Raditsch, Česká republika, prezident Bocuse d’Or Česká republika
Geir Skeie, Nórsko, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or  2008 a víťaz svetového finále
Bocuse d’Or 2009

Technická porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021:

(porota, ktorá je pri súťažiacich od rána – sleduje prípravy, dodržanie postupov, technológii, či niečo nevyšlo nazmar, či sa neplytvá…)

Marek Ort, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov
Marek Gajdoš, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov
Laická porota národného kola súťaže Bocuse d'Or Slovakia 2021
Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR
Radislav Nackin, Gurmán na Slovensku
Milan Junior Zimnýkoval, moderátor relácie Pečie celé Slovensko a ďalších programov
o varení

 

Text: Tlačová správa Bocuse d’Or a Simona Budinská

Foto: archív Bocuse d’Or a kavickari.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články