(ne)konferencia Gastrolove splnila svoj účel. Spojila milovníkov gastra, manažérov, podnikateľov i študentov
Originálny event z dielne slovenského gastroportálu kavickari.sk, (ne)konferencia Gastrolove, sa udial na konci minulého týždňa v Piešťanoch pod záštitou župana Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča. Celodenná akcia bola plná významných hostí nielen na pódiu, ale aj v hľadisku. Rovnako sa potešili gurmáni – skvelému jedlu aj degustáciám v partnerských stánkoch.
Ráno robí deň
Od rána bolo v Elektrárni Piešťany rušno. Posledné úpravy stánkov, prví hostia, registrácia. Tí, ktorí si zakúpili vstupenku, vošli do miestnosti, kde ich ohúrila nielen atmosféra originálneho eventového miesta, ale aj vidina skvelo prežitého dňa. Po registrácii organizačného tímu dostal každý hosť tyčinku slovenskej značky RedCoco na načerpanie energie. Osvieženie ponúkla ľadovcová voda Aqua Angels.
Už len posledné doladenie mlynčekov, pár skúšobných espres a začíname. Na pódium vyšla zakladateľka portálu kavickari.sk a autorka myšlienky Gastrolove Simona Budinská. „Už viac než 10 rokov žijeme gastronómiou na Slovensku. Cestujeme, spoznávame nové prevádzky, fotíme jedlá, spovedáme majiteľov či riaditeľov skvelých kaviarní a hotelov. Pri týchto často úprimných rozhovoroch sa nám zveria s vecami, ktoré ich trápia. Najčastejšie sú to, logicky, personálne otázky. Preto pred 4 rokmi vznikla kniha (ne)učebnica Gastrolove s rozhovormi profesionálov, ktorí sa podelili o svoje príbehy a rady, ako na prevádzku či podnikanie. Je o tom, ako žiť a prežiť v gastronómii s láskou,“ priblížila vznik myšlienky Gastrolove.
„Knihu ste nám takmer vykúpili a záujem o ňu nám ukázal, ako veľmi chýba slovenskému gastru komunikácia. Aj preto sme v roku 2018 vytvorili priestor, kde sa dajú tieto myšlienky aktívnejšie zdieľať. Tým priestorom je (ne)konferencia Gastrolove, ktorá sa po dlhej kovidovej pauze vracia – a to do prekrásnych Piešťan,“ dodala S. Budinská. Po nej na pódium prizvala Agátu Mikulovú, riaditeľku KOCR Trnavský kraj zážitkov, aby spoločne otvorili podujatie.
„Pri príležitosti Dňa cestovného ruchu sme sa spojili s organizátormi (ne)konferencie Gastrolove, ktorej cieľom je zvyšovanie kvality ponúkaných služieb v oblasti gastronómie. Tá je pre rozvoj cestovného ruchu v našom regióne dôležitá. Na podujatí nájdete stánok Trnavského kraja zážitkov, kde si môžete vychutnať aj puding podľa receptu Ľudovíta Wintera. Teší ma tiež fakt, že možnosť prísť a prezentovať sa dostali školy, ktoré vychovávajú profesionálov v oblasti gastronómie a cestovného ruchu. Je to príležitosť, aby sa streli s ľuďmi pracujúcimi v tomto odvetví,“ priblížila Mikulová.
Silné mená v Piešťanoch
Po privítaní a úvodných slovách moderátorky odštartovala ráno prednáška Petra Szabóa z pražiarne Coffeein, ktorého kávy sú čerstvými držiteľmi ocenení Great Taste. Peter vo svojej prezentácii ukázal spôsob života farmárov kávy. Ľuďom tak priblížil neznáme fakty a informácie, ktoré sprevádzajú život farmárov. Po Petrovej prezentácii nasledovalo silné „kombo“ oceňovaných šéfkuchárov Petra Duranského a Jaroslava Žídeka, ktorých vyspovedala certifikovaná Google trénerka Michaela Králiková.
Jaroslav a Peter v spoločnej diskusii s moderátorkou Michaelou povedali o najprestížnejšej súťaži šéfkuchárov Bocuse d´OR. S Jaroslavom vtipne načrtli aj debatu o tvrdej práci a zákulisí, ktoré sa ukrýva za dverami ich kuchýň. A ako odpovedali na otázku, čo chcú robiť o pár rokov? Jaroslav sa nezaprel ako vtipný rečník a obecenstvo niekoľkokrát rozosmial počas diskusie. Tie najdôležitejšie myšlienky však boli odovzdané.
S Petrom Duranským, prvým slovenským šéfkuchárom, ktorý získal Michelinovu hviezdu, sa ešte počas doobedia stretli so študentmi a s majstrami. Stalo sa to v separátnom bloku nachádzajúcom sa v podzemí Elektrárne Piešťany s príznačným názvom Vedecký brloh.
Hostí na Gastrolove zaujali aj ďalší rečníci
Počas doobedia sa odprezentoval aj skvelý rečník Eduard Bukovini z Potten & Pannen Staněk, ktorý pozval hostí do krásnych kuchynských konceptov a predostrel dôležitosť servírovania.
Prvú prestávku otvoril katering, ktorý zabezpečili študenti z Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Študenti sa pod vedením riaditeľa Ladislava Blaškoviča a jeho kolegov predviedli v tom najlepšom zmysle slova a dokázali pripraviť skvelý katering aj s bezlepkovým variantom.
Po prestávke nasledovala odborníčka na etiketu a úspešná finalistka súťaže Manažér roku v ČR, TOP 13 CEO v ČR a špecialistka na Interim&Talent Management z Česka Simona Myslikovjanová. Simona prekvapila mnohých hostí svojou energiou a silnou prednáškou. Nechýbal humor, smiech, ale ani silné myšlienky. „Váš úsmev je vaše logo, vaša osobnosť je vašou vizitkou a to, ako sa ľudia budú cítiť po stretnutí s vami, je vašou značkou,“ uzavrela svoj výstup Simona.
Prednášky vystriedal relax v tulivakoch a výborný obed
Po tejto zaujímavej téme sa hostia presunuli k stánkom s kávou, čajom a ľadovcovou vodou Aqua Angels. Slnečné počasie zvábilo návštevníkov do príjemnej záhrady s tulivakmi, kde už prebiehala degustácia od ázijského bistra z Ivanky pri Dunaji, wasabi.stro, a kreatívneho konceptu Versh zo Senca, ktorý v sebe ukrýva štvorlístok kaviarne, baru, potravín a pripravovaného bistra. Lucia Ratkovská a Andrea Bučeková z Versh previedli originálny katering s dobrotami, ktoré môžete nájsť v ich prevádzkach, ale vedia vám ho pripraviť aj na mieru pre váš event.
Po obednej prestávke sa hostia vrátili na prednášku ostrieľanej lektorky Lucie Meškovej, ktorá odprezentovala tému „Od inzerátu k dokonalému zamestnancovi“. Poukázala na najčastejšie chyby zamestnávateľov, ale aj na to, prečo sa mnohým nedarí udržať si stabilný tím. „Dôležité je udržať si vo firme rešpektujúcu klímu. Všímajte si jeden druhého, no najmä sledujte svoje kroky. Ak vám prekáža systém či spoločnosť, skúste sa najprv zamyslieť nad sebou,“ prezentovala rešpektovaná lektorka z pódia.
Príjemným osviežením a tzv. „ženskými kruhmi“ bola aj debata moderátorky, koučky a Google certifikovanej trénerky Mišky Králikovej a úspešných dám z gastronómie: Barbory Martinusovej z ReBarbory v Trnave, Andrey Kubasovej z Blaho od Aďky v Ružomberku, Michaely Budáčovej z Collete v Bratislave a Lucie Ratkovskej z Versh v Senci.
Debata sa niesla v príjemnej atmosfére a poskytla mnoho úprimných vyjadrení, aj to, že nie každý sen sa skončí šťastne. „No ak chcete, všetko sa dá. Nie vždy je to ľahké, nie vždy všetko vyjde, ako chceme. Len treba chcieť,“ odpovedala Lucia Ratkovská na otázku, čo bolo pri jej práci najťažšie.
Prezentácie so sladkou bodkou
Simultánne počas prezentácie Lucie Ratkovskej prebiehal vo Vedeckom brlohu originálny workshop COO Effectix a Google certifikovaného trénera Milana Markoviča, ktorý so svojou témou „Čo urobiť pre Google a čo môže urobiť Google pre vás“ prezradil aj to, že nestačí mať len značku, ale treba ju aj zdieľať. Po jeho workshope nasledovala raz taká dlhá debata prítomných účastníkov.
Asi najväčšie reakcie vyvolala prednáška známej cukrárky Dominiky Onofrejovej z Domčine Laskonky. Tá teraz vravela o svojej práci, ale z iného uhla pohľadu – venovala sa totiž hygiene a doma pečúcim dámam bez povolení. To, prečo je dôležité pri podnikaní dodržiavať pravidlá, na čo si dávať pozor, ale napríklad aj koľko umývadiel treba mať a že máme jedny z najprísnejších hygienických noriem v Európe, sa stretlo s veľkým ohlasom a debatou, ktorú prerušila až sladká prestávka na kávu.
Hoci od silného obeda prešli len dve hodinky, keď svoj candy bar začala rozkladať ReBarbora z Trnavy v zastúpení Barbory Martinusovej, ihneď mala okolo seba hlúčik záujemcov. Pútali aj bezlepkové koláče v podobe citrusového ovocia či dezert s názvom opera. Barbora Martinusová je známa svojou kreatívnou a nadčasovou tvorbou a silnou láskou k francúzskym dezertom a vytvorila skutočne pohľadný candy bar.
Po sladkom kateringu nasledovala debata „silnej zostavy“, ako panelovú diskusiu gastroredaktora Startitupu Martina Papaia nazvala organizátorka Simona Budinská. Ten vyspovedal riaditeľku DoubleTree by Hilton Bratislava Petru Ďurčekovú, riaditeľa Šimák Zámok Pezinok Lukáša Špiláka, Luciu Ratkovskú z Vershu a wasabi.stro a Luboša Rácza z nitrianskeho Záhiru.
Nielen silní spíkri, ale aj pestrý sprievodný program
Okrem atraktívnej prezentačnej časti organizátori pripravili pre hostí aj zaujímavý sprievodný program. Počas celého dňa boli odbornej verejnosti k dispozícii vystavovatelia – slovenskí pražiari káv 9grams coffee, Kávoholik a Coffeein.
„Tieto firmy a pražiarov aj z našich skúseností radíme medzi skutočných profesionálov a radi ich prácu odporúčame ďalej,“ povedala organizátorka S. Budinská. Debaty s pražiarmi boli silné a mnohí hostia sa k ich stánkom niekoľkokrát vrátili.
V presklenej časti Elektrárne doplnili kávy prémiové čaje Althaus a oceňované Vlčie sirupy. Vlčie sirupy odprezentovali tiež svoj prvý nealko aperitív Nochino. Hostia si opäť dopĺňali pitný režim aj ľadovcovou vodou Aqua Angels.
Tí, ktorí mali chuť na pohár vínka, si mohli prísť podebatovať do stánku priamo so zástupcami vinárstva Zámocké vinárstvo Pezinok.
Pozornosť pútal stánok slovenského ginu Toison, ktorý vytvorili Pavol Sirotný a Michal Hajský z Trenčianskych Teplíc. Gin Toison s originálnym dizajnom oceneným aj Red Dot Awards si odniesli aj spíkri ako darček od organizátorov.
Tí nezabúdali ani na praktickú časť eventu. Spolu s degustačnými stánkami spestril podujatie aj platobný systém Papaya POS, gastroaplikácia a pracovný portál GAPP či brusiči krištáľu spod Tatier Fister.
(ne)konferenciu Gastrolove v netradičných eventových priestoroch Elektrárňa Piešťany zariadila firma špecializujúca sa na hotelový a reštauračný nábytok Dublino. Ku krásnym sedačkám treba aj krásny a plnohodnotný servis – ten prevádzkam zabezpečil Potten & Pannen Staněk, ktorý zastupuje značky ako BRITA, Kitchen Aid, Smeg, Villeroy and Boch či Kusmi tea.
Vybavenie pre katering, recyklovateľné nádoby, láskavo poskytlo WGO a varnice a výbavu na live cooking pro bono zapožičalo A-Z gastro. Dôležitým partnerom podujatia sa stal aj Trnavský samosprávny kraj.
„Je úžasné vidieť, že krajská organizácia cestovného ruchu svoju oblasť vníma absolútne komplexne. Uvedomujú si, že za úspešnou prezentáciou stoja úspešné služby. A tie sa aj my snažíme vylepšiť vzdelávaním a neustále pracovať na jeho podpore. Aj preto bola veľká časť nášho podujatia venovaná práve práci s ľuďmi,“ približuje rozmer spolupráce s TTSK organizátorka S. Budinská.
Charitatívny rozmer (ne)konferencie Gastrolove
„Jedine vďaka partnerom podujatia sme tu a vďaka nim môžeme mať event v hodnote 250 – 300 € na osobu v sume 30 €. Dokonca 50 % z nich dávame na podporu malého chlapčeka Adamka Mončeka, ktorý trpí ochorením achondroplázia,“ zopakovala niekoľkokrát počas dňa organizátorka.
A ako to na dobrých akciách býva, nechýbala ani tombola. Tá bola plná skvelých cien nielen od partnerov, ale aj od hostí podujatia. Tí venovali pobyty, vouchery na degustácie, ale i svoje produkty ako zástery či vankúše.
Na (ne)konferencii Gaastrolove sa objavili aj detičky rôznych vekových kategórii. Pre tie si organizátori pripravili plne vybavený a odhlučnený detský kútik, ktorý vybavil Mattel a dm drogerie markt.
„Slovenské gastro nepotrebuje zachrániť, potrebuje len viac Gastrolove“
… napísal po evente jeden z účastníkov podujatia. Silné myšlienky spíkrov z pódia, ale aj z debát od vystavovateľov si vzali k srdcu mnohí hostia a následne ich zdieľali na sociálnych sieťach.
„Sme šťastní, že sme dokázali vytvoriť event, ktorý spojil všetkých. Skvelých šéfkuchárov, cukrárky, pražiarov, hotelierov, majiteľov prevádzok, školy, podnikateľov i gurmánov. Myšlienky, ktoré tu odzneli, si mnohí hostia odniesli nielen vo svojich diároch, ale najmä vo svojich srdciach.”
“Zistili, že nie sú sami, komu sa dejú ,katastrofálne‘ veci, ale že je to bežné. Pre mňa je azda najsilnejším odkazom príbeh samotného Ľudovíta Wintera, ktorý vystaval Piešťany. Ten z bahennej a zo slamenej oblasti vytvoril prestížne kúpeľné mesto a vzápätí prišiel o všetko, čo mal. Bol v koncentračnom tábore, vážil len 45 kg, ale ani to mu nevzalo chuť a silu bojovať a budovať niečo veľkolepé pre Slovensko. Jeho odkaz je silným odkazom do dnešných dní v pokovidovom období, bez personálu a pri zdražovaní energií. Nič z toho nie je také hrozné, ako prežil on, a práve to nám dodáva silu ísť ďalej,“ uzatvorila organizátorka.
Ak vás zaujíma (ne)konferencia Gastrolove, pozrite sa aj na video z podujatia:
Text: Dominika Noskovičová
Foto: Ondrej Bobek, Dominika Noskovičová