Deň kávy INCUPLE – pohľad do sveta čerstvo praženej kávy

 Deň kávy INCUPLE – pohľad do sveta čerstvo praženej kávy

Na sklonku leta bolo vo vzduchu v okolí Kamanovej a Topoľčian cítiť nielen prichádzajúcu jeseň, ale aj neodolateľnú vôňu kávy. Výberovej, kvalitnej, srdcom praženej. Konal sa totiž Deň kávy slovenskej pražiarne INCUPLE. Pokúsime sa vám sprostredkovať aspoň čriepky z tejto udalosti, ktorú ktorú sme zažili aj my. A ktorú ocenil každý nadšený kávičkár.

deň-kávy-incuple-kamanová-pražiareň
„Zastav sa… a nahliadni do sveta čerstvo praženej kávy.“ Tak znel slogan ku Dňu kávy INCUPLE. A tak sme sa zastavili, nahliadli a zažili jedinečnú atmosféru bohatého programu.

Ukážka praženia, cupping i káva na všetky spôsoby

Deň kávy INCUPLE začal, ako inak, v srdci všetkého – v pražiarni s kaviarňou v malej obci Kamanová neďaleko Topoľčian. Za sklenenou, priesvitnou stenou sa od rána odohrávala ukážka praženia, ktorá pritiahla zraky i nosy milovníkov kávy. Tých bolo toľko, že sa ledva zmestili. Vďaka presklenej stene však mali výhľad všetci zvedavci. Vzhľadom k veľkému záujmu sa navyše konalo ešte jedno kolo ukážky praženia. Celé praženie mal pod palcom pražiar, barista a zároveň majiteľ Martin Kováč, ktorý podrobne vysvetlil celý postup praženia – od hľadania kávy až po samotné praženie a balenia čerstvej kávy. Proces praženia, ktorý je určitým druhom alchýmie, bol zakončený ovoniavaním čerstvo upraženej kávy, ktorú si mohli návštevníci vziať domov. Ponuka, ktorá sa neodmieta, nemyslíte?

Incuple-deň-kávy-ukážka-praženia
V pražiarni INCUPLE nachádzajúcej sa v obci Kamanová sa konala prvá časť bohatého programu. Ten začal, ako inak, ukážkou praženia kávy priamo majiteľom a pražiarom Martinom Kováčom.

Ovoňať, zaliať a ochutnať – tajomstvo cuppingu

Ďalším bodom programu bol cupping, čiže ochutnávka kávy, ktorá podlieha určitým pravidlám. Ten prebiehal v pražiarni, kde bolo pripravených niekoľko káv rôznych chutí z aktuálnej ponuky INCUPLE. Špeciálna šálka i lyžička, presná gramáž kávy či teplota vody. Každý krok cuppingu je nalinkovaný, aby človek z kávy vyťažil čo najviac. Samotné ochutnávanie začalo privoňaním ku káve, pokračovalo zaliatím a končilo ochutnávaním. Úžasná skúsenosť, ktorú odporúčame aspoň raz zažiť každému kávomilcovi.

Incuple-deň-kávy-cupping
Vďaka cuppingu mali návštevníci možnosť ochutnať rôzne odrody káv a porovnať ich odlišnosti na základe chuti a vône.

Deň kávy INCUPLE a krst novej pražičky

rodinna-praziaren-kaviaren-incuple

Rodinná pražiareň inCUPle: Začínali sme u babiny v garáži

Čítať viac >

Každý nový prírastok si zaslúži náležité uvítanie. Preto sme sa po ukážke praženia presunili k ďalšiemu bodu programu, ktorým bol krst novej pražičky Coffed SR25 miestnym farárom. Ak ste prišli ekologickejšou cestou, bez auta, mohli ste si pripiť Proseccom.

Incuple-deň-kávy-pražiareň
Výborná nálada a priateľské pohostenie. O návštevníkov bolo skutočne výborne postarané.

Z krstu si všetci odnášali nielen príjemný zážitok, ale aj kávu či iné dobroty a produkty. Vonku sa totiž nachádzal stánok s ochutnávkami a produktami na zakúpenie. Rodinná pražiareň INCUPLE si dala záležať na programe, ktorý zostavila tak, aby z neho návštevníci vyťažili čo najviac. Samotní rodinní príslušníci boli neustále k dispozícii a ochotne odpovedali na otázky.

Incuple-rodinná-pražiareň-Topoľčany
Rodinná pražiareň INCUPLE vznikla vďaka spojeniu rodinných príslušníkov, ktorí verili vízii a snu Martina Kováča (na fotografii).

Program pokračuje v kaviarni v Topoľčanoch

Bohatý a poučný program sa neskôr presunul do Topoľčian. A s ním sa presunuli aj nadšení účastníci. V kaviarni na námestí si mohli skúsiť prípravu espressa či cappuccina. Ak aj vy obdivujete umenie latte artu, mohli ste sa mu priučiť a vyskúšať si kreslenie mliečnou penou do zlatej, krémovej peny. Vyzerá to jednoducho, skutočnosť je však celkom iná. Je to naozaj umenie a chce to určitú dávku zručnosti a tréningu.Ponúknuť ste sa však mohli aj miestnym čapovaným pivom či rôznymi vínami.

Incuple-deň-kávy-stánky
V Topoľčanoch sa žilo kávou a okoloidúcich to priam vcuclo nielen do samotnej kaviarne, ale aj do stánkov umiestnených pred prevádzkou. Okrem iného v nich pražiareň a kaviareň INCUPLE predstavila svoj nový merch pre všetkých nadšencov kávy.

V topoľčianskej kaviarni na Štúrovej ulici boli všetky stoly obsadené a za barom a kávovarom vládli ruch a dobrá nálada. Hostia si pochutnali na kávach pripravených na rôzne spôsoby či výborných kávových dezertoch.

Incuple-kaviareň-Topoľčany

Incuple-deň-kávy-kaviareň-Topoľčany
Druhá časť podujatia sa presunula do kaviarne v Topoľčanoch, v ktorej vládla vďaka množstvu nadšencov kávy, ktorí si nenechali túto jedinečnú udalosť ujsť, rušná a príjemná nálada.

Od praxi k teórii – autentické prednášky a prezentácie pritiahli pozornosť

Zatiaľ čo kaviareň praskala vo švíkoch, na hornom poschodí prebiehali prednášky a prezentácie. Vypočuť ste si mohli o života na farme od Aleydi a Henryho z Kolumbie či o živote na farme v Indonézii a pestovaní a spracovaní kávy od Lukyho Ondrišáka. Myslím, že k obsahu prednášok stačí povedať iba toľko, že boli obsadené do posledné miesta a ľudia načúvali aj odo dverí. Sladkou bodkou na záver bolo zrejme pre každého niečo iné. Pre niektorých to boli kávové dezerty, pre iných zase cupping experimentálne spracovaných káv z Indonézie či ochutnávka produktov Divine Spices. Návštevníci odchádzali so skvelým zážitkom, gastronomickým pôžitkom a v neposlednom rade s novými vedomosťami a informáciami zo sveta kávy.

Incuple-deň-kávy-prezentácie
Neodmysliteľnou súčasťou podujatia Deň kávy INCUPLE boli aj prednášky a prezentácie. Medzi prednášajúcimi boli aj Aleyda a Henry z Kolumbie, ktorí ponúkli autentický pohľad na to, ako vyzerá život na farme.
Incuple-deň-kávy-Luka-Ondrišák
Nielen prezentáciu, ale aj cupping experimentálne spracovaných káv z Indonézie a ochutnávku produktov Divine Spices, si pripravil ďalší z prednášajúcich, Luka Ondrišák.

Deň kávy INCUPLE pritiahol pozornosť širokej verejnosti

Deň kávy v Kamanovej a v Topoľčanoch vzbudil veľký záujem a v dave ľudí ste mohli stretnúť všetky vekové kategórie. Týmto vydareným podujatím, ktoré predčilo očakávania, priniesla pražiareň INCUPLE širokej verejnosti kávu a jej príbeh opäť o krok bližšie. Všetkým kávomilcom sprostredkovala chuť a vôňu výberovej kávy, ukázala im pestrosť a rôznorodosť chuťových profilov, ale aj rôzne spôsoby prípravy. Pretože príprava a cesta kávy sú vedou, umením i vášňou.

Incuple-pražiareň-kaviareň-Topoľčany
Cieľom podujatia bolo, okrem iného, zvýšenie povedomia o kávovom remesle na Slovensku. Vďaka ukážkam praženia, cuppingu či odborným prednáškam sa pražiarni INCUPLE podarilo pritiahnuť veľké množstvo zvedavcov v rôznych vekových kategóriách a z rôznych kútov Slovenska.

Pražiareň INCUPLE nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Dominika Noskovičová

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články