Deň kávy INCUPLE – pohľad do sveta čerstvo praženej kávy
Na sklonku leta bolo vo vzduchu v okolí Kamanovej a Topoľčian cítiť nielen prichádzajúcu jeseň, ale aj neodolateľnú vôňu kávy. Výberovej, kvalitnej, srdcom praženej. Konal sa totiž Deň kávy slovenskej pražiarne INCUPLE. Pokúsime sa vám sprostredkovať aspoň čriepky z tejto udalosti, ktorú ktorú sme zažili aj my. A ktorú ocenil každý nadšený kávičkár.
Ukážka praženia, cupping i káva na všetky spôsoby
Deň kávy INCUPLE začal, ako inak, v srdci všetkého – v pražiarni s kaviarňou v malej obci Kamanová neďaleko Topoľčian. Za sklenenou, priesvitnou stenou sa od rána odohrávala ukážka praženia, ktorá pritiahla zraky i nosy milovníkov kávy. Tých bolo toľko, že sa ledva zmestili. Vďaka presklenej stene však mali výhľad všetci zvedavci. Vzhľadom k veľkému záujmu sa navyše konalo ešte jedno kolo ukážky praženia. Celé praženie mal pod palcom pražiar, barista a zároveň majiteľ Martin Kováč, ktorý podrobne vysvetlil celý postup praženia – od hľadania kávy až po samotné praženie a balenia čerstvej kávy. Proces praženia, ktorý je určitým druhom alchýmie, bol zakončený ovoniavaním čerstvo upraženej kávy, ktorú si mohli návštevníci vziať domov. Ponuka, ktorá sa neodmieta, nemyslíte?
Ovoňať, zaliať a ochutnať – tajomstvo cuppingu
Ďalším bodom programu bol cupping, čiže ochutnávka kávy, ktorá podlieha určitým pravidlám. Ten prebiehal v pražiarni, kde bolo pripravených niekoľko káv rôznych chutí z aktuálnej ponuky INCUPLE. Špeciálna šálka i lyžička, presná gramáž kávy či teplota vody. Každý krok cuppingu je nalinkovaný, aby človek z kávy vyťažil čo najviac. Samotné ochutnávanie začalo privoňaním ku káve, pokračovalo zaliatím a končilo ochutnávaním. Úžasná skúsenosť, ktorú odporúčame aspoň raz zažiť každému kávomilcovi.
Deň kávy INCUPLE a krst novej pražičky
Každý nový prírastok si zaslúži náležité uvítanie. Preto sme sa po ukážke praženia presunili k ďalšiemu bodu programu, ktorým bol krst novej pražičky Coffed SR25 miestnym farárom. Ak ste prišli ekologickejšou cestou, bez auta, mohli ste si pripiť Proseccom.
Z krstu si všetci odnášali nielen príjemný zážitok, ale aj kávu či iné dobroty a produkty. Vonku sa totiž nachádzal stánok s ochutnávkami a produktami na zakúpenie. Rodinná pražiareň INCUPLE si dala záležať na programe, ktorý zostavila tak, aby z neho návštevníci vyťažili čo najviac. Samotní rodinní príslušníci boli neustále k dispozícii a ochotne odpovedali na otázky.
Program pokračuje v kaviarni v Topoľčanoch
Bohatý a poučný program sa neskôr presunul do Topoľčian. A s ním sa presunuli aj nadšení účastníci. V kaviarni na námestí si mohli skúsiť prípravu espressa či cappuccina. Ak aj vy obdivujete umenie latte artu, mohli ste sa mu priučiť a vyskúšať si kreslenie mliečnou penou do zlatej, krémovej peny. Vyzerá to jednoducho, skutočnosť je však celkom iná. Je to naozaj umenie a chce to určitú dávku zručnosti a tréningu.Ponúknuť ste sa však mohli aj miestnym čapovaným pivom či rôznymi vínami.
V topoľčianskej kaviarni na Štúrovej ulici boli všetky stoly obsadené a za barom a kávovarom vládli ruch a dobrá nálada. Hostia si pochutnali na kávach pripravených na rôzne spôsoby či výborných kávových dezertoch.
Od praxi k teórii – autentické prednášky a prezentácie pritiahli pozornosť
Zatiaľ čo kaviareň praskala vo švíkoch, na hornom poschodí prebiehali prednášky a prezentácie. Vypočuť ste si mohli o života na farme od Aleydi a Henryho z Kolumbie či o živote na farme v Indonézii a pestovaní a spracovaní kávy od Lukyho Ondrišáka. Myslím, že k obsahu prednášok stačí povedať iba toľko, že boli obsadené do posledné miesta a ľudia načúvali aj odo dverí. Sladkou bodkou na záver bolo zrejme pre každého niečo iné. Pre niektorých to boli kávové dezerty, pre iných zase cupping experimentálne spracovaných káv z Indonézie či ochutnávka produktov Divine Spices. Návštevníci odchádzali so skvelým zážitkom, gastronomickým pôžitkom a v neposlednom rade s novými vedomosťami a informáciami zo sveta kávy.
Deň kávy INCUPLE pritiahol pozornosť širokej verejnosti
Deň kávy v Kamanovej a v Topoľčanoch vzbudil veľký záujem a v dave ľudí ste mohli stretnúť všetky vekové kategórie. Týmto vydareným podujatím, ktoré predčilo očakávania, priniesla pražiareň INCUPLE širokej verejnosti kávu a jej príbeh opäť o krok bližšie. Všetkým kávomilcom sprostredkovala chuť a vôňu výberovej kávy, ukázala im pestrosť a rôznorodosť chuťových profilov, ale aj rôzne spôsoby prípravy. Pretože príprava a cesta kávy sú vedou, umením i vášňou.
Pražiareň INCUPLE nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text: Dominika Noskovičová
Foto: Ondrej Bobek