Nedeľné varenie- Lahodné jedlá zo Zámku
Pre dnešné Nedeľné varenie sme zašli do zámockého hotela Chateau Mcely neďaleko Prahy. V reštaurácii Piano Nobile, sme ochutnali vynikajúce, chutné a ľahké jedlá, ktoré vás zasýtia a omámia vaše chuťové poháriky. Pochutnajte si na nich aj vy doma, vo svojom vlastnom zámku.
1. Pstruh, avokádo, reďkvičky
Suroviny: 2x pstruh, 250 g hrubozrnnej soli, 100 g trstinového cukru, kôru z limetky, pomaranča a citrónu, tymian, peper, soľ, 1x avokádo, 1 lyžicu mascarpóne, citrónovú šťavu, 100 g reďkoviek.
Postup: Zo pstruha pripravíme filety, ktoré vykostíme, necháme ich s kožou a namarinujeme do zmesi so soľou, cukrom, citrusových kôr, tymianu a na hrubo nadrveného pepru. Filety zasypeme soľnou zmesou a marinujeme cca 45 minút. Z avokáda, mascarpone a citrónovej šťavy pomocou mixéru vytvoríme hladký krém. Pstruha po marinovaní opláchneme vodou a nakrájame na tenké plátky. Servírujeme spolu s avokádovým krémom a reďkovkami.
2. Teľacie líčka, karfiol, kapustička, omáčka z citrónového tymianu.
Suroviny: 800 g teľacích líčok, 200 g koreňovej zeleniny, 1 l bieleho vína, tymian, rozmarín, bobkový list, celý peper, nové korenie, 1 karfiol, 0,5 l mlieka, 0,3 l smotany, 400 g ružičkovej kapusty, citrónový tymian, 200 ml bieleho portského vína, 3 šalotky, 200 ml demi glassu, 60 g masla.
Postup: Líčka očistíme a na 2 hodiny nemarinujeme do koreňovej zeleniny, bieleho vína, byliniek, bobkového listu, pepru a nového korenia. Líčka následne sprudka opečieme a dusíme cca 3 hodiny pri teplote 150 stupňov. Karfiol očistíme a uvaríme v mlieku a smotane, vymixujeme hladké pyré. Orestujeme šalotku, pridáme citrónový tymian a portské, zredukujeme na 1/3, potom pridáme demi glass a krátko povaríme. Nakoniec zjemníme maslom.
Recepty na dnešné Nedeľné varenie si pripravil šéfkuchár Honza Šterba z hotela Chateau Mcely *****.
Text: Augustína Markocsyová
Foto: Simona Budinská