Nedeľné varenie – keď sa blíži jar

 Nedeľné varenie – keď sa blíži jar

Napriek tomu, že pani Zima tento rok skôr odpočívala, než pracovala, príchod jari vítame viac než s úsmevom. A aby sme sa na novú nôtu v počasí naladili viac než dokonale, pomôžu nám pri tom delikátne chuťovky.

Inšpiráciu na dnešné Nedeľné varenie sme čerpali až v Prešove, v prekrásnom penzióne Zwicker.

zwicker-presov zwicker-presov-stol

1.Špargľový krém s cesnakovými krutónmi (1 porcia):

Suroviny:

Špargľa biela 100g , cibuľa 50g, biele víno 100g, maslo 30g, smotana na varenie 100dl, soľ, korenie, parmezán 10g, toastový chlieb 20g,cesnak 5g

špargľový krém

Postup:

Cibuľku nadrobno nakrájame a restujeme na masle do sklovita. Pridáme na menšie kúsky pokrájajú bielu špargľu, ktorú dochutíme soľou a korením. Následne dusíme  približne 2 minúty, podlievame bielym vínom, necháme odvariť. Zalejeme smotanou s troškou vody. Keď je špargľa dostatočne mäkká, rozmixujeme krém mixérom dohladka. Zahustiť polievku môžme napríklad vareným zemiakom, poprípade solamylom. Pokiaľ si to naše chuťové bunky budú vyžadovať, polievku dochutíme  soľou a korením. Pri servírovaní ukladáme na vrch cesnakové krutóny a ozdobíme hoblinami parmezánu.

špargľový krém zwicker

2.Jahňacie kotlety s pučenými zemiakmi a bylinkovou omáčkou (1 porcia):

Suroviny: 

Jahňacie kotlety 200g, zemiaky 200g, biela cibuľa 30g, soľ, čierne korenie, olej 100g, olivový olej 100g, rozmarín 5g, tymián 5g, citrónová šťava, cesnak 5g

príprava zemiaky pučené

príprava jahňacie kotlety

Postup:

Jahňacie kotlety osolíme a okoreníme a sprudka opečieme z jednej aj z druhej strany na panvici, približne po dobu jednej minúty. Uložíme na menší plech, poukladáme vetvičky čerstvého rozmarínu kvôli chuti a aróme. Mäsko necháme dopiecť v rúre do ružova. Postačí nám na to 6 minút a 180°C. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Spolu s uvarenými zemiakmi ju roztlačíme v nádobe alebo menšom hrnci, dochutíme soľou a korením, zemiaky servírujeme v krúžku a na vrch ukladáme hotové kotletky, ktoré môžme prepichnúť z vrchnej časti drevenou špajdľou. Zalievame studenou bylinkovou omáčkou alebo tzv. salsou, ktorú si popri práci pripravíme zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, nadrobno nakrájaného cesnaku a najemno nasekaných byliniek.

 jahňacie kotlety zwicker

3. Cheesecake z lesného ovocia, chantilli krémom a ovocným coulis (10 porcii) :

Suroviny:

Pyré z lesného ovocia 1kg, philadelphia 200g, smotana 300g, cukor 230g, želatína plátky 1 a pol balenia(cca 15g), maslové keksy 100g, maslo 50g

cheescake zwicker

Postup:

Philadelphiu  vymiešame so smotanou a cukrom, pridáme pyré z lesneho ovocia a dôkladne premiešame všetko spolu. Medzitým namočíme plátky želatíny v studenej vode cca 10 minút, kým sa napučí. Následne ju vyberieme rukami a stiskom odstránime prebytok vody. Želatínu rozmixujeme so zmesou, ktorú už máme pripravenú. Okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie a na spodok ukladáme korpus z najemno rozdrvených keksov, masla a cukru.. Necháme 10 minút odležať na chladnom mieste, aby maslo v korpuse vytuhlo. Do takto pripravenej formy vlievame ovocnú zmes. Na stuhnutie potrebuje cheesecake niekoľko hodin odpočívať v chladničke.

cheescake zwicker

Dnešné Nedeľné varenie pripravil šéfkuchár penziónu Zwicker, Tomáš Havrila.

tomáš havrila

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články