Nedeľné varenie – keď sa blíži jar
Napriek tomu, že pani Zima tento rok skôr odpočívala, než pracovala, príchod jari vítame viac než s úsmevom. A aby sme sa na novú nôtu v počasí naladili viac než dokonale, pomôžu nám pri tom delikátne chuťovky.
Inšpiráciu na dnešné Nedeľné varenie sme čerpali až v Prešove, v prekrásnom penzióne Zwicker.
1.Špargľový krém s cesnakovými krutónmi (1 porcia):
Suroviny:
Špargľa biela 100g , cibuľa 50g, biele víno 100g, maslo 30g, smotana na varenie 100dl, soľ, korenie, parmezán 10g, toastový chlieb 20g,cesnak 5g
Postup:
Cibuľku nadrobno nakrájame a restujeme na masle do sklovita. Pridáme na menšie kúsky pokrájajú bielu špargľu, ktorú dochutíme soľou a korením. Následne dusíme približne 2 minúty, podlievame bielym vínom, necháme odvariť. Zalejeme smotanou s troškou vody. Keď je špargľa dostatočne mäkká, rozmixujeme krém mixérom dohladka. Zahustiť polievku môžme napríklad vareným zemiakom, poprípade solamylom. Pokiaľ si to naše chuťové bunky budú vyžadovať, polievku dochutíme soľou a korením. Pri servírovaní ukladáme na vrch cesnakové krutóny a ozdobíme hoblinami parmezánu.
2.Jahňacie kotlety s pučenými zemiakmi a bylinkovou omáčkou (1 porcia):
Suroviny:
Jahňacie kotlety 200g, zemiaky 200g, biela cibuľa 30g, soľ, čierne korenie, olej 100g, olivový olej 100g, rozmarín 5g, tymián 5g, citrónová šťava, cesnak 5g
Postup:
Jahňacie kotlety osolíme a okoreníme a sprudka opečieme z jednej aj z druhej strany na panvici, približne po dobu jednej minúty. Uložíme na menší plech, poukladáme vetvičky čerstvého rozmarínu kvôli chuti a aróme. Mäsko necháme dopiecť v rúre do ružova. Postačí nám na to 6 minút a 180°C. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a na masle si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku. Spolu s uvarenými zemiakmi ju roztlačíme v nádobe alebo menšom hrnci, dochutíme soľou a korením, zemiaky servírujeme v krúžku a na vrch ukladáme hotové kotletky, ktoré môžme prepichnúť z vrchnej časti drevenou špajdľou. Zalievame studenou bylinkovou omáčkou alebo tzv. salsou, ktorú si popri práci pripravíme zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, nadrobno nakrájaného cesnaku a najemno nasekaných byliniek.
3. Cheesecake z lesného ovocia, chantilli krémom a ovocným coulis (10 porcii) :
Suroviny:
Pyré z lesného ovocia 1kg, philadelphia 200g, smotana 300g, cukor 230g, želatína plátky 1 a pol balenia(cca 15g), maslové keksy 100g, maslo 50g
Postup:
Philadelphiu vymiešame so smotanou a cukrom, pridáme pyré z lesneho ovocia a dôkladne premiešame všetko spolu. Medzitým namočíme plátky želatíny v studenej vode cca 10 minút, kým sa napučí. Následne ju vyberieme rukami a stiskom odstránime prebytok vody. Želatínu rozmixujeme so zmesou, ktorú už máme pripravenú. Okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie a na spodok ukladáme korpus z najemno rozdrvených keksov, masla a cukru.. Necháme 10 minút odležať na chladnom mieste, aby maslo v korpuse vytuhlo. Do takto pripravenej formy vlievame ovocnú zmes. Na stuhnutie potrebuje cheesecake niekoľko hodin odpočívať v chladničke.
Dnešné Nedeľné varenie pripravil šéfkuchár penziónu Zwicker, Tomáš Havrila.