Nedeľné varenie – farebná jeseň

 Nedeľné varenie – farebná jeseň

Dnešné nedeľné varenie bude tematické. Farebné a zdravé chuťovky, ktoré ocenia aj menej kreatívni papkáči. Skúste vymeniť štandardnú klasiku za naše mňamky a odvďačia sa vám nielen chuťové poháriky, ale aj brušká.

 

Romanticky jesenne sfarbené jedlá sme fotili v príjemnom podniku v srdci Starého mesta, Enjoy Coffee.

 

enjoy coffee jesenná výzdobaenjoy coffee bratislava interiér

 

1. Šalát s pečenou repou a tekvicou

 

Suroviny:

červená repa, tekvica Hokkaido, soľ, čierne korenie, olivový olej, tymian, kozí syr, rímsky šalát, rukola

 

šalát s červenou repou a tekvicou

 

Postup:

 

Repu zabalíme do alobalu potretého olivovým olejom a štipkou soli a vložíme do trúby na 130 stupňov a pečieme zhruba dve hodiny. Medzi tým si očistíme, vydlabeme a nakrájame tekvicu. Polejeme ju troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme a posypeme tymianom. Pečieme ju na 240 stupňoch približne 17 minút. Keď už máme zeleninu dopečenú, ugrilujeme si do zlatista kozí syr z oboch strán. Vo vedľajšej miske si zmiešame kúsky rímskeho šalátu a rukoly s olivovým olejom a štipkou soli a na vrch umiestnime syr aj spolu s repou a tekvicou.

 

šalát s červenou repou a tekvicou

 

 

2. Hubové gnocchi

 

Suroviny:

cibuľa, cesnak, olivový olej, mix čerstvých húb, 36% smotana, gnocchi, parmezán, polníček, soľ, čierne korenie

 

hubové gnochi

 

Postup:

 

Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku a cesnak. Pridáme huby a pár minút podusíme. Zalejeme smotanou a dochutíme soľou a korením. Do tejto zmesi vhodíme gnocchi a varíme približne 5 minút kým nezmäknú. Zmes prelejeme do zapekacej misky, na vrch nastrúhame parmezán a na minútku ju dáme zapiecť do rozhorúčenej trúby. Dozdobíme polníčkom.

 

hubové lahodné gnopchi

 

 

3. Grilovaný losos so pšenom

 

Suroviny:

cherry paradajky, cuketa, paprika, baklažán, olivový olej, biele víno 1,5 dcl, soľ, čierne korenie, filet z lososa, pšeno, polníček, citrón

 

grilovaný losos

 

Postup:

Cuketu, baklažán a papriku si ugrilujeme a dochutíme soľou a korením. Pridáme nakrájané cherry paradajky a zalejeme vínom. Na vedľajšej panvici si opečieme lososa. Zo spodnej strany ho pečieme tak 3 až 4 minúty a pol minúty na stranách. Do grilovanej zeleniny pridáme uvarené pšeno a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Na vrch položíme lososový filet a dozdobíme s polníčkom a citrónom

 

grilovaný losos so pšenom

 

 

4. Sladká bodka na záver – gaštanová palacinka

 

Suroviny: 

Cesto: 1 l mlieka, 2 vajcia, 400g múky

Plnka: 250 g gaštanové pyré, 200 g maslo, biely jogurt, Amaretto 0,04 l

 

palacinka gaštanová

 

Postup:

 

Múku, mlieko a vajcia spolu zmixujeme a palacinkové cesto si vylejeme na panvicu. V miske si vymiešame  gaštanové pyré, maslo, biely jogurt a Amaretto. Krémovou zmesou naplníme palacinku a dozdobíme domácou šľahačkou, čokoládou a ovocím.

 

palacinka gaštanová

 

 

 

Recepty do dnešného nedeľného varenia si pripravil František Lády z Enjoy Coffee.

františek lády enjoy coffee

 

 

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články