Nedeľné varenie – farebná jeseň
Dnešné nedeľné varenie bude tematické. Farebné a zdravé chuťovky, ktoré ocenia aj menej kreatívni papkáči. Skúste vymeniť štandardnú klasiku za naše mňamky a odvďačia sa vám nielen chuťové poháriky, ale aj brušká.
Romanticky jesenne sfarbené jedlá sme fotili v príjemnom podniku v srdci Starého mesta, Enjoy Coffee.
1. Šalát s pečenou repou a tekvicou
Suroviny:
červená repa, tekvica Hokkaido, soľ, čierne korenie, olivový olej, tymian, kozí syr, rímsky šalát, rukola
Postup:
Repu zabalíme do alobalu potretého olivovým olejom a štipkou soli a vložíme do trúby na 130 stupňov a pečieme zhruba dve hodiny. Medzi tým si očistíme, vydlabeme a nakrájame tekvicu. Polejeme ju troškou olivového oleja, osolíme, okoreníme a posypeme tymianom. Pečieme ju na 240 stupňoch približne 17 minút. Keď už máme zeleninu dopečenú, ugrilujeme si do zlatista kozí syr z oboch strán. Vo vedľajšej miske si zmiešame kúsky rímskeho šalátu a rukoly s olivovým olejom a štipkou soli a na vrch umiestnime syr aj spolu s repou a tekvicou.
2. Hubové gnocchi
Suroviny:
cibuľa, cesnak, olivový olej, mix čerstvých húb, 36% smotana, gnocchi, parmezán, polníček, soľ, čierne korenie
Postup:
Na olivovom oleji si orestujeme cibuľku a cesnak. Pridáme huby a pár minút podusíme. Zalejeme smotanou a dochutíme soľou a korením. Do tejto zmesi vhodíme gnocchi a varíme približne 5 minút kým nezmäknú. Zmes prelejeme do zapekacej misky, na vrch nastrúhame parmezán a na minútku ju dáme zapiecť do rozhorúčenej trúby. Dozdobíme polníčkom.
3. Grilovaný losos so pšenom
Suroviny:
cherry paradajky, cuketa, paprika, baklažán, olivový olej, biele víno 1,5 dcl, soľ, čierne korenie, filet z lososa, pšeno, polníček, citrón
Postup:
Cuketu, baklažán a papriku si ugrilujeme a dochutíme soľou a korením. Pridáme nakrájané cherry paradajky a zalejeme vínom. Na vedľajšej panvici si opečieme lososa. Zo spodnej strany ho pečieme tak 3 až 4 minúty a pol minúty na stranách. Do grilovanej zeleniny pridáme uvarené pšeno a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Na vrch položíme lososový filet a dozdobíme s polníčkom a citrónom
4. Sladká bodka na záver – gaštanová palacinka
Suroviny:
Cesto: 1 l mlieka, 2 vajcia, 400g múky
Plnka: 250 g gaštanové pyré, 200 g maslo, biely jogurt, Amaretto 0,04 l
Postup:
Múku, mlieko a vajcia spolu zmixujeme a palacinkové cesto si vylejeme na panvicu. V miske si vymiešame gaštanové pyré, maslo, biely jogurt a Amaretto. Krémovou zmesou naplníme palacinku a dozdobíme domácou šľahačkou, čokoládou a ovocím.
Recepty do dnešného nedeľného varenia si pripravil František Lády z Enjoy Coffee.
Foto: Ondrej Bobek