Názvoslovie kávových nápojov – Espresso lungo
Espresso je malý intenzívny nápoj, ktorý vznikol v Taliansku a aj s celou kaviarenskou kultúrou sa tento spôsob prípravy rozšíril do celého sveta. Ľudia si ho potom začali prispôsobovať a pripravovať po svojom. Preto dnes poznáme už veľmi veľa nápojov z Espressa, napríklad s pridaním mlieka, mliečnej peny, alebo horúcej vody. U nás na Slovensku sa ujalo Espresso Lungo s trochou mlieka.
Čo je to Espresso Lungo?
Espresso Lungo je nápoj z Espressa(30ml), do ktorého sa prilieva horúca voda, aby sa zmiernila jeho intenzita, aby sa káva popíjala dlhšie a aby sa kofeín pomalšie uvoľňoval do tela.
Ako vznikol názov Espresso Lungo
Espresso Lungo môžeme voľne preložiť do slovenčiny ako predĺžené Espresso. Jeho názov perfektne vystihuje objemové vlastnosti, ale aj spôsob prípravy.
Ako sa Espresso Lungo správne pripravuje
Najskôr si pripravíme espresso(30ml) do väčšej šálky. Do páky z espresso kávovaru si namelieme 7,5-9g kávy. Kopček v páke rovnomerne zatlačíme pomocou ťažidla, ktoré sa volá tamper. Z espresso kávovaru necháme odtiecť trochu vody, aby sa premyla „hlava“ kávovaru po predošlej káve. Páku s mletou kávou zasunieme do hlavy a pustíme pomocou gombíka alebo páčky prietok vody z hlavy, cez páku s kávou, až do pohára. Farba peny na povrchu musí byť zlatisto oriešková. Vtedy vieme, že je Espresso správne pripravené. Potom do Espressa horúcu vodu buď dolejeme, alebo podávame zvlášť v oddelenej nádobe, aby si zákazník, alebo návšteva doliala také množstvo, aké potrebuje. Vo všeobecnosti by sa do espressa ale nemalo dolievať viac ako 30ml vody, aby káva nebola príliš zriedená.
Prečo pravdepodobne vzniklo Espresso Lungo, alebo povesť o Presse
Pred samotnou Espresso prípravou sme poznali iba zalievanú kávu, ktorá sa pripravovala v objeme cca 2dcl a tureckú kávu, prevarenú v džezve, ktorej objem bol oveľa menší. V Turecku pravdepodobne kvôli vyšším teplotám uprednostňujú kávu s nižším objemom. Ako sme si už povedali, podobne to dopadlo aj v prípade espressa.
U nás na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe a na Balkáne sme odmietli piť kávu s objemom 30ml. Na mlynčeku sme si nastavili hrúbku mletia na hrubšie, aby za 20 sekúnd prešlo cez mletú kávu do šálky oveľa viac vody. Zomletú kávu takto vlastne voda iba prepláchla. Túto prípravu sme ale aj tak ďalej volali Espresso, alebo skrátene Presso. Keď sme sa neskôr naučili opäť správne pripraviť Espresso, bolo potrebné vyriešiť jeho objem tak, aby Stredo-Európanom vyhovoval. Do Espressa sa začala prilievať horúca voda a nápoj dostal názov Espresso Lungo. V kvalitných kaviarňach sa pripravuje iba Espresso alebo Espresso Lungo, pretože zle nastavený mlynček kazí chuť kvalitnej a dobre praženej kávy.
Text: Monika Matúšová
Foto: Ondrej Bobek
Článok vznikol v spolupráci s pražiarňou Zlaté Zrnko