Mondieu Laboratoire – Ako sa darí novému konceptu na mieste ikonickej kaviarne Roland?

Mondieu Laboratoire – Ako sa darí novému konceptu na mieste ikonickej kaviarne Roland?

Bratislavčania, najmä tí, ktorí si radi hovoria “Prešporáci” milovali kaviareň Roland, ktorá roky rokúce patrila k symbolom nášho hlavného mesta. Po neslávnom požiari počas vianočných trhov v roku 2019,  ktorý zachvátil aj túto obľúbenú prevádzku, ale aj vďaka koronakríze, sa osud prevádzky spečatil. Miesto, ktoré je tak úzko späté s gastronómiou, však po tieto dni ožilo. A to i vďaka zbrusu novej prevádzke Mondieu Laboratoire. Ste zvedaví, ako to tam vyzerá? Pozrite sa s nami dovnútra.

Prvé septembrové dni to na Hlavnom námestí to žilo. Turisti chodili so svojimi sprievodcami, deti naháňali holuby a na nachystaných terasách ľudia chytali posledné letné lúče slnka. Obrázok, ktorý vyzeral tak, akoby tu bol v meste stále a akoby žiadna kríza ani nebola. A pritom na námestí pribudol nový hráč.

Posedenie na terase v je jednoznačne štýlové.

Zvedavci, štamgasti, ale aj najštýlovejší ľudia z mesta. Je to zaujímavé, ale ak by sme mali vybrať ľudí rôzneho veku do módneho editoriálu, pokojne by sme mohli zablúdiť do tohto podniku. Tu to štýlom dýcha. Tmavé steny a drevo vystriedalo svetlo a priestor sa zvýraznil. Nie je tu toho veľa. Drobné kaviarenské stolčeky, ohýbané kresielka, ale aj masívny drevený stôl s industriálnymi stoličkami. Trošku mix štýlov, avšak neprekáža.

Priestor prevádzky je vzdušný a otvoril sa.
Ali Macsai Samay

 „Je to veľmi motivujúce, keď vidím, že reálne pomáhame meniť životy ľudí k lepšiemu“, tvrdí Ali Macsai z pražiarne Samay.

Čítať viac >

Je to až prekvapujúce, ako veľmi sa prevádzka zmenila a vďaka citlivému prístupu majiteľa objektu dostala nový, elegantnejší šat. Spomienky na Rolanda sa však nájdu stále. Či sú to secesné masívne lustre, alebo mozaiky na stĺpoch. Priestor sa však otvoril, a to doslova. Vedeli ste napríklad, že vzadu sa nachádza krásne átrium?

Pôvodné artefakty ostali zachované a citlivo zasadené do nového dizajnu.

Mondieu Laboratoire je vlajkovou loďou siete Mondieu. Nájdete tu nový koncept laboratória, ktorý sa chce hrať, prinášať show a zážitok. Hrať sa so zmyslami – vizuálne ale tiež chuťami, vôňami, hmatom a sluchom. “Mondieu Lab je prevádzka, kde chceme experimentovať. O tom je predsa laboratórium. Okrem našej klasiky – vlastnej praženej kávy, výberovej čokolády a skvelých cheesecakov prinášame nové experimentálne druhy nápojov, smoothie, limonád, vína či inovatívnych dezertov. Limonáda zo zelenej kávy, matcha tonic, Prosecco bez gramu cukru, eclairs s mangovým pyré a zeleným čajom. Absolútne chceme testovať nové zážitky a prinášať ich našim zákazníkom v ikonickom prostredí bývalého Roland cafe, ktorý teraz spája prvky secesie a industriálneho štýlu”, prezradila nám Michaela Králiková, PR manager Mondieu.

Prevádzka momentálne funguje ako cukráreň, bude sa však postupne meniť a upravovať.

Prevádzka, ktorá momentálne funguje ako štýlová francúzska cukráreň, bude pomaly dostávať nové kontúry. Pribudne pekáreň, pražiareň kávy, výrobňa čokolády i kuchyňa. Ako to dokážu počas plného chodu?

Korona zmenila gastronómiu. Pocítilo to aj Mondieu.

“Korona nás naučila improvizovať za chodu. Novú prevádzku sme otvorili, hoci pre nás nie je ešte zfinalizovaná na 100%, ale hostia, ktorí nevedia, aké máme plány, si myslia, že to tak má byť. Užívajú si vzdušnosť, ktorú im dáva priestor.  Tak ako všade, snažíme sa zohnať kvalifikovaný personál, ktorému vieme dať rôzne zaujímavé bonusy. Zatiaľ servis niekedy vykrývame s manažmentom, lebo chceme dať hosťom dokonalý produkt. Takže  občas  to u nás naozaj vyzerá tak, že finančný manager umýva riady, PR manager stojí za kávovarom a area manager obsluhuje zákazníkov. Toto je stav po COVIDe. Iné prevádzky zatvárajú kvôli nedostatku zamestnancov, my sme sa chopili roboty a nechceme sa poddať“, sympaticky priznáva Králiková a vlastne vlieva tým nádej aj iným majiteľom prevádzok, ktorí sa boria s podobnými problémami.

PR managerka Michaela s kolegom sa neštítia práce a keď treba idú pokojne robiť kávu, či umývať riady.

Aj preto sa budú nové sekcie prevádzky otvárať postupne. “Dáme priestoru svoj čas. Uvidíme, aké budú očakávania a potreby našich zákazníkov a samozrejme, ako sa nám bude dariť s obsadením jednotlivých pozícií špecialistami”, spresňuje Králiková.  Každopádne, ak ste ešte neboli, skúste navštíviť a dopriať so svoju dávku štýlu. Hlavné námestie si Laboratoire postupne “kradne”. Či už výhľadom, sortimentom, alebo celkovou atmosférou, ktorá sa nedá nazvať inak, ako génius loci.

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

 

Facebook Comments

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama dvoch detí a dvoch kníh. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kavickari.sk. S nadšením sa venuje najmä víziiam, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *