Mladý vietor vo vedení CHÂTEAU Gbeľany
CHÂTEAU Gbeľany je právom ozdobou a pýchou Žilinského kraja. Za elegantnou fasádou sa však skrýva niečo výnimočné – srdcom a dušou tohto miesta je mladý manažment, ktorý prináša čerstvý vietor do historických priestorov kaštieľa. Vedenie CHÂTEAU Gbeľany totiž tvoria práve mladí a talentovaní ľudia. Niektorí tu začínali svoje kariérne kroky už počas štúdia, iní prišli v mladom veku a profesijne vyrástli. A dnes? Sú jedným z oporných stĺpov a stoja na čele tohto prestížneho hotela.
Pre mnohých z nich bolo CHÂTEAU Gbeľany prvým miestom, kde si obuli svoje manažérske topánky. V mladom veku tu našli nielen pracovné povinnosti, ale aj miesto, kde mohli rásť, rozvíjať sa a zdokonaľovať. Tieto talentované dámy, ktorých cestu, dojmy a skúsenosti vám priblížime, nie sú zďaleka jediné, ktoré stoja za vedením a fungovaním tohto miesta. Sú však výborným príkladom toho, že tam, kde je vôľa a odhodlanie, je aj cesta. Cesta k úspechu a výsledkom.
Duálne vzdelávanie – keď trpezlivosť prináša to najzrelšie ovocie
Nie je to však iba o manažmente, školou života v CHÂTEAU Gbeľany prešlo aj veľa učňov, ktorí tu ostali. Takýchto ľudí je viac – niektorí ostali, iní odišli, no napokon sa i tak vrátili. Lebo sú mladí a, prirodzene, chcú okúsiť toho čo najviac. Aktuálne tu majú aj veľa študentov z programu duálneho vzdelávania.
Model duálneho vzdelávania spája teoretické vzdelávanie so získavaním praktických skúseností priamo v reštauráciách, hoteloch či kateringových spoločnostiach. Od klasickej školskej praxe sa však líši jednou podstatnou vecou – žiaci ostávajú počas celého štúdia v jednom podniku, kde postupne nabaľujú a prehlbujú svoje praktické zručnosti. CHÂTEAU Gbeľany našlo kompromis v kombinácii školskej praxe a duálneho vzdelávania, preto nech už si žiaci vyberú ktorýkoľvek model, majú možnosť prísť získavať praktické zručnosti v hoteli. Líši sa predovšetkým časový rámec.
Nenahraditeľná prax
Vďaka spolupráci s hotelovými školami v regióne si študenti vyskúšajú prácu v kuchyni, prípravu jedál alebo obsluhu zákazníkov, čo sú kľúčové zručnosti, ktoré sa v školských laviciach nedajú plnohodnotne získať. V rámci duálneho vzdelávania pracujú budúci kuchári, čašníci či someliéri priamo pod dohľadom profesionálov počas celého štúdia. To im dáva možnosť nielen priučiť sa remeslu, ale zároveň sa adaptovať na dynamiku pracovného prostredia, zvládať stresové situácie či pracovať v tíme. A preto nečudo, že títo študenti veľakrát ostávajú v tíme a stávajú sa zamestnancami.
Tímoví hráči s rovnakou víziou a hodnotami
Vychovať, vyškoliť a zaučiť kvalitný personál z mladých študentov rozhodne nie je najľahšou cestou. Okrem zodpovednosti vyžaduje aj veľa individuálneho prístupu, času a ochoty podeliť sa o svoje skúsenosti. V prípade tejto vekovej skupiny navyše vzniká riziko väčšej fluktuácie, keďže mladí ľudia často hľadajú rýchle zmeny, chcú skúšať nové veci a nie vždy sú ochotní zotrvať na jednom mieste dlhodobo. Preto je veľmi dôležité, aby boli zamestnanci motivovaní a bola im poskytnutá možnosť rastu, ako je to aj v CHÂTEAU Gbeľany.
Pred tridsiatkou riaditeľkou
O tom, že v CHÂTEAU Gbeľany zamestnancov nielen motivujú, ale dokážu vycítiť a podporiť ich talenty, svedčí aj riaditeľka hotela Ivana Holubčíková. Začínala ako F&B manažér hneď v začiatkoch fungovania CHÂTEAU Gbeľany. Popritom však začala organizovať aj rôzne tematické podujatia, ktoré sú z roka na rok vyšperkovanejšie, riešiť obchodné záležitosti a taktiež rozvíjať mnohé aspekty bežného hotelového života. A preto padlo v roku 2020 rozhodnutie od majiteľov, manželov Janíčkovcov, ktorí kaštieľ dovtedy riadili.
Plnú exekutívu sa rozhodli posunúť niekomu, kto to zvládne, má nápady, víziu a vie pracovať nielen so zamestnancami, ale aj s klientmi. A tak Ivana prebrala riaditeľské kreslo – ešte pred svojou tridsiatkou.
Začiatky v CHÂTEAU Gbeľany, ktoré vás nasmerujú a vyformujú
Mnohí zamestnanci tu začínali v mladom veku, či už počas školy, alebo tesne po nej. Majú tu históriu, zapustili korene a postupne sa prepracovali ďalej. To je aj prípad Adriany Rebeťákovej. V CHÂTEAU Gbeľany začala ako brigádnička, pričom postupne vystriedala azda všetky pozície, ktoré kaštieľ ponúka. Niekedy, keď to bolo potrebné, potiahla aj niekoľko pozícií zároveň. „Teraz mám primárne na starosti marketing, i keď, samozrejme, stále sú tam tie presahy. Výhodou v tom, že som prešla všetky pozície, od housekeepingu cez obsluhu až po riešenie fondov, je, že dokážem mnohé pozície plnohodnotne zastúpiť.“ Adriana je nielen dlhodobým zamestnancom, ale aj pravou rukou riaditeľky Ivany. Počas jej neprítomnosti ju dokáže na čas zastúpiť, vyriešiť aj bežné záležitosti fungovania hotela a poradí si so všetkými strediskami.
Adriana je príkladom toho, že húževnatosť mladých ľudí je hnacím motorom, ktorý je prínosom v každom tíme. I keď by mohla byť spokojná s tým, čo vo svojom mladom veku dosiahla, rozhodne nepoľavuje. I teraz, po fotení, rozhovore a prehliadke kaštieľa, ktorým ma previedla, vybavuje ešte všetky potrebné náležitosti a uteká domov. Na ďalší deň ju totiž čakajú skúšky odbornej spôsobilosti na hotelovej akadémii, na ktoré musí doladiť posledné detaily. Hoci v hoteli nadobudla prax, chce ešte doplniť odborné znalosti a vedomosti zo školských osnov. Nie, marketingovú pozíciu sa nechystá vymeniť. Chce však rozšíriť svoje pole pôsobenia a prípadne vedieť zastúpiť kolegov.
CHÂTEAU Gbeľany prináša skúsenosti, ktoré presahujú rámec školských osnov
Aj vy ste mali šťastie na učiteľa, vedúceho či iného mentora, ktorý zohral vo vašom živote veľkú rolu? Dodal vám odvahu, ukázal vám smer či podporoval vaše schopnosti a talenty? Každý mladý človek si zaslúži stretnúť takéhoto človeka. Niekoho, kto v neho verí, vidí potenciál tam, kde ho ešte nikto iný neobjavil, a pomáha ho rozvíjať. Rozprávala som sa s každou jednou z mladých dám, a hoci sú všetky rozdielne a jedinečné, v jednom sa jednohlasne zhodli. CHÂTEAU Gbeľany je miesto, ktoré im dalo viac ako iba pracovné miesto. Dostali nielen príležitosť na sebe pracovať, ale aj podporu, aby dokázali všetko, čo si zaumienia.
Grétu Janíčkovú sem vietor zavial ešte počas strednej školy: „A teraz? Ukončujem vysokú školu a považujem to za výborný štart do pracovného života. Už to tu dobre poznám, v kolektíve sa cítim skvele a dôležitá je pre mňa aj možnosť kariérneho rastu.“ Je pomerne nevídané ostať verný jednému miestu ako brigádnik počas strednej a pokračovať aj počas vysokej školy. Čo však presvedčilo Grétu k tomu, aby zostala na tomto mieste? „To, že som mohla na sebe sledovať progres, zlepšovať sa a učiť sa nové veci. Rovnako dôležitým faktorom bol určite aj kolektív, ktorý tu máme,“ bez dlhého rozmýšľania vysvetľuje Gréta.
Energia, dynamika, nové nápady a svieži pohľad
Mladí ľudia prichádzajú na pracoviská s veľkou dávkou energie, kreativity a schopnosťou rýchlo sa učiť. Navyše majú tendenciu prinášať svieži pohľad a neboja sa narušiť zaužívané postupy, čo môže viesť k zlepšeniu pracovných procesov. Sú flexibilní, technologicky zdatní a schopní zvládať multitasking, čo sú nesmierne cenené schopnosti v prostredí hotelierstva.
„V tom, že sme mladý kolektív, vidím samé pozitíva. Vieme sa prispôsobiť každej situácii, prispieť niečím inovatívnym, navyše sa vieme rýchlo adaptovať, sme flexibilní a máme dobré nápady,“ vysvetľuje Lucia Baďurová, ktorá nastúpila hneď po strednej škole a je súčasťou tímu už sedem rokov. Začínala na recepcii, no pred dvoma rokmi sa posunula na pozíciu obchodnej a eventovej manažérky.
Oporné piliere, na ktoré sa dá spoľahnúť
„Všetci si tu rozumieme a pomáhame, v čom vidím veľkú výhodu. Obzvlášť Adriana a Ivana sú mi vždy k dispozícii a viem, že ak mám nejaký problém, hoci aj v noci, vždy sa niekomu dovolám,“ vysvetľuje Timea Budziňáková, ktorá pracuje na recepcii ako front office manažérka.
Ak sú na vedúcich pozíciách stabilní zamestnanci, ktorí majú rovnaké ciele, vízie a hodnoty ako zvyšok tímu, potom funguje chod ako švajčiarske hodinky. Pritom nie je nutnosťou ani odborné vzdelanie. V CHÂTEAU Gbeľany nájdete aj ľudí, ktorí nemajú odborné vzdelanie v hotelierstve. Ak má človek ambície, je usilovný, zapálený pre prácu a zapadne do tímu, všetko potrebné vás v CHÂTEAU Gbeľany naučia.
CHÂTEAU Gbeľany – rodinné prostredie a individuálny prístup
CHÂTEAU Gbeľany rozkvitlo pod vedením manželov Janíčkovcov a tímu, ktorý sa im podarilo vyskladať. Rozpadnuté múry premenili v okúzľujúci priestor, ktorý zbiera jedno ocenenie za druhým. V začiatkoch pritom začínali s malým, skromným a zomknutým tímom, na ktorý dnes spomínajú s nostalgiou. Dnes však tím CHÂTEAU Gbeľany tvorí skoro 40 zanietených ľudí, z ktorých má každý dôležitú funkciu.
Napriek tomu, že kolektív sa rozrástol, stále si udržujú rodinný prístup. Práve rodinné prostredie je to, čo oslovilo Eriku Jantošíkovú, ktorá je na pozícii sales F&B manažér: „Predtým som pracovala v korporáte, kde sa zamestnanci brali kus za kus. O to viac oceňujem a vážim si tento rodinný prístup ku každému jednotlivcovi.“
Individuálne však nepristupujú iba k zamestnancom, ale aj ku klientom. Erika sa napríklad stará o to, aby bol každý event pre klienta tým najlepším, aký zažil. Vie si v každej situácii poradiť, je veľmi kreatívna a organizačne spraví každé podujatie čo najkvetnatejšie. Nevyberá si tú najjednoduchšiu cestu, ale tú, ktorá je najzaujímavejšia pre klienta. „Keď sa povie, že niekto sa narodí pre prácu, ktorú robí, tak to je presne naša Erika,“ prezradili na ňu kolegovia.
V ústrety novým výzvam
Manažment CHÂTEAU Gbeľany, napriek svojmu mladému veku, zanecháva za sebou obrovské úspechy a preukazuje obdivuhodnú zodpovednosť. Učia sa z chýb, ale vždy kráčajú vpred. Mladý kolektív manažérov nepriniesol iba nový pohľad, ale aj dynamiku, ktorá je pre hotel kľúčová. Inovácie, kreativita a odvaha experimentovať – tieto prvky vnášajú do každodenného riadenia kaštieľa títo ambiciózni ľudia, ktorí majú pred sebou ešte veľa úspechov a míľnikov.
Okrem toho, že CHÂTEAU Gbeľany zbiera ocenenia za dizajn, architektúru a wellness, vyniká aj gastronómiou. Reštaurácia Belene je vychytenou gastrolokáciou, no pravidelne organizujú aj gastronomické eventy vrátane degustačných večerí. Taktiež pravidelne organizujú rôzne tematické podujatia – od zrazu historických vozidiel cez kultúrne zážitky až po rodinné podujatia v parku či na nádvorí.
CHÂTEAU Gbeľany nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Text a foto: Dominika Noskovičová