Ladislav Blaškovič, riaditeľ Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch: „Byť riaditeľom školy nie je práca, ale poslanie“
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch patrí medzi špičku hotelových akadémií na Slovensku. Na jej čele stojí riaditeľ Ladislav Blaškovič, ktorý nám v rozhovore priblížil, akú úlohu v jeho živote zohráva gastronómia a hotelierstvo, aká je práca riaditeľa a ako hotelová akadémia pripravuje študentov do praxe. Študenti hotelovej akadémie sú totiž pravidelne súčasťou hladkého chodu našej (ne)konferencie Gastrolove v Piešťanoch. Tešíme sa na vás už 27. septembra 2024 v priestoroch unikátnej Elektrárne Piešťany. A teraz nech sa páči, vychutnajte si príjemný rozhovor. 😊
Práca v školstve bola odjakživa Vašou životnou métou? Predurčilo vás na ňu už Vaše štúdium?
U mňa to bolo skôr naopak. Už od piateho ročníka na základnej škole som chcel študovať na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. Hotelierstvo a gastronómia boli od detstva moje koníčky. Do školy chodievala výchovná poradkyňa a my sme si vždy museli napísať na papierik, čo by sme mali záujem študovať. Ja som vždy napísal Hotelovú akadémiu v Piešťanoch. A nakoniec sa mi to podarilo. Začal som tu študovať v roku 1988 a ani mi nenapadlo, že by som raz pracoval v školstve. Určite som vedel, že chcem pracovať v hotelierstve.
V roku 1992 som začal pracovať ako prevádzkar a F&B manažér jedného hotelového zariadenia a popritom som študoval na vysokej škole. Neskôr som začal externe učiť na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. A od roku 2003 som interný pedagóg. Mala to byť práca na jeden rok, aby som si trošku oddýchol od hotelierstva, a dnes už je to 21 rokov. 😊
Čo všetko zahŕňa práca riaditeľa hotelovej akadémie?
Riaditeľ hotelovej akadémie je v prvom rade manažér vzdelávacej inštitúcie a v mojom prípade aj dvoch školských zariadení. Robí všetko od plánovania, organizovania, vedenia, kontroly, vykonávania základných manažérskych funkcií až po neustále rozhodovanie, získavanie či poskytovanie rôznych informácií. Sú to teda komplexné činnosti riadiacej práce, ktoré zahŕňajú styk s vonkajším prostredím – so zriaďovateľom, s ministerstvom školstva, so zamestnávateľmi atď. V rámci interného prostredia ide o styk so žiakmi a s kolegami.
Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch je veľká škola – máme 103 zamestnancov, vlastnú školskú jedáleň aj školský internát. V súčasnosti by mal byť riaditeľ školy okrem pedagóga aj ekonóm, právnik, psychológ, mediátor, komunikátor, technik, ten, kto efektívne pracuje s rozpočtom atď. Činností riaditeľa školy je aktuálne veľmi veľa.
Vyučovali ste alebo ešte stále vyučujete aj nejaké predmety?
Áno. Som inžinier ekonóm, a kým som sa stal riaditeľom školy, 11 rokov vyučoval som predmety hotelový a gastronomický manažment, podnikateľské plánovanie, regionálnu ekonomiku a účtovníctvo, ktoré som mal a stále mám veľmi rád. 😊
Dá sa stíhať riaditeľovanie aj vyučovanie? Nie je to náročné?
Ako riaditeľ školy mám výrazne znížený úväzok, takže je málo priameho pedagogického procesu. Som však rád, keď si môžem ísť trošku oddýchnuť do triedy. A treba povedať, že práca riaditeľa školy nie je na 8 hodín. Tým, že naša škola je súčasťou rôznych gastronomických podujatí, často začnem pracovať ráno o 6:00 a niekedy skončím aj v noci. Byť riaditeľom školy nie je práca, ale poslanie. Svoje poslanie mám skutočne rád!
Spomenuli ste gastronomické podujatia v rámci školy. O čo ide?
Na gastronomických podujatiach žiaci prezentujú svoje zručnosti spolu s pedagógmi pred nejakou skupinou hostí, ktorí si ich objednajú alebo pre ktorých ich realizujeme. Pripravujeme rôzny obsluhy a servis pre mesto Piešťany, Trnavský samosprávny kraj, divadlá či štátne a súkromné organizácie. Vtedy žiaci prezentujú svoje nadobudnuté praktické zručnosti pred učiteľmi a najmä hosťami.
Viete porovnať, akí boli študenti kedysi a dnes?
Vývoj generácií v priebehu času je rôzny. Pred 20 rokmi, keď som začínal, veľmi slabo komunikovali s médiami a pracovali s internetom, nevedeli si efektívne vyhľadávať informácie. Dnes je to naopak, majú veľa zdrojov informácií aj možnosti ich získať, ale musia si vedieť selektovať informácie, ktoré sú správne a pravdivé a ktoré nie. Kovidové roky 2020 až 2022 trošku poškodili žiakov najmä v komunikačných a sociálnych zručnostiach. V hotelierstve totiž musia byť blízko k zákazníkovi a komunikovať. Myslím, že už sme sa v rámci poskytovaných služieb vrátili do obdobia spred pandémie.
Pandémia poznačila celý segment HoReCa a aj vzdelávacie inštitúcie, z ktorých vychádzajú absolventi gastroodborov. Asi najviac bola pandémiou poznačená prax študentov.
Hotelové a gastronomické zariadenia boli zatvorené, takže sme sa museli vynájsť. Niektoré vyučovacie hodiny a praktické zručnosti sa študenti učili prostredníctvom rôznych vzdelávacích platforiem. My sme varili, piekli, obsluhovali a študenti to po nás opakovali a posielali nám späť videá s ich prezentáciou. No nebolo to to pravé orechové.
Máte v rámci Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch aj nejaké špeciálne predmety, aké nenájdeme na iných školách?
Áno, školsko-vzdelávacie programy sa robili na mieru na našu školu. V rámci predmetov praktickej prípravy nemajú iné školy predmety ako baristika a tea tender, kde sa žiaci učia základ podávania čajov a kávy. Potom máme samostatný predmet barmanstvo a somelierstvo, kde sa preberá základ bar tenderstva a somelierstva. V 4. ročníku máme samostatný predmet sprievodcovanie, ktorý je vyústením predmetov, kde žiaci nadobudnú základ možnosti získania preukazu sprievodcu cestovného ruchu. Ďalej máme predmet hotelové informačné systémy, kde simulujeme informačné systémy, ktoré sú bežne v hoteloch.
Čo Vás najviac napĺňa a baví na práci riaditeľa hotelovej akadémie?
Práca s ľuďmi v školstve je zaujímavá. Páči sa mi, že to, čo do žiakov dáme, rýchlo spracujú a veľmi rýchlo vidíme výsledok.
Akým spôsobom motivujete študentov k tomu, aby sa v tomto odvetví nestratili a robili ho s láskou a entuziazmom?
Snažíme sa študentov viesť k tomu, aby mali radi odbor, ktorý študujú. Veľmi veľa našich študentov pokračuje v štúdiu na vysokej škole u nás alebo v zahraničí. Snažíme sa im vštepiť poznatky a skúsenosti tak, aby odbor, v ktorom budú pracovať, robili s láskou. Samozrejme, je to náročné a všetko závisí od motivácie, ktorú získajú v ďalšom povolaní, ale my robíme maximum. Počas štúdia sa im snažíme pripraviť nielen interiér a exteriér školy, ale vidia aj vzory v mojich kolegoch, ktoré ich môžu inšpirovať.
Na čo ste v rámci hotelovej akadémie najviac pyšný?
Som pyšný na svojich kolegov, ktorí dokážu pripraviť študentov do života, na prostredie, ktoré sme vybudovali, a v neposlednom rade som pyšný na študentov, ktorí u nás študujú, lebo mnohí robia veľmi dobré meno našej škole.
Čo Vás v školstve trápi? Riešite aj nejaké ťažké situácie (legislatívne alebo iné)? Aké zlepšenia by ste navrhli, čo by ste zmenili?
Školstvo je veľmi náročný segment. Mrzí ma, že sme trošku pozadu v PISE (najväčšia medzinárodná štúdia zameraná na zisťovanie výsledkov vzdelávania, pozn. red.). Je náročné získať nových zamestnancov, ktorí by mali záujem vzdelávať mladých ľudí, lebo povolanie učiteľa nie je až také atraktívne oproti iným povolaniam. Rovnako je problém získať nepedagogických zamestnancov. Máme aj obmedzené zdroje, no vždy sa ich snažíme efektívne využiť v prospech našej školy.
Vaši študenti dokážu zastrešiť aj obrovské kateringy, svadby, akcie, eventy… Sú pravidelnou súčasťou našej (ne)konferencie Gastrolove v Piešťanoch. Ako sa cítite, keď počúvate o úspechoch vašich študentov?
Cítim, že naša práca má zmysel. Vidíme výsledky našej práce a počas rôznych podujatí nám padnú do oka aj drobné chybičky, ktoré bežný hosť nevidí. Vždy sa snažíme študentov viesť k zlepšeniu. A keď odchádzame z rôznych podujatí, v duchu si vravím, že som hrdý na svojich študentov. (Ne)konferenciu Gastrolove milujeme preto, že nielen žiaci majú prax a pracujú s hosťami, ale dozvedia sa aj veľa nových informácií v súvislosti s gastronómiou a hotelierstvom.
A na základe akých kritérií sa študenti dostanú na takéto podujatia?
Žiaci si počas štúdia tvoria portfólio, v rámci ktorého musia prejsť viacerými typmi podujatí. Tie si zapisujú a počas praktickej maturitnej skúšky ich prezentujú.
Viete si spomenúť aj na nejakých mimoriadne úspešných študentov?
V roku 2026 to bude 80 rokov, čo Ľudovít Winter, spoluzakladateľ slovenských liečebných kúpeľov, ktorého máme česť mať v názve, otvoril našu hotelovú akadémiu. Sú stovky a stovky úspešných absolventov, ktorí robia dobré meno našej škole.
Aké máte plány s hotelovou akadémiou do budúcna? Na čo sa môžu študenti tešiť?
Pripravujeme školský rok plný aktivít, moderných priestorov, účastí na súťažiach, gastronomicko-spoločenských podujatí. V decembri sa mnohí tešia na GASTRO Vianoce 2024.
A na záver jedna kávičkárska otázka – máte rád kávu? 😊
Milujem kávu. 😊 Je to nápoj, ktorým začínam deň. Káva pre mňa nie je iba nápoj, ale aj spoločenská udalosť. Mám priateľov, s ktorými sa takmer každý deň stretneme popoludní alebo podvečer a okrem dobrej kávy si dáme aj dobrý rozhovor.
Viac informácií o Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera v Piešťanoch nájdete aj na ich Facebooku.
Text: Katarína Kántorová
Fotografie: Archív Kávičkári, Ladislav Blaškovič