Kávová kultúra na Islande očami Moniky Matúšovej
![Kávová kultúra na Islande očami Moniky Matúšovej](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Dizajn-bez-nazvu5-850x560.jpg)
Vždy ma zaujímala kultúra, svet a cestovanie a keďže som vyštudovala hotelierstvo a gastronómiu, profesne som sa začala venovať káve. Pretože káva má svoju vlastnú kultúru v každej krajine, v každej rodine a každý z nás si ju rád vychutná. (Teda až na tých, ktorí kávu nepijú:). O mojich najnovších zážitkoch z Islandu, kde som sa pracovne ocitla, som si dovolila napísať pár riadkov. Ako vyzerajú kávičkári na Islande a aké “kávovary” tam fičia?
![Monika Matúšová](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/05/Monika-Matusova-baristka.jpg)
Káva rozmanitá, ako krajiny v ktorých sme
Nielen to, ako kávičkári radi diskutujeme, študujeme a zaujímame sa o to, ktorá káva ako chutí, ktorá je lepšie stráviteľná, ktorá viac nakopne, alebo naopak nám dovolí v noci zaspať. Neraz som dostala otázku, ktorá káva je najlepšia a asi mnoho ľudí pochopí, že na to neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože ak by bola, už by sme o nej dávno vedeli. Zatiaľ som precestovala Taliansko, aby som dokonale spoznala espresso prípravu kávy a kultúru jej pitia, rovnako tak arabské krajiny a ich kávu pripravenú v džezve, balkánsky poloostrov a ich zalievanú kávu a teraz som sa vybrala na sever, kde by mala byť populárna najmä filtrovaná káva. Ako prvú destináciu som si vybrala Island a musím povedať, táto krajina ma teda poriadne prekvapila.
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2020/05/kava-zlate-zrnko-scaled.jpg)
Kávovary idú naplno
S Islanďanmi máme spoločné asi iba to, že aj tu sa kaviarenská scéna rozdeľuje na kávičkárov tradičných (tým ktorým úplne nezáleží na pôvode, spracovaní a pražení kávy) a kávičkárov, ktorí naopak vyhľadávajú nové trendy a kávu si pripravujú najmä z kávových zŕn starostlivo vytriedených a upražených. Takíto kávičkári radi pijú kávu ako dvojité espresso, poprípade si doma kávu filtrujú cez lievik Hario 60, alebo ich tradičnú nádobku na filtrovanú kávu s názvom Kalita. Zaujímaví sú ale pre mňa najmä tí tradiční islandskí kávičkári.
![Kávovar pripravil espresso](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/05/espresso-zlate-zrnko.jpg)
Tradičný kávičkár na Islande vôbec nepije espresso. Preferujú cappuccino alebo caffé latte, ale nie tak hocijaké. Islanďania sú extrémni kávičkári – pri každej objednávke kávy je v pokladni možnosť prihodiť ešte extra shot espressa. Bežné sú preto aj trojité alebo štvorité objednávky caffé latte, a moja kolegyňa zažila zákazníka, ktorý si objednával caffé latte z 12tich shotov espressa a to dvakrát do dňa!
Bezodné poháre plné kávy
Populárna je tu aj takzvaná Swiss Moka – čo je vlastne dvojité espresso zaliate horúcou čokoládou, ku ktorej si tradiční islandskí kávičkári radi doprajú extra porciu šľahačky. V každej kaviarni je takisto k dispozícii minimálne dvojlitrová termoska filtrovanej kávy, pripravenej cez Batch Brew kávovar a ten funguje na princípe ktorý sa dá prirovnať k bezodnému poháriku. Čiže si zakúpite jednu šálku kávy a tú môžete dopĺňať do nekonečna.
![kávovar Island](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Dizajn-bez-nazvu4.jpg)
Aj keď si objednáte cappuccino, a po jeho vypití dostanete ešte chuť na kávu, môžete si do svojej prázdnej šálky doplniť tú filtrovanú, poprípade si vypýtať papierový pohárik a načapovať si extra porciu filtrovanej kávy na doma. Tradiční Islanďania proste milujú silnú a sladkú kávu s čo najväčším objemom. Podľa mňa to nejako musí súvisieť s chladným podnebím veď uznajte – Taliani pijú odjakživa malé porcie kávy, my Slováci v strede Európy také stredné, a severania veľké. Asi aby im horúci nápoj zahrial ruky a duše. Nie je divu, že sú islanďania takí vrúcni a priateľskí.
Termálne jazero ako kávovar
Island je tiež krajina, ktorá je jedinečná svojím unikátnym prírodným bohatstvom a vyspelou technológiou. Táto krajina je bohatá na termálne pramene, vďaka sopečnej činnosti tu na mnohých miestach vyviera voda, a tvorí bubľajúce jazierka. Islanďania tento fenomén využívajú na tvorbu čistej a ekologickej elektrickej energie, a keďže tam neboli v blízkosti kávovary, ja som jedno jazierko využila na prípravu kávy. 🙂 Bohužiaľ čo sa týka nejakých nových trendov v oblasti pitia kávy a jej prípravy je Island podobne ako Slovensko ešte len v takých začiatkoch.
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/07/Dizajn-bez-nazvu6.jpg)
Na Island som sa prišla pôvodne trochu priučiť trendom v pití a degustovaní filtrovanej kávy, pretože verte či nie, momentálne je filtrovanie kávových zŕn najpopulárnejšou metódou prípravy kávy na svete. Až 80% celej populácie na prípravu kávy využíva rôzne techniky filtrácie. A nové spôsoby a techniky pribúdajú každým dňom. Okrem toho sa upúšťa od presných pravidiel prípravy a otvárajú sa brány experimentovaniu. Skúsenosť z Islandu preto zatiaľ vnímam skôr ako skúsenosti plné kávových úletov. Ale taký je asi Island. V každej oblasti tradične netradičný.
Text a foto: Monika Matúšová