Poznáme víťaza Next Chef by Colette

 Poznáme víťaza Next Chef by Colette

Po dvoch týždňoch od štvorčlenného semifinále sa konalo veľké finále a my sme pri tom nemohli chýbať. Next Chef je krásna iniciatíva, ktorú vymyslelo Colette, obľúbená francúzska reštaurácia v Bratislave,  v spolupráci s „Mikovínkou”, hotelovou akadémiou na Mikovíniho ulici taktiež v Bratislave. Spolu hľadali nový kuchársky talent, ktorý bude mať možnosť ukázať svoje umenie aj mimo praxe a školy. A idú príkladom aj pre iné reštaurácie a školy. Bez kvalitného prepojenia školy a praxe totiž nemáme šancu vychovať ďalšiu silnú generáciu kvalitných kuchárov a kuchárok.

Next Chef by Colette
Vo finále sa o titul Next Chef uchádzali dvaja chlapci – Šimon Balog a Samuel Idešic.

Už semifinále Next Chef ukázalo, že sa naozaj máme na čo tešiť, a talentovaní študenti druhého a tretieho ročníka nám svojimi schopnosťami vyrazili dych. Sofistikované a náročné techniky semifinálového kola by pokojne zahanbili aj skúsených kuchárov. Vybrať dvoch finalistov bolo naozaj veľmi náročné. Po zohľadnení všetkých faktorov sa v pondelkovom veľkom finále Next Chef predstavili šikovní chalani – Šimon Balog a Samuel Idešic. Tých sme si predstavili v semifinálovom článku.

Prekvap ma

Finálovou témou Next Chefa, na ktorej prípravu mali rovné dve hodiny (o pol hodiny viac ako v semifinále), bolo „prekvapenie vnútri“. Hlavnou úlohou pre našich mladých kuchárov bolo pripraviť jedlo, ktoré bude zvonku klamať a bude v sebe ukrývať nečakaný twist a malé prekvapenie, ktoré spôsobí akýsi vau efekt na tanieri.

Next Chef by Colette
Súťažiaci vo finále Next Chef museli pripraviť hlavný chod s prekvapením vnútri.

Next Chef by Colette

Kým v semifinále Next Chef mali za úlohu pripraviť predjedlo, vo finále išlo o hlavný chod. A nehralo sa len tak o fazuľky. Víťaz okrem večnej slávy získal aj možnosť pripravovať svoje jedlo a prezentovať hosťom počas jedného špeciálneho týždňa v júli. A to už je niečo mať svoj signature dish na lístku v takej prestížnej reštaurácii a v takom mladom veku!

Next Chef

Next Chef: Výnimočný projekt predstavil kulinárske umenie mladých študentov a študentiek

Čítať viac >

 

Finále Next Chef si získalo veľkú pozornosť

Finálové kolo prebiehalo podobne ako semifinálové. Obaja kuchári varili naraz v časovom limite dvoch hodín. Za tých pár chvíľ si Next Chef získal pomerne silnú mediálnu pozornosť. Do odbornej poroty sa posadili zástupcovia médií, ale aj foodblogeri a influenceri z prostredia gastronómie. S otvorenou kuchyňou a aj so stresovým faktorom v podobe mnohých očí sa Samo aj Šimon skvele vyrovnali a zvládli to výborne. Boli skvelo pripravení a svoje recepty odvarili bez zaváhania. Poučili sa z chýb prvého kola a svorne pozdvihli latku svojho umenia o ďalší level.

Next Chef by Colette
Počas prípravy jedla sa na súťažiacich upierali zvedavé pohľady hodnotiacich.
Next Chef by Colette
Finále Next Chef si nenechali ujsť ani médiá, foodblogeri a influenceri z oblasti gastronómie.

A čo nám v rámci Next Chef vlastne navarili?

Šimon je veľký perfekcionista a má jasnú víziu toho, ako by jeho jedlo malo vyzerať na tanieri. Už v semifinále Next Chef ukázal, že plating a dizajn má z celej štvorice najlepší a najkreatívnejší. Do finále si pripravil tradičné ratatouille, ktoré chutilo perfektne. Zabalil ho do vydlabaného baklažánu a otočil kožou navrch, takže na prvý pohľad nebolo možné zistiť, čo sa v baklažáne nachádza. Ten pekne dozdobil jedlými kvetmi a physalisom, ktoré dodali jedlu sviežosť a kyslosť. K tomu si pripravil jemnú omáčku a sprudka opečenú papriku. Jedlo na tanieri vyzeralo nádherne a Šimon ukázal, že je vo finále Next Chef právom.

Next Chef by Colette
Šimonov hlavný chod sa skrýval pod vydlabaným baklažánom.

Samuela si z nášho minulého článku pamätáte ako chalana, ktorý rád ťahal svoje varenie smerom do ázie. A aj vo finále bol verný svojmu rukopisu. Jeho „francúzska“ panenka bola popretkávaná prvkami východnej kuchyne, ako je sezam, huby, zelenina, čili. Ako jediný „čistokrvný“ študent odboru kuchár z celej štvorice mal najlepšie zvládnuté techniky. Ukázalo sa to nielen pri dokonalej príprave mäsa, ale hlavne pri omáčke. Už semifinálová nám vyrazila dych a znova sa v rámci Next Chefa ukázal vo vynikajúcom svetle. Panenka obalená v sezame a pomaly zapečená do tvaru taštičky, zvnútra plnená hubami a doplnená o zeleninu, jarnú cibuľku a parmezánovú čili omáčku s mandľami bola naozaj skvelá.

Next Chef by Colette
Samuel skryl bravčovú panenku do taštičky zo sezamu.

Next Chef môže byť len jeden

Aj keby sme najradšej dopriali prvé miesto nielen naším finalistom, ale všetkým, víťaz môže byť nakoniec aj tak len jeden. A víťazom pilotného ročníka Next Chef, ktorý, veríme, nebude posledným, ale bude len prvým v rade mnohých podobných udalostí, sa stal Samuel. Veľmi tesne, len o pár bodíkov, zvíťazil u všetkých porotcov. Jednohlasne sme ho zvolili za víťaza práve za lepšie zvládnutie techník a konzistentnejšie chute a ich prepojenie. Okrem titulu Next Chef a možnosti prezentovať svoje umenie reálnym hosťom vo forme týždňového špeciálu si majitelia Colette spolu s ich šéfkuchárom Zolim pripravili pre víťaza malé prekvapenie. Špičkový a profesionálny japonský nôž určený práve pre začínajúcich profesionálov. Ale ani Šimon nemusel veľmi smútiť. Podarilo sa mu dohodnúť si v Colette na jeseň stáž, aby svoje schopnosti mohol ďalej rozvíjať.

Next Chef by Colette
Víťazom pilotného ročníka Next Chef sa stal Samuel.

Práca v slovenskej gastronómii má zmysel

Práve vo vyššie spomínaných momentoch je krása a zmysel celého projektu Next Chef. Ukázať mladým študentom, že aj práca na Slovensku a v gastronómii je skvelá a zmysluplná. Že dokáže spájať zaujímavých ľudí a prinášať radosť hosťom. Veríme, že Next Chef by Colette je projekt, ktorý bude naďalej pokračovať v ďalších ročníkoch a nielen to. Azda inšpiruje ďalšie reštaurácie a školy k užšej spolupráci. Či už v takom, alebo aj inom formáte.

Next Chef by Colette
Next Chef by Colette je projekt, ktorý nielen prepojil zaujímavých ľudí z oblasti gastronómie s mladými nádejnými talentmi, ale zároveň ukázal, že práca na Slovensku v gastronómii je skvelá a zmysluplná.

Ak chceme, aby gastrosektor na Slovensku rástol a aby sme tu niekedy mali aj michelinskú hviezdu, musíme začať už v školách a intenzívne ich prepájať s realitou a praxou. Nielen v medziach povinnej praxe. Musíme prepájať najlepších študentov s najlepšími reštauráciami tak, aby nám tu znovu vyrástla silná generácia kuchárov. A k tomu sme sa všetci spoločne zaviazali. Pomôcť, ako len vieme, pretože nám na gastre a na našich mladých študentoch mimoriadne záleží.

Viac o projekte Next Chef nájdete aj na Facebooku Colette Gourmand Boutique.

 

Text a fotografie: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články