Karpatské brandy špeciál: Poznáte všetky chute slovenskej legendy z Karpát?

 Karpatské brandy špeciál: Poznáte všetky chute slovenskej legendy z Karpát?

Foto: archív Karpatské brandy

PR článok

Poctivý základ, precízna starostlivosť a trpezlivé dozrievanie. Takto vzniká kvalita so slovenským srdcom, ktorá podčiarkne atmosféru každých sviatkov. Čo robí legendu legendou? Obľúbené Karpatské brandy špeciál, ktoré je už takmer neodmysliteľnou súčasťou rodinných osláv, priateľských stretnutí či sviatkov v kruhu najbližších, ide rozhodne o kombináciu kvalitného základu, starostlivosti a následného dozrievania, ktorá sa prejaví v chuti, vo vôni aj farbe výsledného brandy. Na vašich stoloch nesmie chýbať.

Pri výbere nápojov siahame po overených voľbách, ktoré nás roky nesklamali, ktoré sa zahrajú s našimi zmyslami a podčiarknu každú výnimočnú udalosť. Aj preto nesmie chýbať legenda, obľúbené „kábeeško“. Viete, čomu za to vďačí a čo z neho spravilo legendu?

Karpatské brandy
Štyri varianty Karpatského Brandy – Karpatské brandy original, Karpatské brandy V.S., Karpatské brandy špeciál V.S.O.P a Karpatské brandy špeciál Chardonnay. ǀ Foto: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Karpatské brandy špeciál má poctivý slovenský základ

Tradícia vinohradníctva a vinárstva je na našom území známa už od 15. storočia. Práve oblasť na úpätí Malých Karpát spĺňa ideálne podmienky na rast a dozrievanie viniča. Počiatky KBŠ sa začali v pálenici v Pezinku, ktorá bola súčasťou štátneho podniku, Vinárskych závodov, v ktorých boli združení viacerí dôležití výrobcovia vína. Patril k nim aj závod na výrobu šumivého vína Hubert, ktorý má na vzniku unikátneho brandy svoj významný podiel.

V Huberte totiž pri výrobe sektov používali francúzsky koňak, ktorý bolo treba dovážať. A preto vznikla požiadavka vyrobiť vlastné slovenské brandy a nahradiť ho. Vďaka kvalitnému základu zo slovenských vinohradov sme na to mali tie najlepšie predpoklady. O tom, že táto snaha mala šťastný koniec, sa už niekoľko desaťročí presviedčame pri každom dúšku Karpatského brandy

Precízna starostlivosť

Kvalitné víno zo slovenských vinohradov je dobrý základ na vytvorenie jedinečného brandy, no samo osebe nestačí. Víno prechádza v kotlíkovom destilačnom prístroji dvojstupňovou destiláciou, výsledkom čoho je číra vínovica s vysokým obsahom alkoholu. Tá dozrieva v masívnych 300-litrových dubových sudoch, kde postupne naberá svoju príznačnú jantárovú farbu, plnú chuť a arómu dreva, orieškov a sušeného ovocia.

Ján Hybský a Peter Ďuriš: „Máme poctivý slovenský produkt, na ktorý sme právom hrdí“

Čítať viac >

 

 

Trpezlivé dozrievanie

Čas, ktorý vínny destilát strávi v sudoch, sa vo veľkej miere podpíše na konečnom výsledku. A práve dĺžka dozrievania má na svedomí aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi brandy. Brandy nie je len nápoj, je to príbeh vôní a chutí, ktoré sa rozvíjajú v každom dúšku. Čo môžete objaviť v pohári Karpatského brandy?

Karpatské brandy original

Najmladšie Karpatské brandy original dozrieva v dubových sudoch minimálne jeden rok. Odborníci sa pri hodnotení jeho senzorických vlastností zhodujú, že v ňom dominujú tóny exotickej vanilky, lahodného karamelu a sušených hrozienok. Niektorí v ňom môžu cítiť aj sladkosť a plnosť medu či dotyk dreva z dubových sudov, v ktorých brandy dozrievalo.

Karpatské brandy
Karpatské brandy original chutí po exotickej vanilke, lahodnom karamele a sušených hrozienkach. Je sladké, medové, s dotykom dreva z dubových sudov, kde dozrieva minimálne jeden rok. ǀ Foto: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Karpatské brandy V.S.

Čo sa skrýva v pohári Karpatského brandy V.S. „Very special“, ktoré dozrieva v dubových sudoch minimálne tri roky? Pri jeho degustácii môžete objaviť lákavé tóny vanilky a jemnú arómu dreva dubových sudov, v ktorom brandy dozrievalo. Okrem toho vás očarí jemná chuť a vôňa sušených hrozienok, ktoré mu dodávajú zaujímavý charakter.

Karpatské brandy V.S. sa v chuti i vo vôni pýši vanilkou, sušenými hrozienkami a jemnou arómou dubových sudov, v ktorých zreje minimálne tri roky. ǀ Foto: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Karpatské brandy špeciál V.S.O.P.

Čo objavíte v najznámejšom Karpatskom brandy špeciál V.S.O.P. „Very superior old pale“? Práve toto 5-hviezdičkové brandy sa vyrába už viac ako polstoročie. Jeho pôvodnú receptúru a osvedčený postup výroby dodnes dodržiava Master Blender značky Karpatské brandy. Toto brandy zreje v dubových sudoch minimálne 5 rokov. Dominuje v ňom vanilka, jemná aróma dreva, ale ucítite v ňom aj sušené hrozienka, jemnú marhuľovú vôňu a dokonca aj lahodné oriešky. Jeho mimoriadnu kvalitu a výnimočnosť KBŠ potvrdzujú aj rokmi získavané medzinárodné ocenenia.

Karpatské brandy
Karpatské brandy špeciál V.S.O.P. prekvapí jemnou marhuľovou vôňou a orieškovými tónmi. Zároveň vám v chuti ulahodí vanilka, jemná aróma dreva a sušené hrozienka. ǀ Foto: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Karpatské brandy špeciál Chardonnay

Karpatské brandy špeciál Chardonnay je ako stvorené na vychutnávanie práve počas výnimočných chvíľ či sviatkov. Toto odrodové brandy je vytvorené z vínneho destilátu tej najznámejšej burgundskej odrody vína a chuťou sa mierne líši. Prechádza však rovnako precíznym procesom a zachováva typický charakter pre KBŠ. Vysokokvalitný vínny destilát sýtej hnedojantárovej farby dozrieval v dubových sudoch minimálne 5 rokov, vďaka čomu získal mimoriadne extraktívnu drevitú chuť s tónmi vyzretého vínneho destilátu. Zážitok z chuti dotvára aj jeho aróma, v ktorej sa vo vyváženom pomere miešajú tóny sušeného ananásu, kakaových bôbov a orieškov.

Karpatské brandy
Karpatské brandy špeciál Chardonnay sa chuťou trochu líši od ostatných „súrodencov“. V chuti vás prekvapí zmes sušeného ananásu, kakaových bôbov a orieškov. ǀ Foto: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Pri vychutnávaní brandy odporúčame pracovať so svojimi zmyslami, všímať si detaily a nechať sa unášať jeho zaujímavými tónmi. Vďaka tomu si z degustácie vytvoríte naozajstný zážitok.

Odporúčame za skvelé ceny na e-shope: http://www.najnapoje.sk/

Text: PR článok
Fotografie: Daša Šimeková a Pavol Cibula

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články