Karpatské brandy Špeciál: Umenie tradičného remesla kráčajúceho s dobou

 Karpatské brandy Špeciál: Umenie tradičného remesla kráčajúceho s dobou
Advertoriál

Tradície, unikáty a kultové symboly formujúce sa roky rokúce rezonujú v každom z nás. Pri ľúbostnej slovenskej poézii nám hneď zíde na um Sládkovič a jeho Marína, pri impressionisme zase Claude Monet. Keď sa povie brandy, väčšine nenapadne nič iné ako Karpatské brandy Špeciál. Alebo aj KBŠ-ko, ako ho zvyknú Slováci s obľubou nazývať. Slovenský unikát s viac ako 50-ročnou tradíciou, ktorý žne medzinárodné úspechy.

Karpatské brandy Špeciál bar
Karpatské brandy Špeciál s viac ako polstoročnou históriou je určené pre všetkých milovníkov brandy. Vďaka širokému portfóliu osloví ľudí v každom veku, a to nielen mužov.

Karpatské brandy vtedy a dnes

Brandy má nielen vo svete, ale aj v našej spoločnosti pevné a stále miesto. Vráťme sa však späť do čias, keď si ženy obliekli pekné šaty, nahodili kožuch a v podpätkoch odkráčali do divadla. Alebo iba tak na kávičku a “koňak” do hotela. Pamätáte si? Či už z vlastných spomienok, alebo z rozprávania mamy, či babky.

Pamätáte si tie časy, kedy sa chodilo na „koňačik“ a kávičku do kaviarne? Alebo vám o tomto zvyku rozprávali len rodičia?

Dnes tento obľúbený destilát zažíva svoj návrat. A to aj vďaka generácii, ktorá má úctu k tradíciám a veľmi rada sa k nim vracia. Títo mladí ľudia vyhľadávajú lokálne, kvalitné produkty, ktoré radi podporia. A my tu presne také produkty máme – tak prečo sa na ne nepozrieť bližšie?

Umenie servírovania. Takto sa v lepších podnikoch servírovalo Karpatské brandy. Horúca voda pomáhala uvoľniť arómu brandy.

Brandy verzus koňak. Poznáte rozdiel?

Hneď na úvod si dajme trochu terminológie. Názov brandy pochádza z holandského „brandewijn“, čo v preklade znamená pálené víno. Patríte k ľuďom, ktorí nerobia rozdiel medzi pojmom koňak a brandy? Chyba! Koňak sa totiž viaže zásadne iba na konkrétnu oblasť Francúzska. Ak siahnete po tomto druhu alkoholu z inej oblasti, už nemôžete hovoriť o koňaku, ale o brandy. A medzi najznámejšie slovenské brandy patrí práve Karpatské brandy Špeciál.

Karpatské brandy
„Príbeh brandy je pre mňa fascinujúci, z mladého a nevyzretého vína sa vďaka našej poctivej práci a láske postupne stane kvalitné a elegantné brandy, ktoré má svoj charakter,“ vysvetľuje Peter Ďuriš, Master Blender pre Karpatské brandy.

Karpatské brandy a jeho náhodne nenáhodný zrod

Za všetkým stojí výzva. Aj tak by sme vedeli v skratke zhrnúť príbeh Karpatského brandy. Ten sa začal písať už v roku 1968 v pezinskej pálenici. Majstri dostali za úlohu vytvoriť kvalitné slovenské brandy. To sa malo používať ako expedičný likér pri výrobe známeho sektu Hubert. A tak sa pred 53 rokmi vydestiloval prvý vínny destilát. Ten následne uložili do dubových sudov, kde roky zrel a vyzrel v niečo unikátne, čo nemohlo ostať utajené v pivniciach. Preto sa napokon rozhodlo, že sa uvedie na trh samostatne pod značkou Karpatské brandy Špeciál. Vďaka dodržiavaniu polstoročím osvedčeného postupu výroby chutí rovnako skvele aj dnes. 

„Je to unikátny slovenský produkt, na ktorý sme už roky hrdí. Výnimočnosť spočíva v jeho nadštandardnej kvalite, ktorá je rok čo rok oceňovaná nielen slovenskými spotrebiteľmi, ale aj medzinárodnými súťažami,“ upresňuje Ján Hybský, šéf marketingu spoločnosti Karpatské brandy.

Umenie tradičného remesla. Čo si pod tým predstaviť?

Za jeho výnimočnosťou stojí, okrem iného, aj pôvodný výrobný postup, ktorý sa dodržiava od samých začiatkov jeho výroby. Karpatské brandy Špeciál sa skutočne poctivo vyrába rovnakým postupom a rovnakou technológiou už viac ako 50 rokov. Aj vďaka tomu každoročne zbiera ocenenia na tých najprestížnejších svetových súťažiach. Veľmi radi sa pochválime tým, že každoročne prinesú naše brandy vysoké ocenenia SILVER, GOLD alebo dokonca DOUBLE GOLD z týchto súťaží,“ hovorí s hrdosťou v hlase Peter Ďuriš. Je to pre nás obrovské zadosťučinenie a potvrdzuje to najvyššiu kvalitu a výnimočné chuťové vlastnosti nášho brandy, ktoré boduje v obrovskej svetovej konkurencii“ dodáva.

Karpatské brandy Špeciál
Aj keď Karpatské brandy Špeciál ponúka kvalitu svetového charakteru, jeho zameranie je na slovenského spotrebiteľa, ktorému ponúka chuťový zážitok. Jeho charakteristická chuť je zachovaná vďaka dodržiavaniu pôvodných postupov pri výrobe.

Karpatské brandy Špeciál a jeho cesta začínajúca na úpätí svahov

Tento destilát z vína je medzi Slovákmi veľmi obľúbený. Nečudo, veď Slovensko sa môže pýšiť výberovou úrodou zo slovenských viníc. Kým však skončí v našich pohároch, prejdú dlhé roky. Hrozno musí prejsť mnohými rukami a zabehnúť dlhú cestu, kým sa z neho stane tento legendárny nápoj jantárovej farby. A kde začína jeho cesta? Už na úpätí svahov, keďže základom brandy je práve kvalitné víno pochádzajúce výhradne zo suchých a menej aromatických odrôd viniča. Tajomstvom tohto nápoja, ktorý je symbolom štýlu, elegancie a tradície, je dvojitá destilácia a roky zrenia v 300 l dubových sudoch. Tie sú dôležitým nositeľom chute a zohrávajú pri brandy najväčšiu rolu. Dubové drevo odovzdá brandy svoju plnosť, vôňu i jemné tóny, pričom intenzita chutí a vôní závisí od doby zrenia. Ako posledný prichádza na scénu Master Blender, Peter Ďuriš, v ktorého rukách je výsledná chuť brandy. Presne taká, akú všetci od Karpatského brandy očakávajú.

Karpatské brandy káva
Karpatské brandy Špeciál otvára dvere novým chutiam a využiť ho môžete nielen do rôznych drinkov, ale výborne sa hodí aj ku káve.

Znamenitá chuť – vďaka týmto radám z nej vyťažíte maximum

Ak si k privoniate ku Karpatskému brandy Špeciál, váš nos pošteklí drevitá vôňa. Ak ho ochutnáte, na jazyku sa vám roztancuje kombinácia vanilky a sušeného ovocia. Brandy je destilát, ktorý sa perfektne hodí k akejkoľvek príležitosti či udalosti. Môžete si ho vychutnať pred jedlom ako aperitív, ale aj po jedle ako digestív. K šálke dobrej kávy, ale aj iba tak, samotné. V spoločnosti dobrých priateľov a známych, ale aj v príjemnom tichu a samote. Brandy je skrátka spoločníkom do času i nečasu. Je tu však zopár odporúčaní, ako si Karpatské brandy Špeciál vychutnať s čo najväčším a najintenzívnejším pôžitkom.

Karpatské brandy Špeciál
Vedeli ste, že prvé jemné pary sa uvoľňujú už pri nalievaní? Pokiaľ si chcete brandy vychutnať naplno, stačí, ak sa budete riadiť odporúčaniami pánov Jána Hybského a Petra Ďuriša, ktorí nás sprevádzajú svetom Karpatského brandy.

Aby ste precítili všetky jeho aromatické zložky, ktoré sa uvoľňujú postupne, je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. Základom sú správna teplota a vhodne zvolený pohár. Brandy by malo mať medzi 17 a 21 °C, aby sa mohli aromatické zložky naplno rozvinúť. Pohár volíme na nízkej stopke so širokou čašou, zužujúcou sa smerom hore. Aby vynikla jantárovo zlatá farba, ideálnym materiálom je krištáľ. Dôležité je taktiež to, aby sme brandy naliali do pohára až priamo pred konzumentom. Prvé jemné pary sa totiž uvoľňujú už pri nalievaní. Potom je dobré nechať brandy asi minútu dýchať. Chcete z jeho vône a chuti vyťažiť čo najviac? Stačí, ak pohár zohrejete dlaňou a jemnými krúživými pohybmi ruky brandy občas mierne rozvírite a zamiešate.

Inšpirácia v tradíciách spojená s víziou budúcnosti

Momentálne je v ponuke 5 druhov Karpatského brandy. Tie sa líšia dĺžkou zrenia v dubových sudoch. Najmladšie brandy je KBOriginal, s karamelovými tónmi v chuti a sviežou vôňou po hrozne, ktoré je ľahšie a vhodné aj do miešaných drinkov. KBŠpeciál V.S. zreje v sudoch minimálne 3 roky a má v chuti jemné prepojenie s drevom a umocnenú vôňu vanilky a hrozienok. Nápoj si zároveň zachováva svoju charakteristickú decentnú sviežosť a vyváženú chuť pravého slovenského brandy. Legendárne KBŠpeciál V.S.O.P., s minimálne 5-ročným zrením, je charakteristické výraznou vôňou dreva, orieškov a plnou chuťou sušeného ovocia a vanilky. Svojou výnimočnou kvalitou je porovnateľné so špičkovými zahraničnými brandy. 7-ročné KBExclusive má plnú, harmonickú, ale zároveň robustnú chuť, ktorú tvorí kombinácia dreva, kávy i kakaového masla. Tento produkt ocenia aj nároční zákazníci hľadajúci hodnotný dar.

Najstaršie KBXO má nádhernú sýtu jantárovú farbu so zelenkastým nádychom a nezameniteľnú, vyzretú vôňu dubového dreva, tabakových listov, s jemnými stopami po káve a čokoláde. Brandy s označením XO má zvyčajne 10 rokov. „Avšak naša aktuálna šarža KBXO je výsledkom viac ako 16-ročného zrenia v dubových sudoch. Tento extra vyzretý vínny destilát má delikátnu, dlhotrvajúcu chuť, s jemným kakaovým maslom na pozadí a predstavuje skutočný skvost medzi brandy,“ zasväcuje nás Peter Ďuriš do tajov rôznych druhov Karpatského brandy.

Karpatské brandy Špeciál
Znamenitá aróma, jantárová farba a chuť dreva, vanilky a sušeného ovocia. Práve sudy sú dôležitým základom chute. Brandy odovzdávajú svoju vôňu, plnosť i jemné tóny, pričom intenzita chutí a vôní závisí od doby zrenia.

Aj napriek zvyšujúcej sa konkurencii patrí Karpatské brandy Špeciál stále medzi lídra na slovenskej scéne. Latku si drží skutočne vysoko a u slovenských spotrebiteľov boduje tým, že ponúka kvalitu svetového charakteru, no so silným prístupom k tradíciám a pôvodným výrobným postupom.

 

Karpatské brandy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová a Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články