Japonsko na brehu Dunaja
Čo hľadáte, keď sa chcete dobre najesť? Podnik v príjemnom prostredí? Milý a priateľský personál? Tradičnú kuchyňu či exotiku na tanieri? V bratislavskom nákupnom centre Eurovea sa objavila nová reštaurácia wagamama, ktorá vám sľubuje zážitok z jedla.
Výraz wagamama sa v japončine používa ako označenie toho, kto je tvrdohlavý a odhodlaný. Táto britská sieť japonských reštaurácií sa tiež riadi pravidlom „kaizen“, čo znamená „každý deň sa zdokonaľovať a byť lepším“.
Na prvé miesto v dôležitosti kladú v tejto reštaurácii čerstvosť. Wagamama dáva záruku, že jedlo príde k hosťovi na stôl do 13 minút. Preto k vám príde ihneď, ako ho kuchár pripraví. Čašník teda nečaká, kým sú pripravené všetky objednávky z vášho stola, ale jedlo nosí priebežne. Môže sa teda stať, že vám príde v rovnakom čase aj polievka aj hlavné jedlo.
Kuchyňa je otvorená, aby ste mohli sledovať, ako sa vám jedlo pripravuje priamo pred vašimi očami. Tiež si môžete všimnúť, že je rozdelená do 4 stanovíšť: fried station, teppan station, ramen station a wok station. Na každom sa pripravuje len jedlo, pre ktoré je určené. Hlavou kuchyne je Peter Velíšek, ktorý pracoval 5 rokov vo wagamame v Londýne.
Hneď pri vchode vás privítajú milým úsmevom a priateľským pozdravom. Aj pri stole sa čašník správa uvoľnene a nebuďte prekvapení, keď sa o váš stôl oprie alebo si k vám prisadne. Uvoľnenosť personálu je jednou z hodnôt tohto britského konceptu. Personál je, samozrejme, slušný a stále vám vyká, no spôsob komunikácie je otvorenejší. Akoby ste boli dlhoroční priatelia. Uvoľnenosť je vidieť aj v štýle jednotlivých zamestnancov.
Tetovanie, pearcing či nezvyčajný účes je priam žiadaný už pri výberovom konaní. Skrátka, tu hľadajú ľudí s názorom a vlastným štýlom. Pre wagamamu sú typickým interiérovým prvkom dlhé drevené stoly a lavice.
V zahraničí ľudia skôr nemajú problém prisadnúť si s jedlom k cudziemu človeku a spoločne sa najesť. Možno aj nadviazať novú známosť. Slováci sa však cítia komfortnejšie, keď majú pri jedle trochu svojho súkromia, a preto im bol interiér prispôsobený – v bratislavskej verzii reštaurácie sú stoly kratšie a nájdu sa aj úplne samostatné sedenia pri oknách.
V menu nájdete originálne japonské jedlá ako teppanyaki – soba, ramen alebo ryžové restované rezance, poctivé polievky ramen s množstvom čerstvých ingrediencií či tradičné donburi – plná miska dusenej ryže restovanej s mäsom a miešanou zeleninou. V úvode jedálneho lístka sú prílohy, ktoré mnohí návštevníci chápu ako predjedlá. Ich súčasťou je aj gyoza – plnené pirohy (parené alebo vyprážané) doplnené typickými omáčkami. Na svoje si určite prídu aj milovníci pikantných pokrmov. Ak hľadáte neobyčajný zážitok, určite navštívte tento kúsok Japonska na brehu Dunaja.
Text: Branka Hronská
Foto: Ondrej Bobek