Reštaurácia AuCafé v Bratislave: Gurmán na pravom brehu Dunaja
Tam, kde sa naskytá najkrajší pohľad na dominanty Bratislavy, vznikla už pred takmer dvoma storočiami reštaurácia. Obľúbená bola medzi Prešporskou smotánkou a zavítala do nej spleť národov – Slováci, Maďari, Rakúšania i Česi. Dnes patrí medzi symboly tradícií. V kuchyni však vládne inovácia.
AuCafé otvorili v roku 1827 a pôvodne slúžila ako obchod s kávou. Až neskôr k nej bola pridaná reštaurácia. V polovici 20. storočia začala budova chátrať a upadať, čo viedlo k jej asanácii začiatkom roku 1966. Na mieste reštaurácie bola plánovaná aj výstavba polyfunkčnej budovy, našťastie sa tak nestalo a začiatok pravého brehu Dunaja patrí naďalej zeleni a menším budovám. V roku 2003 bola reštaurácia znovu postavená a otvorená. Budove dominuje zimná záhrada, ktorá so svojim štedrým skleneným priestorom poukazuje na dominanty dnešného mesta.
Ten, kto neobľubuje hry svetla, môže sa vybrať dnu. Na výber má samostatný salónik, lounge bar a priestor reštaurácie. Lounge baru dominujú kávostroje a mlynčeky na kávu. To je dobré znamenie! Nenechajte si ujsť aj optické hry tohto miesta. Zblízka bar vyzerá lákavo, ale až z diaľky zistíte, že mu vlastne dominuje replika umeleckého diela.
Reštaurácia je rajom gurmánov, vládne jej originálny Daniel Hrivnák, verejnosti známy aj z relácie Teleráno. Daniel aj vďaka svojmu nadšeniu a mladému veku prináša do jedálneho lístka inovácie. Odporúčanie dávame na ručne krájaný „tatarák“ s hubami shimeji a shiitake a smrčkové rizoto. Jedlo je skutočnou pastvou nielen pre oči, ale najmä pre žalúdok. Po jedle nasleduje dezert a káva, na výber je blend značky ORO café a 100% arabica.
Pokiaľ chcete aspoň na chvíľku vypnúť, vyberte sa cez Dunaj a zažite skutočnú pohodu. Reštaurácia svoje rušnejšie chvíle prežíva počas obeda, navečer v nej nájdete viac pokoja a podmanivý výhľad na centrum Starého mesta.
Foto: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk