Nedeľné varenie – Valentínske leňošenie

 Nedeľné varenie – Valentínske leňošenie

Dnešné varenie bude tak trošku netradičné. S blížiacim sa Valentínom zostaneme v posteli dlhšie a vychutnáme si spoločný brunch. 

 

Brunch na Valentína

 

1. Vajce Benedikt

 

SUROVINY:

Žemľa, vajce, plátky údeného lososa, valeriánka, kôpor, vínny ocot, soľ

Na holandskú omáčku: 125 g rozpusteného masla, 2 žĺtky, biele korenie, 2 lyžice bieleho vínneho octu, 1 lyžica vody, šťava z ¼ citróna, soľ, čierne korenie, čili

 

POSTUP:

 

2 lyžice vínneho octu s lyžicou vody necháme takmer odvariť.  Pridáme k žĺtkom do žiaruvzdornej misy a dáme nad vodný kúpeľ, kde vajcia vyšľahám do hustej, vláčnej a hladkej omáčky.  K žĺtkom pomaly prilievame rozpustené maslo a stále miešame, kým sa všetko nespojí. Pridáme šťavu z citróna, soľ, biele korenie a štipku čili. Do hrnca dáme variť vodu, pridám trochu vínneho octu a štipku soli. Len čo začne vrieť voda, stlmíme oheň a necháme ľahko prebublávať. Lyžicou vytvoríme mierny vír a do stredu rozklepneme vajce. Vďaka víru sa žĺtok krásne obalí bielkom. Stačia 3-4 minúty a stratené vajce je hotové.

Na žemľu dáme valeriánku, plátky údeného lososa, stratené vajce a podľa chuti pridáme holandskú omáčku.

 

vajce benedikt

 

 

2. Bruselské vafle

 

SUROVINY:

 

250 g múky, 4 vajcia, 3 lyžice cukru, štipka soli, 20 g droždia, 100 g rozpusteného masla, 300 ml vlažného mlieka

Na podávanie: maliny, práškový cukor, mliečna čokoláda

 

bruselské vafle

 

POSTUP:

 

Vytvoríme si kvások zmiešaním 20 g droždia, štipky múky a cukru, všetko zalejeme trochou vlažného mlieka a necháme vzísť. Žĺtky zmiešame s cukrom a vyšľaháme. Do múky pridáme cukor, štipku soli, vyplývajúci kvások, rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko a vytvoríme hladké a mierne tekuté cesto. Necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.  Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zmiešame s vykysnutým cestom, kým sa dokonale nespoja. Na rozpálený vaflovač postupne lejeme cesto a necháme vafle upiecť. Podávame s ovocím a roztopenou čokoládou.

 

 

 

 

bruselské vafle

bruselské vafle

 

Menu pripravili manželia Jirko a Marika z Kitchenstor.cz pre kampaň www.povedztoposvojom.sk.

 

Valentyn_kitchenstory

 

 

FOTO: www.povedztoposvojom.sk

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články