Kávový festival v Bratislave, Kávičkárifest x Tržnica Nivy, dopadol nad očakávania. Kvalitní vystavovatelia, zaujímavý program i výborná lokalita prilákali tento rok najviac návštevníkov v histórií tohto pomerne mladého podujatia.
Dňa 15. marca 2025 sa na Tržnici Nivy uskutočnil už tretí ročník kávového festivalu Kávičkárifest. Podujatie z produkcie ľudí okolo nášho portálu prilákalo množstvo nadšencov kávy, gurmánov a milovníkov kvalitných zážitkov. Tento rok bol festival obzvlášť úspešný, s vysokou účasťou a bohatým programom, ktorý zabezpečil nezabudnuteľnú atmosféru. Od samého rána sa Tržnica Nivy zaplnila fajnšmekrami, ktorí sa prišli podeliť o svoju vášeň pre kávu, ochutnať kávy z rôznych pražiarní a dozvedieť sa viac o jej príprave.
15.marca 2025 sa konal kávový festival Kávičkárifest x Tržnica Nivy. Už tretí ročník tohto podujatia sa stretol s mimoriadne pozitívnymi ohlasmi a tromfol svoju historickú návštevnosť. Podlažie Tržnice Nivy navštívilo v ten deň takmer 27 000 ľudí. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Silné mená z pražiarenského sveta
„Je veľmi dobré, že mnohé pražiarne si uvedomujú, že zákazníci sú čoraz náročnejší a reflektujú na to aj s ponukou.“
Foto: Ondrej Bobek
V rámci nášho online magazínu a našich publikačných činností sa už vyše 12 rokov snažíme prinášať to najlepšie zo sveta slovenskej gastronómie. Kávičkárifest x Tržnica Nivy je jedinečnou offline akciou, kedy sa viete naživo zoznámiť s ľuďmi z našich voňavých stránok. Základnou bázou tohto kávového festivalu sú však, logicky, pražiarne. Práve tie tvoria gro silnej festivalovej uličky na Tržnici Nivy. Tento rok bolo pokrytie pražiarni široké. Bratislavský kraj zastúpila ikona v podobe Casa Del Caffé z Bratislavy i oslávenci čerstvej desaťročnice z Ivanky pri Dunaji, pražiareň Zlaté Zrnko. Do tretice sa k nim pridal i tretí harcovník, pôsobiaci už od roku 2009, pražiareň Čierna Perla z Kostolnej pri Dunaji.
„Páči sa nám, že sa tu vždy stretne veľmi dobrá spoločnosť ľudí, ktorá dotvára aj jedinečnú atmosféru. My, ako staršia komunita pražiarov, vnímame aj to, že keď sa tu stretneme s ostatnými kolegami z brandže, všetci sú veľmi prajní. Nikto nechodí, nezazerá, ale, naopak, všetci si navzájom spoločne rozširujeme obzory. A organizačne je podujatie, ako vždy, tip-top,“ zhodnotila Angela Szaboová z pražiarne Čierna Perla.
„My, ako staršia komunita pražiarov, vnímame aj to, že keď sa tu stretneme s ostatnými kolegami z brandže, všetci sú veľmi prajní. Nikto nechodí, nezazerá, ale, naopak, všetci si navzájom spoločne rozširujeme obzory. A organizačne je podujatie, ako vždy, tip-top,“ zhodnotila kávový festival na Tržnici Nivy Angela Szaboová z pražiarne Čierna Perla. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Medzi návštevníkmi festivalu sa mihli i viaceré známe tváre z médií či radu influencerov. Vydavateľ magazínu venujúcemu sa výberovej káve, Mário Adamčík z Roast Different, zhodnotil zúčastnené pražiarne nasledovne: „Je veľmi dobré, že mnohé pražiarne si uvedomujú, že zákazníci sú čoraz náročnejší a reflektujú na to aj s ponukou.“ Práve netradičná ponuka a špeciály rezonovali u ďalších pražiarní. Mangová i kokosová fermentovaná káva z lučeneckej pražiarne Barista Coffee Roasters sa stala trhákom dňa. Fermentované kávy si návštevníci vychutnávali aj u novinky medzi pražiarňami, Big Bean z Domu Kávy v Trnave.
O fermentované kávy bol záujem vo viacerých stánkoch, rovnako si na svoje prišli aj fanúšikovia lučeneckej pražiarne Barista Coffee Roasters. „Sme zrobení riadne, ale veľmi spokojní, Bratislava nás nesklamala,“ zhodnotil na záver akciu pražiar a majiteľ, Miroslav Boltván. „Ľudia šli najviac po fermentovaných kávach, konkrétne trhákom dnes bola naša mangová.” ǀ Foto: Ondrej Bobek
Z nitrianskeho kraja prišla obľúbená pražiareň Incuple z Kamanovej, ktorá tiež oslávila desať rokov od svojho založenia a pridala sa tak k harcovníkom slovenskej kávovej scény. Okrem širokej a zaujímavej ponuky predstavili aj svoje charitatívne projekty, ktorým sa venujú v tretích krajinách. Medzi nováčikmi zasvietila aj Profile Coffee Roastery z Krupiny. A hoci sú na trhu noví, v rámci brandže patria ku skúseným gastronómom. Meno pražiarne nesie totiž aj obľúbená kaviareň vo Sv. Antone či v Krupine. A keďže našich čitateľov poznáme veľmi dobre, pripravili sme im medzi slovenskými pražiarmi aj štýlové prekvapenie v podobe ikonického stánku Nespresso, v ktorom si návštevníci mohli vyskúšať rôzne chute z týchto svetovo obľúbených kávovárov.
Kávový festival v Bratislave nielen o káve
„Sme veľmi prekvapení, ako milovníkom kávy chutia tiež nekávové produkty.“
Keďže sa roky profilujeme ako magazín pre pôžitkárov, povedali sme si, že vám doprajeme i niečo navyše. Lídrom festivalu sa mimo pražiarní už po tretí rok stáva matcha. A to nielen v podobe workshopov od Barovňa Čarovňa, ale aj vďaka ich interaktívnemu stánku, kde sa návštevník dozvie množstvo cenných informácií. Aj o tom, že nie je matcha ako matcha a že na kvalite skutočne záleží.
To sa dozvedeli aj návštevníci v jedinom vínovom a pivovom stánku festivalu, u spoločností VIAJURa Pálffy Brauerei zo Svätého Jura. Práve tam na návštevníkov čakali i vtipné prekvapenia v podobe názvov pív, ale aj unikátne prosecco v plechovke či výživovo hodnotné hroznové šťavy PiJur. Práve tie najviac zarezonovali u detského publika a jeho rodičov.
„Za vinárstvo VIAJUR sme tu už druhý rok, ľudí bolo kopec a chutili im naše výrobky. Detičky sa potešili štave PiJur, dospelým naše vínka a unikátne bublinky v plechovke na štýl Prosecca, “JurSecco”. No a prekvapili i pivá z našej produkcie, najmä plzenského typu, ktoré máme pod názvom „Na cisára pána,“ povedal Michal Jurčovič zo spoločnosti VIAJUR. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Kvalita i poctivosť. Dve slová, ktoré dostala dvojica súrodencov Deana a Tomáš do vienka, aj vďaka detstvu v račianskych lesoch a talentovanému otcovi šéfkuchárovi, ktorý roky pôsobil v zahraničí. SRP je ich rodinná značka sirupov, za ktorou stojí aj Tomášová manželka Katka. Poctivé sirupy oslovili a zarezonovali medzi návštevníkmi Tržnice Nivy.
„Marec je pre nás taký zvláštny mesiac, kedy nevieme, po čom ľudia viacej pôjdu – či po studených, alebo teplých nápojoch. Tržnica má príjemnú klímu, ľudia sa držali dlhšie a popri kávičkovaní siahli po našich osviežujúcich studenších nápojoch s našimi sirupmi. Je vidno, že kávičkárske podujatia navštevujú vo voľnom čase aj ľudia z odbornej verejnosti. A tak sa tešíme novým zaujímavým kontaktom a veríme, že aj budúcim pekným spoluprácam.“ prezradila nám Deana Gieratová zo SRP.
„Je vidno, že kávičkárske podujatia navštevujú vo voľnom čase aj ľudia z odbornej verejnosti. A tak sa tešíme novým zaujímavým kontaktom a veríme, že aj budúcim pekným spoluprácam,“ povedala spoluzakladateľka SRP, Deana Gieratová. Ich mimoriadne chutné remeselné sirupy sa u návštevníkov tešili obrovskému záujmu. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Prepojenia vznikali aj priamo medzi vystavovateľmi. Kvalitné sirupy a kvalitný gin, to ide skrátka k sebe, čo si mohli návštevníci vyskúšať aj priamo na mieste. TOISON je pre nás synonymom kvality, unikátneho dizajnu a profesionality. I preto sme radi, že ho na našich podujatiach môžete vždy nájsť a vychutnávate si ho spolu s nami. Len nedávno sme vám na našich stránkach predstavili ich najsilnejší gin na svete, TOISON Navy Strenght gin. Na Tržnici Nivy sa mu darilo, avšak ešte viac prekvapil jeho kolega, ktorý prekvapivo vôbec neobsahuje alkohol.
„Za značku TOISON sme veľmi prekvapení, ako milovníkom kávy chutia tiež nekávové produkty. A najmä náš nealko gin 0,0 %, ktorý šiel dnes jednoznačne najviac,“ povedal Igor Lakatoš zo spoločnosti Spirit Company, ktorá stojí za úspešnými slovenskými ginmi.
Kávový festival v Bratislave potešil svojich návštevníkov aj vďaka oceňovanému ginu TOISON. Ten mal mimoriadny úspech aj vo svojej unikátnej, bezalkohovej, 0,0 % verzii. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Štýlové drinky z produkcie likérky z Trenčianskych Teplíc sa tak mohli niesť aj v rukách šoférov, ktorí si popri prechádzke po festivale pozreli aj novinky z automobilového sveta nášho štvorkolesového partnera, FIAT. S FIATOM sa z Tržnice Nivy už po tretiu sezónu vyberieme na ďalší FIAT Dolce výlet. Už teraz sa nevieme dočkať!
Z Tržnice Nivy na cesty za pôžitkami. I tento rok vám prinesieme zážitky z našich ciet a prinesieme vám tipy na krásne podniky. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Cestovateľské kino, kvíz, workshopy a diskusie
„Najdôležitejší je hosť, a ten je naším pánom.“
Upršaný marcový deň sa ani nedal stráviť lepšie, než plnohodnotným programom pre jednotlivca i celú rodinu. Kým sa deti zabavili na maľovaní s tvárou a ochotné hostesky ich pri kreslení postrážili, na hlavnom pódiu prebiehal celodenný program.
Zaujímavý pohľad na históriu kávičkovania ponúkol nadšenec Boris Blahovec, alias Pravý Kávičkár. Jeho rozprávanie nabralo aj vizuálnu podobu v podobe výstavy historických kávovárov u neho v stánku. Čerstvý vietor a množstvo nových informácií doniesla aj Iveta Novotná z Ivet.sk, ktorá patrí medzi obľúbené školiteľky alternatívnych dezertov i jedál. Jej workshop sa okamžite zaplnil a neváhala do akcie zapojiť aj niektorých návštevníkov. Ako bonus si pre nich pripravila aj hodnotný e-book vrátane jej overených 13 receptov pre ľudí s intoleranciami.
Ivet Novotná z Ivet.sk patrí lídrom v téme alternatívneho stravovania pre ľudí s intoleranciami a potravinovými obmedzeniami. Záujem o túto tému sa z roka na rok zvyšuje a Ivet si aj preto pripravila na podujatie dva skvelé recepty a ako darček e-book s jej 13 originálnymi receptami. ǀ Foto: Ondrej Bobek
Workshopy boli preklenuté aj diskusiami zo sveta pražiarov, ktorí prezradili nielen zaujímavé informácie zo sveta praženia, ale aj pohostinnosti. Spomienky na svoje začiatky, prvých zákazníkov ale aj prvé školy života. Všetci pražiari sa však zhodne zhodli na jednom: „Najdôležitejší je hosť, a ten je naším pánom.“
Skúsení pražiari, ale aj mladí žraloci. Komunita pražiarov na kávovom festivale bola prajná a ponúkla svojim hosťom množstvo krásnych kávových zážitkov. O vtipné príbehy i zaujímavosti sa podelili v rámci diskusií. ǀ Foto: Ondrej BobekFoto: Ondrej Bobek
Samotní účastníci si počas celého dňa mohli užiť široké spektrum aktivít a zážitkov. Jedným z najviac atraktívnych bodov programu bolo maľovanie kávou s umelkyňou Katarínou Kalmanovou. Nezaostávalo ani cestovateľské kino z Tanzánie, ktoré pripravila cestovateľka a autorka knihy o káve, Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko. Diváci mali možnosť vychutnať si fascinujúci pohľad na tento pútavý región sveta a dozvedeli sa viac o kultúre a tradíciách spojených s kávou. Diskusie s odborníkmi na kávu a cestovaním dodali festivalu ďalšiu dimenziu a umožnili účastníkom zapojiť sa do zaujímavých debát. Na záver festivalu sa uskutočnil tradičný kávový kvíz, ktorý bol pre mnohých účastníkov vrcholom celého dňa. Súťažiaci mali možnosť otestovať svoje znalosti o kávových druhoch, histórii a rôznych technikách prípravy.
Foto: Ondrej BobekKávový festival pripravil team a priatelia okolo nášho portálu www.kavickari.sk. S nadšením vám ďakujeme za ďalší krásny ročník! ǀ Foto: Ondrej Bobek
Atmosféra bola plná nadšenia a súťaživosti a až desiati súťažiaci si odniesli krásne ceny od partnerov festivalu. Kávičkárifest opäť potvrdil, že káva nie je len nápoj, ale aj kultúrny fenomén, ktorý spája ľudí. Účasť a pozitívne ohlasy účastníkov naznačujú, že festival sa stal významnou udalosťou v kalendári milovníkov kávy. Tešíme sa na ďalší ročník a na nové zážitky, ktoré prinesie!
Ďakujeme hlavnému partnerovi festivalu Tržnica Nivy a ďalším partnerom festivalu:
Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.
Portál kávičkári vznikol v roku 2013 ako blog gastronomických nadšencov. Časom sa médium etablovalo na pozíciu silného a dôveryhodného magazínu, ktorý svojim čitateľom pravidelne prináša najzaujímavejšie tipy zo sveta hotelov, kaviarní a reštaurácií.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Preferenčné
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketingové
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.