Editoriál: Toto nikto nečakal

 Editoriál: Toto nikto nečakal

 

Nečakala som to veru ani ja. Po 7 rokoch budovania srdcového projektu sme sa ocitli v prvej línii. Spolu s našimi priateľmi z kaviarní, hotelov i reštaurácií, sme aj my boli nútení pozastaviť našu činnosť v teréne. Na neurčito. Ako môže zasiahnuť korona vírus online projekt? Aj takto.

Portál Kavickari.sk vznikol pred siedmimi rokmi. Z pôvodnej facebookovej skupiny, kde som len tak zo špásu fotila kávy, prerástol do online magazínu, ktorý vám prináša to najlepšie zo sveta gastronómie.  Naše texty i fotky sú originálne, každý jeden podnik sme navštívili a rozhovory robíme štýlom, akoby sme boli Forbes (aj skôr, než tu slovenský Forbes bol :)). Som vyštudovaná žurnalistka, mám k písaniu blízko, rovnako ako aj moji kolegovia. Posledný rok mám konečne team, po akom som roky snívala. Profesionálni, milí a ľudskí. Fotografi i redaktori. Skvelo fotiaci a báječne píšuci. Slušní, pretože to je vlastnosť, ktorú nik nehľadá, ale zároveň akosi prirodzene očakáva. Máme šikovného šéfredaktora, ktorý píše najlepšie rozhovory, aké som kedy čítala. Vydali sme dve knihy – jeden bedeker, ktorým sme podporili podnikateľov so segmentu kaviarní a bistier a honorár sme venovali OZ Vagus. Druhý projekt sa stal vyslovenou srdcovou záležitosťou. Je ním Gastrolove. Kniha (ne)učebnica Gastrolove a (ne)konferencia, ktorých cieľom je ukázať podnikateľom ako sa dá žiť a prežiť v gastronómii s láskou. Viera, rodina i priatelia ma naučili, že vždy keď niečo máš a dosiahneš, musíš myslieť aj na iných. Tak sa to snažíme robiť. Cestou, akou to vieme. V našom prípade článkami, knihami i prístupom.

“Toto nikto nečakal.” A ja asi posledná, aj napriek konzervatívnemu podnikaniu, som bola vždy opatrná a dávala som si pozor na platby, úhrady, spokojnosť klientov a samozrejme- nosných pilierov projektu, mojich kolegov.

V prvom rade mi šlo o zdravie mojich kolegov. Oni sú takmer všetci zelení a presúvajú sa primárne MHD. Preto sme hneď pred dvoma týždňami stopli všetky naplánované realizácie, medzi ktorými bola napríklad aj vysnívaná degustačka v U.F.O., či fotenie obľúbených slovenských sirupov v Kremnici. Či parádne videá plné skvelých gastro rozhovorov, ktoré sme mali točiť v prekrásnom Šimák Zámok Pezinok. Náš projekt už nie je len o slobodných ľuďoch, ale i o rodinách s deťmi. Práve kvôli nim som urobila radikálne, ale verím, že i zodpovedné rozhodnutie a už ich nikam nepustila. Zbytočná hystéria? Nemyslím, skôr zodpovednosť. Tým pádom sme prišli o značnú časť príjmu, ktorú som plánovala investovať do nášho webu a mnohých noviniek. Ale zdravie máme len jedno. Poučila som sa aj ja viackrát v mojom živote a teraz sa už nemienim.

Preto veľmi obdivujem prevádzky, ktoré hneď zavreli a mysleli nielen na svoje zdravie, ale i na zdravie svojich zamestnancov. Medzi prvými tak spravila kaviareň Mlsná Emma, Hotel Lomnica, či Kempinski.

Žiaľ, však pre mnohých podnikateľov v segmente HoReCa, znamená zavretie do “neviemkedy” aj obrovské straty. Platenie za prenájom, ľudí na TPP, je náročný a drobný, či stredný podnikateľ nebol na svetovú pandémiu pripravený. Ukazujú sa však aj charaktery, kedy šéf volá po zamestnancoch a prosí o to, aby ľudia dali výpoveď. I napr. dva roky pred dôchodkom, ako sa stalo aj u nás v rodine. Nemôžem však nikoho odsudzovať, pokiaľ nie som sama v jeho koži.

Niektorí však našli slučky ako fungovať, i vďaka možnosti “výdajné okienko”, rozvozu, či vďaka iniciatíve Neviem žiť bez kávy

 

Viera, rodina i priatelia ma naučili, že vždy keď niečo máš a dosiahneš, musíš myslieť aj na iných. Tak sa to snažíme robiť. Cestou, akou to vieme.

My máme médium – web Kavickari.sk a pomerne silné sociálne siete- facebook i instagram.

 

A preto vám počas karantény budeme prinášať tieto články a informácie:

  1. Rozhovory s osobnosťami zo sveta gastronómie (ako napr. včera fakt dlhý, ale skvelý rozhovor s Michalom Maliarikom z Coffia). Sám Michal povedal, že poďme von teraz, nech ľudia čítajú niečo iné, než len o korone 🙂
  2. Novinky zo sveta gastronómie – kto ako funguje a kde 🙂 (Napríklad, že naša obľúbená Madame Patisserie z Trenčína robí rozvoz aj do Bratislavy, či rezeň z Korzo Café & Restaurant vám donesú v rámci Bratislavy bezplatne)
  3. Na podporu našich priateľov a spríjemnenie našej spoločnej karantény budeme prinášať na instagrame jednodňové zľavové kódy. Začneme už zajtra. (Kto by mal záujem odprezentovať svoj produkt, a je zvedavý na podmienky, nech píše na [email protected])
  4. Nuž..a najväčšia výzva je predo mnou…skúsime vám naše plánované videá zatiaľ poskytnúť ako live stream na našom instagrame. Čas a obsah doladíme čoskoro, ale rátam, že prvý rozhovor by mohol byť vonku už piatok navečer. Výzva je to pre mňa preto, lebo mám rada dokonalé veci a preto som si na točenie videí prizvala skvelých kameramanov a prekrásne prostredie hotela Šimák zámok Pezinok. Zvládneme to však i z mojej pracovne? A aké témy by ste radi videli/ počuli?

 

Ďakujem priatelia za cenný čas a prečítanie tohto pomerne nezvyčajného editoriálu.

Ostaňte pozitívne naladení a najmä zodpovední a zdraví. Spoločne to zvládneme.

Vaša,

Simona, alias @kavickarka

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články